KORREKTÚRA Nem szabad úgy olvasnia, hogy a tartalom lenyűgözze, mert akkor a betűhibákat könnyen elnézheti, de mechanikusan sem szabad olvasnia, mert hiszen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers! CLICK TO ADVANCE SLIDES Egy fiatal nő várakozott egy nagy repülőtér várójában gépe indulására.
Advertisements

Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Szöveg feldolgozása Fontok használata.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Az állandó határozó és a vonzat
Folyamodjatok az Úrhoz,
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Az alárendelő összetett mondat
A HELYESÍRÁS TANÍTÁSA FEBRUÁR 11. Készítette: Völgyi Péterné.
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok. Kérem, segítsenek.“
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Hivatkozás könyvfejezetre
Tipográfia.
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
MINTA1 Element of the Theory of the Computation Lecture x. Title.
Alapok Néhány apróság, amit tisztázni kell. Első feladatok Szúrj be egy diát a legelső helyre! Legyen rajta valami főcímszerű szöveg!
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Sztringek.
Halmazok.
Információ feldolgozása
NETIKETT.
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
Vizsga- és versenyfeladatok patológiája és diagnosztikája
Szövegszerkesztés alapjai
Borland C/C++ mintapéldák
Szófajok rendszere.
A számírás története.
Szöveg egységei, gépelés
Plágium program.
S ZÖVEG ÍRÁSA. Kurzor: megmutatja, hogy hová írunk. Szabályok: Felesleges szóközöket ne helyezzünk el a szövegben! Sorok végén nem szabad Entert ütni,
A szövegszerkesztés alapjai
A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása
A bemutató címe akár kétsoros is lehet, vagy még hosszabb. Szerzők, intézmények felsorolása tetszőleges sorrendben, okosan, szépen. A betűméret automatikusan.
Politikai szövegek szerkesztése és írása © kurtán sándor
Az olvasástanítás módszertana előkészítés, betű és hangtanítás
Magyar nyelvi szintaktikai elemzőrendszerek Vincze Veronika Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport A magyar nyelv helyzete a digitális korban.
A szövegszerkesztés alapjai
Már megint egy új fizikakönyv?! Kell? –Sok a baj (amúgy is...) Miért is kell? –Hogy segítsen! Milyen kell? –Szeretnivaló-érdekes, –Mozgalmas-színes, –Egyszerű.
Szintaktikai, szemantikai szabályok
Levelezési alapismeretek
Vegyes kvantifikáció A kvantorcsere szerepe a Henkin-Hintikka játékban: l. Mixed Sentences, Kőnig’s World. Gyakorlás: 11.5 HF: 11.4, 11.9.
Az idézés.
Az Élet Igéje november „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” (Mt 19,24)
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Fordítás természetes nyelvről FOL-ra Kvantifikáló kifejezések: Néhány/Egy F   x( F(x)  …) Minden G   x( G(x)  …) Két H   x  y( H(x)  H(y)  …)
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Karakterek formázása.
Szóelemek, morfémák 10..
Egyszerű szövegszerkesztés
Moodle tesztkérdések létrehozása különféle módokon dr
V 1.0 OE-NIK, Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök Gyakorló feladatok.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
9 mondat, amit muszáj hallania minden nyelvtanulónak
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Szakdolgozatok védése
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
18. óra A Word-ről tanultuk….
Érvelések (helyességének) cáfolata
Programozási nyelvek alapfogalmai
Az APA hivatkozási stílus alkalmazása
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
11.4. x y ((Small(x)  Large(y))  FrontOf(x,y))
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Idézés, hivatkozás, irodalomkutatás
Többelemű földrajzi nevek helyesírása Készítette: Vas Sarolta Arany János Általános Iskola 6. osztályában tartott mintaórára.
Előadás másolata:

KORREKTÚRA Nem szabad úgy olvasnia, hogy a tartalom lenyűgözze, mert akkor a betűhibákat könnyen elnézheti, de mechanikusan sem szabad olvasnia, mert hiszen a logikus mondatfűzés értelmének felfogása nélkül szöveget ellenőriznie nem lehet. A korrektornak tárgyilagosan és szinte mindentudóan kell a szöveget ellenőriznie, helyességét elbírálnia, pedig ő is ember. (Karl Faulmann)

