Kilépés a közfoglalkoztatásból - számítások nagymintás adatok alapján

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Adamecz Anna Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet
Hozzászólás Lovász Anna és Szabó-Morvai Ágnes: „Does childcare matter for maternal labor supply?” előadásához Elek Péter ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A Kormány intézkedései és tervei
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
„Tapolca-patak revitalizációja”
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
2013 /2014 év i téli átmenet i közfoglalkoztatási program Komárom- Esztergom megyében november 6.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Évtizedes csúcson a magyar foglalkoztatás!? Látjuk, de nem értjük (egyelőre) Cseres-Gergely Zsombor MTA KRTK KTI “Munkaerőpiaci Tükör 2012” bemutató.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
Roma inclusion and impact evaluation …. Adamecz et al. Szirák, november 16.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
FOGLALKOZTATÁSI FÓRUM Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum
Közfoglalkoztatottak és közfoglalkoztatók
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A munkanélküliség problémája Szabadkán - frissen végzettek álláskeresési problémái - Szekció: Társadalmi problémák a városokban Előadó: Kovács Krisztina.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
Ágazati létszámstruktúra előrejelzése nemzetközi adatok alapján
Aktuális Munkaerő-piaci helyzet a jászságban
A népesség várható iskolai végzettségének előrejelzése nemek, korcsoportok és régiók szerint A TÁMOP műhelykonferencia április 22. Radisson.
„Út a munkához” program tapasztalatai
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Cseres-Gergely Zsombor
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

Kilépés a közfoglalkoztatásból - számítások nagymintás adatok alapján Cseres-Gergely Zsombor - Molnár György MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet Szirák, 2014. november 28-29.

Miért érdekes a mechanika? l¡¡ l¡¡ Miért érdekes a mechanika? “A gazdasági növekedést elősegítik: Befogadó gazdasági intézmények: Biztos tulajdonjogok, joguralom és rend, piac és a piac működésének állami támogatása (közszolgáltatások és szabályozás által); nyitottság új gazdasági szereplők belépésére; szerződéses biztonság; hozzáférés az oktatáshoz és lehetőség a polgárok túlnyomó többsége számára, azaz késztetés beruházásra és innovációra, illetve egyenlő esélyek a szereplőknek.” (Acemogul előadása Acemoğlu and Robinson Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty alapján) Monitoring-jelentések (Tajti 2013 és Mód 2012) és : rögzített tartalom, létszámok illetve költségek és nyers kilépési arányok különféle bontásokban különféle programokra (bértámogatás, képzés, vvt, közfogl). O’Leary, Christopher. 1998. Evaluating the Effectiveness of Active Labor Programs in Hungary. 98-013. Upjohn Institute for Employment Research. Csoba - Nagy. 2011. A magyarországi képzési, bértámogatási és közfoglalkoztatási programok hatásvizsgálata. In: Munkaerőpiaci Tükör 2011 Köllő – Scharle. 2011. A közcélú foglalkoztatás kibővülésének hatása a tartós munkanélküliségre. In: Munkaerőpiaci Tükör 2011 Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

l¡¡ ¡l¡ Kérdések (pl.) Mik a közfoglalkoztatottak alapvető egyéni jellemzői? Összetétel változása? Mennyire célzott a közfoglalkoztatás a hosszú távú munkanélküliekre? Változás? Milyen a közfoglalkoztatottak által végzett munka jellege? Összhangja a képzettséggel, a keresett munkával? Mi történik az új (regiszterbe) lépőkkel a közfoglalkoztatás kibontakozása során? Milyen (egyéni) jellemzőktől függ a közfoglalkoztatásba lépés? Milyen jellemzők hatnak a közfoglalkoztatásból a nyílt piacra lépésre? Mennyire visszatérőek a közfoglalkoztatás résztvevői? Mitől függ a visszatérés? Mennyire elszigetelt a közfoglalkoztatás más programoktól? Mennyire jellemző az egymás utáni egyéb ALMP és közfoglalkoztatás részvétel? Mennyire stabil a közfoglalkoztatásban résztvevők állománya? Milyen mértékű a visszatérés évek között? Milyen mértékű az átjárás a „sima” regisztrált státus, az ALMP-részvétel és a közfoglalkoztatás között? Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

