Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagybányai ciánszennyezés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagybányai ciánszennyezés "— Előadás másolata:

1 Nagybányai ciánszennyezés Készítette: Szabó Barbara, Nagy Cintia, Balogh Kinga 2018.03.01.

2 18 évvel ezelőtt…  Romániában Baia Mare (Nagybánya) városában ciánszennyezés történt a Tiszában.  A cianiddal és nehézfémekkel szennyezett szennyvíz óriási pusztítást vitt végbe, de a Tisza feltámadt, és a vörösiszap-katasztrófával ellentétben ennek a gátszakadásnak nem volt halálos áldozata.  Valóságos halszőnyegek úsztak le a Szamoson, majd a Tiszán február első napjaiban, miután január 30-án éjszaka átszakadt egy zagytározó gátja az erdélyi Nagybánya mellett.

3 Arany!  Az elektronikai eszközök egyik legértékesebb alapanyaga az arany. Kitermelésének napjainkban legelterjedtebb módszerei nem igazán nevezhetőek környezetbarát technológiának.  Az Aurul bányavállalat is aranyat bányászott, a baleset előtt.

4 A Tisza Csernobilja A nagybányai ciánszennyezés sokan a csernobili atomkatasztrófa óta történt legnagyobb környezeti katasztrófának is nevezték. A ciánszennyezés következtében a becslések szerint 1240 tonna hal pusztult el a Tisza magyarországi szakaszán.

5 Szinte 30 milliárdos kár Az elpusztult horgászható-halászható halak értékét akkor 874 millió forintra becsülték. A teljes kár összesen 29,3 milliárd forintra rúgott, ami tartalmazza a helyreállítási költségeket is. Magyarország végül ekkora összegre perelte a zagytározó tulajdonosát, az Aurul SA (Az arany Rt.) román-ausztrál vegyesvállalatot.

6 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Nagybányai ciánszennyezés "

Hasonló előadás


Google Hirdetések