1. Elütések (hibás betű, betűkihagyás, felcserélés) Típushibák 1. Elütések (hibás betű, betűkihagyás, felcserélés)

Elütésből más jelentés  

2. Nyelvtani hibák egyeztetés, számítógépes javítás után bennmaradt felesleges vagy hibás ragok, toldalékok

3. Helyesírási hibák vesszőhibák például és-sel kötött tagmondatok: „Hátrasimította páratlan fülét és belefogott a meséjébe.” HIÁNYZIK A VESSZŐ egybeírás-különírás (minden bizonytalanságot ellenőrizni) például széles körű, síkra száll, istenkép, toleranciafogalom idegen szavak magyar toldalékkal cambridge-i, Cervantesszel stb

többelemű földrajzi nevek New York-i, Kaszpi-tengeri, dél- amerikai kisbetű-nagybetű példák: január, február, karácsony, húsvét, pünkösd stb. kiejtés szerinti írás dicséret és NEM dícséret; biztat és NEM bíztat

4. Egységesítés szerző nevének és könyv címének egységes írása a könyv különböző helyein könyvben szereplő nevek egységes írása (Knézich – Knézics) terminológia egységes írása (extasis – extázis, ecclesia – eklézsia) jegyzetek pontos számozása (megfeleltetése)

Egységesítés

5. idézőjelek, zárójelek, írásjelek, indexszámok helyes használata és hiánytalan megléte (központozás) idézőjelen belüli idézőjel magyar példa: „Az »intencionális fallácia« kifejezés fordítása nincs megoldva” – így fogalmazott az előadó. amerikai angol példa: “The term ‘intentional fallacy’ is hard to translate into Hungarian” – the speaker said.

teljes mondat esetén: záró idézőjel írásjel (pont) után, nem teljes mondat esetén írásjel (pont) előtt (vigyázat: az amerikai angolban másként van!!!)

Nem teljes mondat magyar példa: alap­ve­tő­en elfogadták azt a korabeli vélekedést, hogy a nő a „gyengébb edény”. amerikai angol példa: The former is committed to the “search for truth,” the latter is to the “certainty of the fount of truth.”  

Teljes mondat magyar példa: „Lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés.” amerikai angol példa: “To be or not to be, that is the question.”

Következetlen központozás 1

Következetlen központozás 2

Jegyzet indexszáma jegyzet indexszáma az írásjelet (vesszőt és a pontot) követi, kivéve, ha szigorúan az adott szóhoz kapcsolódik a jegyzet jegyzet indexszámát viszont a zárójel és a gondolatjel elé kell tenni az új fiú,2 „az új fiú”,2 Megjött az új fiú.3 (új fiú4).

Indexszám és idézőjel viszonya

Indexszám és idézőjel viszonya 2

Gondolatjeles közbevetés gondolatjellel közbevetett mondatrész elejére-végére nem kell vessző, ha nem tagmondatok közé kerül: példa: Kati – a testvérem unokája – szép kislány. gondolatjellel közbevetett mondatrész végére a következőképpen helyezzük el a vesszőt: példa: Nem gondoltam volna – egyébként nem is lehetett előre tudni –, hogy ennyi munka lesz vele. Ha egy idézetbe gondolatjeles közbevetés kerül, csak az elején és a végén tesszük ki az idézőjelet!!! Továbbá ha közbevetés teljes mondat, és pont áll a végén és nem vessző, akkor a pont után spáciumot teszünk, majd utána következik a gondolatjel: példa: Aztán tűnődni kezdett. „Mit is mondott? – morfondírozott. – Ja igen, már emlékszem.” FIGYELEM: közbevetésnél gondolatjel előtt-után spácium!!! (Párbeszédkezdésnél csak utána kell a spácium)

Kiemelés, kurziválás kurzív szavak esetén az írásjelek is kurzívak. Kurzív mondat mondatzáró írásjele is kurzív! Vigyázat! kettős írásjeleknél (zárójel, idézőjel) nem lehet az egyik kurzív, a másik pedig antikva (=álló betű): ha a zárójelek közé foglalt szöveg egésze kurzív, akkor a zárójelek is azok (ha a szöveg vegyes, akkor nem kurziválunk) (Hart’s Rule) egy-egy szó kiemelésekor a névelőt nem emeljük ki a szerző a konglomeráció szót használta

Ritkítás

Zárójelek zárójelek hierarchiája: kerek ( ) szögletes [ ] kapcsos { } mondatzáró írásjel a megfelelő helyre: ha a zárójelen belül teljes mondat áll, akkor zárójelen belülre, ha csak mondatrész, akkor zárójelen kívülre Ahogy a romantikusok hitték (többek között Blake). A romantikusok másképp gondolták. (Többek között William Blake sem így látta.)