Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lakatos János Prof. Dr. Biró Borbála, egyetemi tanár,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lakatos János Prof. Dr. Biró Borbála, egyetemi tanár,"— Előadás másolata:

1 Talajfizikai, kémiai módszerek a vörös iszap toxikusságának csökkentésére
Lakatos János Prof. Dr. Biró Borbála, egyetemi tanár, Horváthné Domonkos Mónika, PhD hallgató Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

2 Vörösiszap és jellemzői
A vörösiszap az alumíniumgyártás során visszamaradó hulladék. Összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott és visszamaradó anyagok határozzák meg. Szárazanyagtartalma: 10-30%, pH-ja körüli. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

3 Vörösiszap kémiai összetétele
Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

4 Vörösiszap veszélyei Kémhatás – lúgos – égési sérülések
Fémtartalom – talaj-, víz élővilág Szemcseméret – kiporzás Vörösiszap katasztrófa: 2010. okt. 4-én történt több, mint 800 ha területet érintett a gátszakadás következtében ezer m3 vörösiszap és lúgos víz elegye a Torna patak medrén keresztül elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

5 Vörösiszap veszélyei Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program
„NTP-TÚP ”

6 Célkitűzés és módszerek
Munkánk során egyszerű módszerekkel igyekeztük a vörösiszap lúgosságát ezáltal a toxikusságát csökkenteni. Átmosásos mérések Különböző talajkeverékeket (homoktalaj - H, csernozjom talaj - C és virágföld - V valamint a vörösiszap 0-100%-os keverék), kémhatás alakulása. Az iszap-keverékek (homoktalaj, csernozjom talaj és virágföld valamint a vörösiszap 20; 40; 60; 80%-os keverék) toxikusságát szabványosított csírateszttel ellenőriztük, valamint Kicsepegtetéses mikrobaszámolásos módszerrel Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

7 Átmosásos mérések 5 liter vízhez 10 dkg iszap Nemzeti Tehetség Program
Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

8 Talaj-iszap keverékek
Homoktalaj Csernozjom talaj Virágföld Iszap Ezek 10%-onkénti emelésével történő keverés utáni pH mérés X0 – tiszta iszap X10 – tiszta talaj Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

9 pH mérés eredményei Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program
„NTP-TÚP ”

10 Csírateszt fehér mustármaggal
Szabványosított teszt Fehér mustármaggal Homoktalaj, csernozjom talaj és virágföld valamint a vörösiszap 20; 40; 60; 80%-os keveréke Kikelt magok száma, csírázási % Növényi részek hossza

11 Csíratesztek Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program
„NTP-TÚP ”

12 Csíratesztek

13 CFU – összes mikrobaszám vizsgálat kicsepegtetéssel
Homoktalaj, csernozjom talaj és virágföld valamint a vörösiszap 20; 40; 60; 80%-os keveréke Hígítási sor – 3, 4, 5, 6-os hígítás kicsepegtetése Leszámolás Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

14 CFU – összes mikrobaszám vizsgálat kicsepegtetéssel
Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

15 Eredmények kiértékelése
Az átmosási vizsgálatoknál, már a hetedik átmosásnál szignifikáns csökkenést értünk el. A talaj-iszap keverékek kémhatásának vizsgálatakor homoktalajon nem, de a csernozjomtalajon és a virágföldön szignifikáns csökkentést tapasztaltunk, pufferkapacitás tekintetében a virágföld volt a legjobb a 3 talaj közül. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

16 Eredmények kiértékelése
A csírateszteknél a növényi részek hosszán és a csírázási százalékon is jól látszik a talajok szervesanyagtartalmának pufferoló hatása, A csernozjomtalajon (C-60, C-80) már a H-20-as (20% homokt., 80% iszap) kezeléshez képest szignifikáns növekedést tapasztaltunk. A mikobaszámolásos mérésnél azt tapasztaltuk, hogy a közepes homoktalaj-iszap keverékben lévő elemarány pozitívan hatott a mikroorganizmusokra, a gyenge homoktalajon. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

17 Összefoglalás Munkánk során egyszerű módszerekkel igyekeztük a vörösiszap lúgosságát ezáltal a toxikusságát csökkenteni, majd biotesztekkel ellenőriztük a vizsgálatok eredményességét. Megállapíthattuk, hogy a vörösiszap veszélyességét a nagy humusz- és kolloid-tartalmú talajok/közegek képesek a leginkább mérsékelni. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”

18 Köszönöm a figyelmet! Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program
„NTP-TÚP ”


Letölteni ppt "Lakatos János Prof. Dr. Biró Borbála, egyetemi tanár,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések