Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Vírusok, vírusvédelem.
Számítógépes kártevők
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
A számítógépek ellenségei…
Vírusok, férgek és más kártékony programok
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Számítógépes Vírusok.
Rosszindulatú számítógépes programok
Vírusok, férgek, trójai programok
Netikett Internetes bűnözés
Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak.
Számítógépvírusok.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Informatikai biztonság alapjai 3. Rosszindulatú programok
Számítógépvírusok Készítette: Babay Attila.
Vírusok.
Mi is az az Internet?.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK.
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Vírusok, Hardver vírusok
Számítógépes Vírusok.
A Számítógépes vírusok
Számítógépes Vírusok.
Készítette: Vaszily Zsolt MF-03 Miskolc, október 05. Számítógépes vírusok napjainkban.
A vírusokról.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Fontos értesítés  48 órán belül egy új vírus kerül a forgalomba, amit a MICROSOFT éppen most tett közzé. Ha t kapsz valakitől,
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Vírusok és kártékony programok
Az internet.
Vírusok, vírusvédelem.
Vírusok Rosszindulatból írt programok. A gépekben kárt okoznak főleg szofveresen. Terjedésük: adathordozókon, vagy hálózaton keresztül Jelenlétükre utaló.
A számítógépes vírusokról TIPP További tanácsokat a NORTON AntiVirus kézikönyvében találhat!
Vírusok eltávolítása. Vírusok eltávolítására két módszert ajánlanak Az első a biztonsági másolatról történő helyreállítás Biztonsági másolat hiányában.
Számítógépvírusok.
Hálózatok.
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Malware Elsőfajú malware: vírusok, programférgek, trójai- és backdoor programok, logikai bombák; Másodfajú malware: kémprogramok, betárcsázók, adware,
Számítógépes vírus.
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
A bűnözés AA számítástechnika néhány évtizedes múltja máris kapcsolatba került a bűnözéssel. Nincsen ebben semmi meglepő, hiszen bármilyen új területe.
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
 A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban.  Többnyire rosszindulatú,
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás.
Informatikai alapismeretek Összefoglalás. AlapfogalmakAlapfogalmak Informatika: Informatika: – Az a tudományág, amely az információk keletkezésével, továbbításával,
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
Vírusok  Minden jog fenntartva. Az angol malware kifejezés az angol malicious software (rosszindulatú szoftver) összevonásából kialakított mozaikszó.
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
S ZÁMITÓGÉPES KÁRTEVŐK Tanuló: Tóth Zsolt Tanár: Kókai Anasztázia Iskola: Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa, Iskola tér 1.
Az operációs rendszer feladatai
Vírusok és egyéb kártevők és védekezés ellenük
Előadás másolata:

Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin Számítógépes vírusok

A számítógépes vírus A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet.

Működése A számítógépes vírusok működése hasonlít az élővilágban megfigyelhető vírus viselkedéséhez, mely az élő sejtekbe hatol be, hogy önmaga másolatait előállíthassa. A vírus csupán egyike a rosszindulatú szoftverek számos típusának. Ez megtévesztő lehet a számítógép-felhasználók számára,mivel sokszor összetévesztik őket például a férgekkel.

Általános működése Bár a számítógépes vírusok lehetnek kártékonyak, a vírusok bizonyos fajtái azonban csupán zavaróak. Némely vírus késleltetve fejti csak ki hatását, például csak egy bizonyos számú gazdaprogram megfertőzése után.

Fertőzés mértéke Enyhe Súlyos Legsúlyosabb ellenőrizetlen reprodukciójuk, mely túlterhelheti a számítógépes erőforrásokat, lelassítja a gép működését, elfogyasztja a szabad helyet a merevlemezen Súlyos a vírus fontos fájlokat töröl a gépről, akár az operációs rendszert megbénítva, hasonlóképp törölhet célzottan dokumentumfájlokat, videofájlokat, programokat Legsúlyosabb a merevlemez teljes tartalmának megsemmisítése vagy elérhetetlenné tétele, vagy a számítógép valamelyik elektronikus alkatrészének szélsőséges túlterhelése révén műszaki meghibásodás, sérülés előidézése

Gyakori jellemzőik nagyon kis méretűek futtatható állományokat képesek megfertőzni általában ártó szándékkal készítették őket gyakran időzítve tönkretesznek más fájlokat rejtetten működnek, esetleg akkor fedik fel magukat, ha feladatukat elvégezték egyre fejlettebb intelligenciával rendelkeznek, például változtathatják saját kódjukat és aktivitásukat