l¡¡ ¡¡l Tanulmány-szerkezet A program részletei, a ki és belépéseket érintő mechanikai részletek Az egyéni adatok ismertetése és főbb stilizált tények Az adatok és előkészítésük. Állományok és dinamika Állomány, epizódok időbeni alakulása, trendek. Ki a közfoglalkoztatott? Regisztráció, programrészvétel (ALMP), közfoglalkoztatás. Állományok jellemzői. Belépés a közfoglalkoztatásba Belépések trendjei és jellemző források A belépésekre ható egyéni és regionális jellemzők. Összevetés az állománnyal. (A kapott és a keresett munka összhangja és az arra ható tényezők) Kilépés a közfoglalkoztatásból A kilépések irányai és trendjei A kilépésekre ható egyéni, programszintű (közf), egyéb kezelési (ALMP és ) és regionális jellemzők. Összevetés az állománnyal. Perzisztencia a közfoglalkoztatásban A regisztrált, hosszútávon stabil állomány jellemzői (kapcsolt admin. adatok alapján) Állandók és újak, regisztráltak és közfoglalkoztatottak dinamikája Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

(közfoglalkoztatottak száma 2013-ban) ¡¡¡¡¡ (közfoglalkoztatottak száma 2013-ban) Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Adatok: epizód adatok – FOKA/NFSZ/BM ¡l¡ l¡¡¡¡ Adatok: epizód adatok – FOKA/NFSZ/BM Adminisztratív adat: „hosszában” gazdag, „széltében” nem. Tisztítás: összelógó „hasonló” epizódok összevonása. Napi-ra alakítás (is). Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Az eredményváltozó Vállalt munka részleteiről nem tudunk semmit. Regiszterből kilépés nem megbízható. Monitoring-adat csak a közfoglalkoztatásra. Egyetlen kimeneti változó adott (NMH monitoring): 180 nappal a kilépés után dolgozik-e és kapcsolódó jogkód. Nem szerencsés. Időszak: 2011 január 1 – 2013 december 31. De: „közfoglalkoztatás” csak 2011 szeptember 1-től, valódi adatok csak 2014 március 30-ig. Vizsgált kilépések: 2011 szeptember 1 - 2013 szeptember 30. Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Epizódvégek és kilépések Keret: fix idejű szerződések adott paraméterekkel (epizód kezdete és hossza, munkaidő, foglalkozás, foglalkoztató, stb.). Időszakban lezárult epizódvégek: szerződés lejárt: 85%, közös megegyezéssel felmondott: 12%, egyéb: 3%. Figyelem: az eredeti kilépőkód 64%-a missing. Hasonló esélyekkel lépnek ki, mint a lejárt – összevontuk. Előtte: 65 missing, 20 lejárt, 12 közös megegyezéssel. (57 lejárt, 35 közös megegyezés). Utána: 85 lejárt, Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Az epizódok időbeli lefutása   2011 2012 2013 db össz kum. % Elkezdődött 271964 270945 430423 Befejeződött Tárgyév 1 927 0% 133 1557 2 2980 1% 2500 14126 4% 3 7221 10225 5% 2887 4 16846 10% 11169 9% 7883 6% 5 20523 18% 10658 13% 11855 6 25617 27% 18585 20% 20477 14% 7 20142 35% 13727 25% 17306 8 29972 46% 16555 31% 21358 23% 9 23841 54% 16772 37% 23539 28% 10 24786 64% 19934 44% 49214 40% 11 33470 76% 34922 57% 37785 48% 12 49356 94% 95554 93% 61174 63% Tárgyév+1 9009 9183 6667 7147 8741 27095 111 883 5067 44 120783 5+ 1360 1650 Forrás: saját számítás Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Az epizódok hossza Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI ¡l¡ ¡¡¡¡l Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

