Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Mit tehetünk? • Tekerje lejjebb a fűtést! 1°C-os hőmérsékletcsökkentés otthon  5-10%-os fűtésszámla.
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Széchényi Ferenc Gimnázium
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
A mindennapi gyakorlatban
Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
A víz útja Budapesten és a Duna
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Energiatakarékos otthon
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
Energiatakarékos megoldások
Sopron Május 3. Lajtmann Csaba Reflex Környezetvédő Egyesület.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Így takarékoskodj a vízzel!
Fenntartható fejlődés
Fenntartható életmód és életstílus
ÉLET Click to advance slides.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Elektromos eszközök a háztartásban
A MEGSEBZETT FÖLD.
Fülemüle informatika verseny
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Megújuló energiaforrások
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Szelektív hulladékgyűjtés
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Az Éghajlatváltozás.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Egy világváros gondjai
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
A Szeretve Tanulni Egyesület szerepe a környezetvédelem áttételében a lakókörnyezetben élő gyermekek felé Készítette: Szabó István.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Mi fán terem az ételhulladék?
Zöld hét 8. évfolyam A TAKARÉKOSSÁG. Mit értünk takarékosság alatt?
A tudományos eredmények meggyőzőek EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
TECHONOLÓGIA Az IsoShell az úgynevezet ICF (bennmaradó hőszigetelt zsalu) építési technológia képviselője, amely az alacsony energiafelhasználású és fenntartható.
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
A pénz nem boldogít . Egy ember, akinek 3 milliárdja van, semmivel sem boldogabb, mint az, akinek csak kettő van…!
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Keszeli Zita 5/A. Hogyan pazarolunk annyi vizet otthonunkban? Nem zárjuk el a csapot Fogmosáskor folyik a víz Nem javítjuk meg a csapot, amikor csöpög.
A FASZÉN ELŐÁLLÍTÁSA ÉS TULAJDONSÁGAI Dr. Böddiné dr. Schróth Ágnes.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Globális környezeti problémák
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Energia – történelem - társadalom
Energiatakarékos megoldások
Szemét – hulladék – környezet – ökológiai lábnyom
Előadás másolata:

Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás

Mi az éghajlatváltozás? A Föld légkörében található gázok nem engedik távozni a hőt A kibocsátások mennyisége egyre nő az emberi tevékenység következtében A gázok felgyülemlése hosszú távon felmelegedéshez vezet = éghajlatváltozás

Üvegházhatást okozó gázok természetes módon is kerülnek a légkörbe DE az emberi tevékenység növeli ezek kibocsátását Magatartásunk megváltoztatása a kibocsátások csökkenését eredményezheti Mindenki hozzájárulhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez Ha teszel az éghajlatváltozás ellen, ezáltal pénzt is megtakaríthatsz

Tekerd lejjebb!

Csökkentsd a fűtés hőmérsékletét egy-két fokkal! Használj időzítő kapcsolót, hogy a fűtés csak akkor menjen, amikor szükséged van rá! A hűtőt ne állítsd a leghidegebb fokozatra!

Válassz energiatakarékos megoldást! Amikor cserélni kell a lakás felszerelését… –Villanykörtéket –hűtőgépet, fagyasztót –Kazánt –ablakokat… Válassz energiatakarékos típust! Bár beszerzési költsége magasabb, ez a megtakarításoknak köszönhetően megtérül a termék élettartama alatt.

Kapcsold ki! Oltsd el a villanyt, amikor nincs rá szükséged! Ne hagyd készenléti állapotban az elektromos készülékeket! Zárd el a csapot, amikor fogat mosol! Ne pazarold az energiát!

Gondolj a hatékonyságra! Ne kapcsold be a mosógépet vagy a mosogatót, ha csak félig van tele! Fürdés helyett zuhanyozz! Csak annyi vizet forralj, amennyire szükséged van! Főzés közben fedd le a fazekakat! Ne hagyd nyitva a hűtő ajtaját! Ne nyisd ki télen túl hosszú ideig az ablakokat! Szerelj fel szigetelést! Használj kevesebb energiát!

Intelligens közlekedés

Rövid utakra ne indulj autóval! Menj gyalog, biciklizz, vagy használd a tömegközlekedést! Utazz másokkal egy autóban! Vezess üzemanyag-takarékos módon! Ellenőrizd a gumik nyomását! … és vonattal utazz, ne repülővel! Csökkentsd a személyes széndioxid-kibocsátásodat!

Használd/hasznosítsd újra!

Használd újra a szatyrokat és a csomagolásokat! Hasznosítsd újra az üveget, a fémet és a műanyagot! Olyan termékeket válassz, amelyekhez a legkevesebb csomagolás tartozik! Ha lehet, ne új terméket vásárolj, hanem utántöltő csomagot! Az újrahasznosítás és ismételt felhasználás energiát takarít meg!

Mi egyebet tehetünk? Háztartási cikkek kiválasztásakor keresd az uniós ökocímkét! Fenntartható erdőkben termelt fából készült termékeket válassz! Olyan helyi terményeket fogyassz, amelyeknek éppen szezonja van! Egyél több zöldséget – az állattenyésztés több energiát fogyaszt! Ültess egy fát! A papír mindkét oldalára nyomtass – és csak ha feltétlenül nyomtatnod kell! Nyaggasd a szüleidet és a barátaidat is!

További tippek: