Vörösiszap katasztrófa!!!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Képes beszámoló Adománygyűjtésünk befejeződött, melyet a vörösiszap katasztrófát elszenvedett állatok és gazdáik részére szerveztünk.
Advertisements

A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
A földgáz és a kőolaj.
Tájékoztató az almásfüzitői vörösiszap-tározók helyzetéről Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség – Németh Zoltán igazgató.
Siófok és környéki hungarikumok
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Víz világnapja 2014.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Tósokberénd a szürke- és vörösiszapkárosult falu,
BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség
Az ÁNTSZ OTH tevékenysége a vörösiszap ár idején 2010 október 4.-től…
DEVECSER- EVECS EDR Tapasztalatok, Tények, Tanulságok Jamrik Péter HTE Rádiótávközlési Szakosztály május 3-4. EMCOM Konferencia.
NYON 1.
A hazánkat fenyegető biztonságpolitikai tényezők és kockázatok Készítette: Faludi Miklós.
13. Tétel.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A víz világnapja Március 22..
Miért fontos nekünk a víz?
Szemerszki Csilla Csernobil
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Vörösiszapok kezelése és hasznosítása
Nagyfelbontású légifotók GIS-alkalmazása
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.
Cián szennyezés a Tiszán
A fölgáz és a kőolaj.
Vörösiszap katasztrófa
Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04.
Fukusimai atomerőmű-baleset
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Adománygyűjtés A vörösiszap katasztfófát elszenvedett családoknak Ön már azzal is segít, ha továbbküldi.
A kőolaj és a földgáz.
Magyarország – Dunántúli hegység Általános jellemzők ÉK-DNY irányban kb. 200km hosszban A Velencei-hegység kivételével középidei üledékes vonulatok.
A katasztrófavédelem tudományos megközelítése és multidiszciplináris jellege Szépvölgyi János MTA Kémiai Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet.
A KDT-KTVF TEVÉKENYSÉGE A GÁTSZAKADÁS UTÁN :
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Magyarország feladatai Mexikó után
23. Szappanfőzés.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
A csernobili katasztrófa és annak következményei
Szigyártó Erzsébet XI.B
Sárréti TK.. Sárréti TK. A Nádor-csatorna kármentesítési programjának következményeként a mederben jelentősen javul a víz minősége. Ez lehetőséget.
Fúrótorony katasztrófa, Mexikói-öböl,
Az almásfüzitői-zagytározók környzetgeomorfólogiai viszonyai
Olaszország.
Gyöngyös jellegzetességei
„MÉRNÖKI FELADATOK KATASZTRÓFÁK ELŐTT, KATASZTRÓFA KÖZBEN ÉS KATASZTRÓFÁK UTÁN” Zalavári István elnök, Veszprém Megyei Mérnöki Kamara.
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Kaliforniai iszapcsuszamlások
Baranya István Bölcske polgármester
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Füstös Gábor – Józsa Vilmos 15 éve történt: A TISZAI CIANIDMÉRGEZÉS Szarvas, május 20.
Titicaca-tó 3821 méterrel a tengerszint felett fekszik, és ezzel a világ legmagasabban fekv ő hajózható tava. Az Andokban található, Peru és Bolívia.
A vörösiszap-katasztrófa 5 év után, egy környezettan szakos főiskolai hallgató szemszögéből Készítette: Nagy Petra Elérhetőség:
„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?
A talajok minőségét befolyásoló társadalmi folyamatok az Egyenlítőtől a sarkvidékekig. Esettanulmányok A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat.
Katasztrófaturizmus Avagy az emberi kíváncsiság határtalan.
(L)áss a mélyére.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
Lakatos János Prof. Dr. Biró Borbála, egyetemi tanár,
Ökoiskola- vetélkedő március
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Nagybányai ciánszennyezés
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS A szegedi nagyárvíz 136
NAGY OXIGÉNIGÉNYŰ TOXIKUS SZENNYVIZEK
Az évi Szegedi Nagyárvíz. Előzmények: - Demográfia ( ) - Tisza szabályozás ( ) Év Lakosságszám.
Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál
Előadás másolata:

Vörösiszap katasztrófa!!! Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt 2010. október 04-én 12.30-kor, amikor egy magántulajdonban lévő vállalat, a Magyar Alumínium ZRt. területén az iszaptároló X. kazetta nyugati gátja átszakadt. A gátszakadás következtében 600-700 ezer m3 vörösiszap és víz elegye a Torna patakon keresztül elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. A kiömlő vörösiszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket. A legnagyobb pusztítást a tározóhoz közel található falvakban, Devecseren és Kolontáron okozta.

Vörösiszap katasztrófa!!! Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt 2010. október 04-én 12.30-kor, amikor egy magántulajdonban lévő vállalat, a Magyar Alumínium ZRt. területén az iszaptároló X. kazetta nyugati gátja átszakadt. A gátszakadás következtében 600-700 ezer m3 vörösiszap és víz elegye a Torna patakon keresztül elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. A kiömlő vörösiszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket. A legnagyobb pusztítást a tározóhoz közel található falvakban, Devecseren és Kolontáron okozta

NASA műholdfelvétele A vörösiszap kb. 1/3 Velencei-tó területet árasztott el.

NASA műholdfelvétele

Gátsza-kadás

A vörösiszap erősen lúgos Az október 4-ei vörösiszap-katasztrófánál nem maga az iszap, hanem a tározóból kiömlő, erősen lúgos folyadék okozta a legsúlyosabb károkat. A 13-as pH-jú maró lúgtól több mint százan szenvedtek égési sérüléseket, a talajba és az élővizekbe jutó oldat elpusztította az útjába kerülő élővilágot.

Minden segítségre szükség van Minden segítségre szükség van! Sok házat le kell bontani, nem költözhetnek vissza az emberek. Sokan mindenüket elvesztették. Sok a sérült.