A vírus működése Lappangási időszak Aktiválódási időszak A vírus megpróbál észrevétlen maradni, csak szaporodik, azaz más rendszereket fertőz meg, minél nagyobb példányszámú egyedet próbál magából létrehozni. Az időszak lényege az életben maradás. Aktiválódási időszak A vírusos rendszer bizonyos számú indítás után, vagy egy külső körülmény bekövetkezésekor a vírus aktivizálódik. Ez azt jelenti, hogy ettől a pillanattól nem szaporodással, hanem károkozással foglalkozik.

A számítógépes vírusok fajtái Másolás elleni vírusok Nem szaporodnak, egy adott rendszerbe vannak integrálva. Lappangási idejük nincs, céljuk a programlopás megakadályozása. Károkozó vírusok Ezek a vírusok az aktivizálódási időszakban törlik, felülírják, vagy kódolják adatainkat, és többnyire a rendszer teljes összeomlását eredményezik. Féreg vírusok Céljuk nem a közvetlen károkozás, hanem hogy bizonyos információkat (jelszavak jogosultságok) nyerjenek ki a rendszerből, és ezeket letárolják vagy az interneten elküldjék.

A terjedés útja a vírusok döntő többsége e-mailen keresztül jut a számítógépére a kereskedelmi CD-ROM-ok sem feltétlenül vírusmentesek a legtöbb fertőzést e-mail-férgek okozzák a makro-vírusok is erősen terjednek, elsősorban az Office-dokumentumokban

minél nagyobb a PC-k száma, és minél többen vannak hálózatba kötve, annál könnyebben tudnak a számítógép-vírusok terjedni az internet a vírusok számára azért is nagyon kedvező, mert világot átfogó terjedést biztosít, ráadásul az internet emellett nagymértékben ellenőrizetlen is

Fertőzési módok Három fertőzési mód létezik a számítógép indításakor (boot) programok elindítása útján (.exe, .com, stb.) fertőzött dokumentumok útján

A vírusok felépítése Egy vírus rendszerint három programrészből áll A felismerő résszel a vírus megállapítja, hogy az állomány meg van-e már fertőzve. Ezáltal elkerülhető a többszörös fertőzés. A vírus ezzel növeli saját terjedési sebességét, és nem lehet olyan könnyen felismerni. A fertőző rész kiválaszt egy programot és ráfüggeszti a vírus programkódját. A kiválasztott program tehát megfertőződött és ettől kezdve saját maga is megfertőzhet más programokat. A funkciórész meghatározza, mit manipuláljon a vírus a programban. Hogy lehetőleg ne fedezzék fel azonnal, a legtöbb vírusba be van építve egy úgynevezett "trigger". A vírus csak akkor lesz aktív, ha egy bizonyos esemény megtörténik, például egy x-edik programstartnál.

Trójai programok Az eredeti trójai ló fából készült, és egy hadicsel volt a görögök Trója ellen vívott harca során. A legenda szerint néhány görög harcos rejtőzött el a lóban. Így jutottak be Trójába A trójai ló számítógépes verziója hasonló elv szerint működik. Egy látszólag hasznos programnak van úgymond egy másik a hasában, amely aztán észrevétlenül behatol és rátelepítődik a számítógépre. Ennek segítségével lehet aztán jelszavakat, bizalmas adatokat megszerezni, megváltoztatni, törölni, vagy a következő adatátvitelnél a támadóhoz továbbítani.

Védekezés a vírusok ellen Megelőzés csak jogtiszta programot használjunk. Korai felismerés figyeljük a gyanús jeleket a számítógép működése során, pl. a gép lelassul Védelem használjunk vírusfigyelő programot Gyógyítás víruskereső és ártalmatlanító programmal próbáljuk felderíteni, majd törölni a vírust.

Vírusok napjainkban Napjainkban, az internet térhódításával vírusok már valamivel kevésbé gyakoriak, mint a hálózaton terjedő férgek. Az antivírus szoftverek, melyeket eredetileg a számítógépes vírusok elleni védelemre fejlesztettek ki, mára már képesek a férgek és más veszélyes szoftverek, mint például a kémprogramok elleni védelemre is.

Köszönjük a figyelmet !