Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek."— Előadás másolata:

1 Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek károsításával járó, vagy azt veszélyeztető rendkívüli helyzetet értjük, amelynek felszámolása a helyben rendelkezésre álló erők és eszközök elégtelensége miatt csak külső erők bevonásával lehetséges.

2 Katasztrófák fajtái Katasztrófák Természeti Antropogen
(technikai, technológiai) Meteorológiai Tektonikai robbanás tűzvész vegyi nukleáris földrengés vulkán kitörés tájfun árvíz aszály Topológia háború fegyveres konfliktus földcsuszamlás iszap lavina

3 A katasztrófák hatástényezőinek egészségügyi következményei
Egészségügyi következméynek Direkt következmények Indirekt következmények tömeges sérülések speciális kórformák típusos szövődmények idős és gyermek sérültek magas aránya életmentő segélyre szorulók magas hányada helyi eü. károsodása, ellátó kapacitás elégtelensége vezetés zavarai működési zavarok ellátási nehézségek tömeges kitelepítés későbbi eü-i ártalmak járványveszély

4 A katasztrófa egészségügyi felszámolásának körülmé--nyeire az alábbi általános következtetések vonhatók le: katasztrófában az egészségügyi ellátás körülményeit, feltételeit, lehetőségét, a mindenkor kialakult általá- nos és egészségügyi helyzet szabja meg; 2. az egészségügyi ellátás hatékonysága közel azonos mértékben múlik a sérültek kimentésének, kiszállí- tásának, elsősegélyben részesítésének időtartamán és az orvosi ellátás szakmai és technikai felkészültségén; 3. katasztrófa helyzetben az egészségügy csak más szakágazatokkal (például: műszaki, technikai, vegyi) együttesen képes feladataink betöltésére;

5 4. a katasztrófa egészségügyi ellátás körülményei,
feltételei nem azonosíthatók sem a háborús, sem a tömegbalesetek körülményeivel és feltételeivel, következésképpen azok szervezési modelljével és taktikájával sem; 5. a katasztrófa következményeinek egészségügyi felszámolása nem korlátozódik csupán a gyógyító- kiürítő ellátásra, hanem az kiterjed a közegész- ségügyi-járványügyi, az egészségügyi anyagi-tech- nikai, az egészségügyi szervezési-vezetési feladatok ellátására, vagyis az egészségügyi ellátás teljes egészére.

6 A katasztrófaorvostan a béke körülmények között bekövetkező rendkívüli helyzetben a lakosság egészségügyi ellátásának elmélet- és gyakorlatrendszere.


Letölteni ppt "Katasztrófa alatt a különböző, károsító tényezők által váratlanul kiváltott, a lakosság jelentős hányada sérülésével, egészségi állapotának és életfeltételeinek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések