SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA 2008. 06. 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
Sarkadi Zsolt, Sz-Sz-B Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai szerepvállalás a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájában.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
FELNŐTTKÉPZÉS HELYZETE I.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A STRATOSZ, ÉVI SZAKKÉPZÉSI FELADATAINAK ÁTTEKINTÉSE, SZERVEZÉSI-, ÉS FELADAT-STRUKTÚRA Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
A környezetvédelem intézményrendszere
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Mátyus Mihály Osztályvezető
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Közoktatási feladatok teljesítése: - nevelési-oktatási intézmény; - pedagógiai szakszolgálat; - pedagógiai szakmai szolgáltató. Intézkedési terv.
Az évi XCII. törvény (az évi XXI. törvény módosítása)
Állam munkavédelmi feladatai
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Ágazati szakképzés változásai
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.
Szakképzés-szervezési
1 FELSŐFOKÚ SZAKKÉPESÍTÉSEK AJÁNLOTT KÉPZÉSI PROGRAMJAI, ÉVI FEJLESZTÉSEK Legányi Mariann NSZFI Kutatásszervezési és fejlesztési osztály.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Szakképzési dokumentumok
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
NAK, Szakképzési Igazgatóság
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
Csányi Lászlóné MGYOSZ 1 MGYOSZ-KMMSZ szakmai nap MGYOSZ-KMMSZ szakmai nap november 19. Mátészalka Változások a szak-és felnőttképzésben, munkaadók.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A szakképzés jelene és jövője a KLIK-ben. Jogszabályi háttér: A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény A szakképzésről szóló évi CLXXXVII.
A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzési feladatai 2012.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes augusztus.
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
Munkaerő-piaci képzések megközelítése. Törvényi változások n a szakképzésnek és a felnőttképzésnek a munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása, n.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
HAZAI REGIONÁLIS SZAKMAI VIZSGAKÖZPONT HÁLÓZAT ELKÉPZELÉSEK Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék „Szakképzési és felnőttképzési.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA

A SZAKKÉPZÉS IRÁNYÍTÁSA Oktatási és Kulturális Minisztérium:  az iskolai nevelés  oktatás szakképzésre felkészítő szakasza  tanügyigazgatási feladatok  intézmény finanszírozás (állami normatíva) Szociális és Munkaügyi Minisztérium:  az iskolai nevelés  oktatás szakképző szakasza  felnőttképzés  LLL  fejlesztési támogatások Szakképesítésért felelős miniszterek:  szvk, központi program MKIK, Agrárkamara:  tanulószerződés, gyakorlati képzés ellenőrzése

FONTOS JOGSZABÁLYOK  évi CII. tv. a szak- és felnőttképzést érintő reform- program végrehajtásához szükséges törvények módosításáról (szakképzési tv., felnőttképzési tv., a szak- képzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztéséről szóló tv.)  Közoktatási tv. (TISZK)  Kormányrendeletek (a felnőttképzést folytató intézmények és a felnőttképzési programok akkreditációjának szabályairól)  SZMM miniszteri rendeletek (OKJ, RFKB, szvk, szakképzési hozzájárulás, szakmai vizsgáztatás, vizsgadíj…)  Szakképesítésért felelős miniszterek rendeletei (szvk)

AZ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER FELADAT- ÉS HATÁSKÖRE A közoktatási intézményrendszer működésének szabályozása Az oktatási információs rendszer működtetése A feladatellátás minőségbiztosítása (országos mérés  értékelés) Az ágazatához tartozó OKJ szakképesítésekkel kapcsolatos feladatok Az MPA KA felosztásáról szóló megállapodás (SZMM) alapján rendelkezési jogot gyakorol az alaprész pénzeszközei felett A feladatkörébe tartozó iskolarendszeren kívüli szakmai oktatás

A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER FELADAT- ÉS HATÁSKÖRE I.  A szakképzéssel, a felnőttképzéssel és az OKJ-vel összefüggő jogszabályalkotás teljes körű ellátása  Az OKJ-vel kapcsolatos feladatok (folyamatos fejlesztés koordinálása, a felügyeleti körébe tartozó szakképesítések fejlesztésének irányítása)  Közreműködés a felsőfokú szakképzés szabályozási feladatainak ellátásában  A szakképzési hozzájárulás és az MPA KA forrás- és felhasználási rendszerének irányítása és fejlesztése, központi támogatási programok menedzselése  NSZFT működtetése  A szakmai tankönyvellátással kapcsolatos feladatok

A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER FELADAT- ÉS HATÁSKÖRE II.  A szakmai vizsgáztatás működtetésével kapcsolatos minisztériumi feladatok  A szakképesítésekhez szükséges bizonyítványok és nyomtatványok biztosítása  A szakmai tanulmányi versenyek szervezésével összefüggő feladatok  A statisztikai rendszer folyamatos korszerűsítése  A Szakiskolai Fejlesztési Program szakmai irányítása  Tanárok és gyakorlati oktatók (tovább)képzése  Folyamatos érdekegyeztetés és szakmai koordináció a szakképzésben érintett kormányzati és társadalmi partnerekkel, szakmai szervezetekkel,

A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER FELADAT- ÉS HATÁSKÖRE III.  A felnőttképzés, az LLL fejlesztésével kapcsolatos stratégiák készítése  Az akkreditációval, a szak- és felnőttképzés minőségbiztosításával kapcsolatos feladatok irányítása, koordinálása  A szak- és felnőttképzés nemzetközi kapcsolataiból fakadó koordinációs feladatok ellátása  Nyitott tanulás, e-learning, távoktatással kapcsolatos feladatok  Távmunka Tanács működtetése  Az NSZFI szakmai irányítása és felügyelete  A regionális képző központok szakmai irányítása

SZAKKÉPESÍTÉSÉRT FELELŐS MINISZTEREK  egészségügyi miniszter  földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter  gazdasági és közlekedési miniszter  honvédelmi miniszter  igazságügyi és rendészeti miniszter  Központi Statisztikai Hivatal elnöke  Közbeszerzések Tanácsa elnöke  környezetvédelmi és vízügyi miniszter  oktatási és kulturális miniszter  önkormányzati és területfejlesztési miniszter  pénzügyminiszter  szociális és munkaügyi miniszter

KAMARÁK SZMM + Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Agrárkamara Fontos feladat: a képzés és a gazdaság kapcsolatának erősítése RFKB társelnök Tanulószerződés: tíz év alatt ról Szakképesítések gondozása, szintvizsgák Gyakorlati képzés minőségbiztosítása (oktatók képzése, ellenőrzés) Tanulmányi versenyek szervezése (SZKTV, EuroSkills, WorldSkills)

REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ÉS KÉPZÉSI BIZOTTSÁGOK Tagjai: munkáltatói és munkavállalói szervezetek (OÉT), MKIK, Agrárkamara, intézményfenntartók (3), OKM, SZMM, munkaügyi központok, regionális fejlesztési tanács, regionális munkaügyi tanács, Oktatási Hivatal Feladat: a szakképzés regionális képzési és beiskolázási szerkezetének meghatározása, döntés a regionális szakképzés-fejlesztés céljairól, a KA decentralizált keretéből nyújtandó fejlesztési támogatásokról

Köszönöm a figyelmet! Weinper Mária SZMM Szakképzési Osztály