Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Boranalitika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Boranalitika."— Előadás másolata:

1 Boranalitika

2 A bor A bor sok összetevős és folyamatosan változó rendszer.
Minden minősítés, és minden analízis (elemzés) egy jelenlegi állapotra jellemző. Az oldatok királya.

3 A bor kettős énje Gazdasági termék:
Kielégíti a vásárló fogyasztási igényét. Művészeti alkotás Teljességre törekvés jellemzi az alkotóját. Kell hozzá: Tudás Adottság (pl.:termőföld) Szerencse (pl.:évjárat)

4 A bor összetétele 85% víz 12% etanol 3% egyéb: -glicerin - savak
-cukrok

5 Szőlőből bor lesz 1. Szüret 2. Szállítás 3. Feldolgozás 4. Tárolás

6 Vizsgálati módszerek I
Fizikai mérések Érzékszervi Kémiai analízisek minősítés

7 Érzékszervi minősítés
Vizsgálandó tulajdonságok: Tisztaság Illat intenzitás Illat minőség Íz-zamat intenzitás Íz-zamat minősége Harmónia Összbenyomás

8 Minőségi kategóriák Kiváló Közepes (vagy megfelelő) Elfogadható

9 Vizsgálati módszerek II.
Általános vizsgálatok Nem általános vizsgálatok Alkoholtartalom Aromaösszetétel változás Titrálható sav Oldott oxigén Érzékszervi minősítés Fémtartalom Szabad és összes kénsav Aniontartalom Illósav Üledék Redukáló cukor összes polifenol Antocianin Színíntenzitás pH, rH

10 Alkoholtartalom meghatározás
Több lehetőség: Maligand készülékkel Alapja a forráspont meghatározás. Sűrűség alapján történő elemzés A bor lepárlására kerül sor, majd desztillációra végül a sűrűség mérésre. Refraktometriás mérés Felületi feszültség meghatározás

11 Extrakt tartalom meghatározás
A cukron, alkoholon és vízen kívül benne lévő anyagok meghatározása. Ez a cukor mentes extrakt (= vonadék anyag) tartalom. Kétszeresen mért sűrűség különbség alapján történik a meghatározás. Hamutartalom meghatározás ÉRTÉKE: ~ 2,5 g/l Felhasználják a hamisítások kizárására. Ezen esetben a tartalom kevesebb, mint 2 g/l értékű.

12 Illósav tartalom meghatározás
Elválasztási művelet alkalmazására kerül sor. Desztillálás, és párlat elemtés. Ebben az esetben az ecetsav meghatározása történik. Értéke: ~ 0,3 – 0,7 g/l

13 Aromaösszetétel vizsgálata
Nem általános vizsgálati módszer. Általában fajtakísérletnél használják Gázkromatográfiás készülékkel végzik.

14 Összes fémtartalom Értéke: ~ 10 mg/l Módszere:
Spektrofotometriás módszer ( Fe ) Atom adszorpciós módszer ( Pb, Cu, Zn, Hg)

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Boranalitika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések