Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energia – történelem - társadalom

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energia – történelem - társadalom"— Előadás másolata:

1 Energia – történelem - társadalom
Közkeletű tévhitek, pótcselekvések

2 Az energetika környezetszennyező
Igaz: Számos szennyezőanyag esetén az energiaipar a legnagyobb kibocsátó. DE: Az energetika nemesített energiahordozókat állít elő A nemesített energiahordozók környezetszennyezés nélkül használhatók fel Hogy elégítenénk ki az igényeket energiaátalakítás nélkül? Az igényeinkből engednénk? Visszafejlődés? © Gács Iván (BME)

3 Az energetika környezetszennyező
További szempontok Az igényeket a fogyasztó szabja meg Az előállítás távol kerül a fogyasztóktól Az előállítás nagy berendezésekben történik, ahol jobb technológia (pl. leválasztás) valósítható meg A leválasztási eljárások nagy részét az energiaipar dolgozta ki (pernyeleválasztás, kéntelenítők, NOx leválasztás, CO2 leválasztás) Szennyezés-mentes vagy csekély szennyezésű forrásokat tesz hozzáférhetővé (pl. nukleáris és vízenergia) © Gács Iván (BME)

4 Az a legolcsóbb energia, amit nem fogyasztunk el
Vagyis: Ne fűtsünk (a betegség ingyen van?) Ne dolgozzunk (ki termel értéket?) Ne utazzunk (miért is utazunk?) Ne terjesszünk elektronikusan hülyeségeket (no, ez tényleg haszon) Akkor mi a megtakarítás? Igazság: az előnyös a célok elérése kevesebb energia felhasználásával (jobb energetikai technológiák a felhasználásban) © Gács Iván (BME)

5 A klímaváltozás az energia-felhasználás következménye
Antropogén növekmény ppm +4,5% +45% Gt/év © Gács Iván (BME)

6 A klímaváltozás az energiafelhasználás következménye
Esőerdők területének csökkenése © Gács Iván (BME)

7 Légköri többlet Az ábra alapján évek antropogén kibocsátása: kb. 340 Gt C NASA felmérés szerint az esőerdők tárolt karbontartalma 247 Gt (2010 körüli időszak) A XX. században az esőerdők minimum fele eltűnt, azaz legalább 247 Gt karbon szabadult fel. Ez majdnem annyi, mint a kibocsátás!! Légköri növekmény kb. 270 Gt C © Gács Iván (BME)

8 Bio-üzemanyag nem termel CO2-t
Mennyi CO2 kibocsátás tartozik a termesztéshez? betakarításhoz? feldolgozáshoz? Egyébként is megtermelt terményt használunk? (élelmiszerhiány nem lesz?) Mennyi természetes növényzetet irtunk ki a nyersanyag előállításhoz? (pl. őserdők) © Gács Iván (BME)

9 A nukleáris energia veszélyes
Láttunk reális kockázati (foglalkozási és népességi) összehasonlítást más technológiákkal? szénbányászat olajkitermelés és szállítás (tengeri fúrótornyok, Exxon Valdez) vegyipar (Bhopal) közlekedés Nem megoldott a hulladék-elhelyezés? időtáv (100 évek, 1000 évek, millió évek?) mennyiségek (t/év, 100 t/év, millió t/év?) © Gács Iván (BME)

10 Csak a csúcsa látszott! V É G E
© Gács Iván (BME)


Letölteni ppt "Energia – történelem - társadalom"

Hasonló előadás


Google Hirdetések