(nyílt piaci elhelyezkedés közmunkából) ¡¡¡¡¡¡¡¡ (nyílt piaci elhelyezkedés közmunkából) Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Epizód vége \ Kilépés iránya A kilépés és iránya Kérdés: milyen arányban lépnek 1) nyílt piaci munkába, 2) közfoglalkoztatásba, 3) egyik állapotba sem azok, akiknek a közfoglalkoztatási epizódja befejeződött (=kock. csoport)? Kilépők aránya: Lejárt szerződés 85%, közös megegyezés 12%, munkáltatói felmondás 1%, munkavállalói felmondás 1%, egyéb 1%. Táblázat: kilépési irányok aránya adott módon végződő epizódokon belül (%) Epizód vége \ Kilépés iránya  Közfoglalkoztatás Munkaviszony Közszolgálat Egyéb Nem dolgozik Együtt Lejárt szerződés 39,8 10,6 1,8 0,5 47,4 100 Közös megegyezéssel felm. 21,0 23,7 4,3 0,9 50,1 Munkáltatói felmondással 12,5 10,2 0,2 76,6 Munkavállalói felmondással 11,5 27,4 1,5 0,7 58,9 9,7 22,1 7,0 60,6 36,7 12,3 2 0,6 48,4 Forrás: saját számítás Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Kilépési arányok kilépő hónap szerint Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

A kilépési esély és a kilépők száma Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Történet és specifikáció ¡¡l ¡¡¡l¡¡¡¡ Történet és specifikáció Történet: a közfoglalkoztatás kényszer és lehetőség is. Az elhelyezkedés iránya és sikeressége függ a következőktől: egyén preferenciái, képességei (nem, korcsoport, iskolai végzettség, lakóhely megyéje és településtípusa), lehetőségei, a piaci viszonyok (helyi „regisztrált munkanélküliségi ráta”, „hosszútávú munkanélküliségi ráta”, a kilépés körüli „mozgó héten” kilépettek száma), valamint a közfoglalkoztatásban eltöltött idő alatt szerzett képességek és tapasztalatok (epizód hossza, -vége, közfoglalkoztatási program típusa, közfoglalkoztató intézmény jellege, végzett munka jellege [feor9], munkaórák, korábbi közfoglalkoztatás részvétel). 387.819 ill 317.375 megfigyelés. Probit. Kimenet: az epizód vége után 180 nappal… 1) … nyílt piacon (munkaviszony+közszolgálat) dolgozás 2) … közfoglalkoztatás Klaszterezett, robusztus std. hibák. („minden szignifikáns”). Gyenge modell, irányba lépőket 56%-ban helyesen találja el, nem irányban nem. Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Egyéni jellemzők Nők: -0,01 Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI ¡¡l ¡¡¡¡l¡¡¡ Referencia: 30-34 évesek Referencia: < 8 általános Nők: -0,01 Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Piaci jellemzők Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI ¡¡l ¡¡¡¡¡l¡¡ Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Közfoglalkoztatás jellemzői Referencia: hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás Referencia: Polgármesteri hivatal Referencia: Befejezés hete Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014

Következő lépések Jelenlegi admin: Belépés (szelekció) leírása (regisztrációból és közvetlenül kik, kik nem) Más programokban való részvétel hatása a közfoglalkoztatásból kilépésre Visszalépések alaposabb vizsgálata Gazdagabb adattal keresztmetszetben (kapcsolt admin lakásszinten): - Egyéb hatások (jövedelmi helyzet) Gazdagabb adattal visszafelé (kapcsolt admin – Köllő számítás később?): Munkatörténet figyelembe vétele, perzisztencia alaposabban Programok sikerességének összevetése Gazdagabb adattal „előrefelé” (kapcsolt admin a jövőben): Kimenet több időpontban Cseres-Gergely – MTA KRTK KTI Közfoglalkoztatás – számítások -- Szirák 2014