AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZEKTOR STRESSZTÉNYEZŐI Folmeg Márta KJF tudományos munkatárs PhD hallgató ELTE-BTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Informatikai szakképzés és munkaerő-piaci tendenciák BUDAPEST, január Budapest, Montevideo utca 9. | Telefon: | Fax: +36.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Hogyan valósítható meg mindez a közszférában?
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
A tanácsadó és a mentor szerepe
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Dobbantó projekt pályázati tájékoztató... a sikeres pályázáshoz szeptember.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Mi is az a társadalmi integráció?
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
„Egészséges étel az egészséges életért”
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Életen át tartó tanulás/ személyi fejlődés/ minőségirányítás Bevált gyakorlatok A szociális munkások/ szociálpedagógusok munkájában a bécsi.
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Jól-lét a médiában. A kutatásban részt vett: Magas presztízs Életkor 0-24 órás munka (a túlmunka normális) - Jellemző a menedzserszűrés Rossz vélemény.
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Motiváció.
KOMMUNIKÁCIÓS SZAKEMBEREK ÉS A STRESSZ SZONDY RÉKA.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
KÖZNEVELÉSI ÉS FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN DOLGOZÓK MUNKAHELYI JÓL- LÉTÉNEK KUTATÁSA.
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
A betegellátás keretei és rendszere
Ápolói hivatás megítélése középiskolás korúak körében
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
Egészségügyi szervezetek az egészségügyről
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
ÚJ KIHÍVÁSOK, KAPCSOLÓDÁSI PONTOK A FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓBAN, KIEMELTEN A FOGYATÉKKAL ÉLŐKRE DECEMBER 18.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZEKTOR STRESSZTÉNYEZŐI Folmeg Márta KJF tudományos munkatárs PhD hallgató ELTE-BTK

A KUTATÁS MÓDSZEREI ÉS ESZKÖZEI Kutatás célja: Az egészségügyben dolgozó munkavállalók munkahelyi jól- létének témájában kérdőívezés és interjúzás az adott munkakör stressztényezőiről. -Kérdőív 35 kérdés fizikai és mentális egészségről a munkahely fizikai környezetéről a munkáltató támogató szolgáltatásairól -Strukturált interjúvázlat egészségi kockázatról szakmai kockázatról munkahelyi kockázatról

VÁLOGATÁS AZ INTERJÚK TAPASZTALATAIBÓL Stresszforrások: - beteganyag állapota és hozzáállása, az együttműködésük hiánya. - az orvosokkal való információcsere, ami sokszor akadozik, vagy különböző orvosok más-más diagnózist adnak (pl. a gyógytornász felelősségi körébe tartozik, hogy melyik állapotjelzés mentén építi fel a fejlesztési tervét), vagy hiányosan tájékoztatják a beteget és a kiszolgáló személyzetnek kell ezt kompenzálnia - eszközhiány, ami egyrészt a higiéniás előírásoknak olykor gátat szab, például nincs elegendő kesztyű ahhoz, hogy minden beteg után le lehessen cserélni (fertőzésveszély). (Pl. a gyógytorna eszközkészlete is meglehetősen hiányos, ami hátráltatja a megfelelő fejlesztést) - túlzott dokumentáció (lassítja a gyógyító munkát, ám az egészségügyi dolgozók önmaguk védelmére is csinálják) - a munkarend a magánélet rovására megy – sok az elvált, egyedülálló egészségügyi dolgozó - az ápolónők új munkaerő képzése nagyon alacsony szintű, gyorstalpaló képzésekről kerülnek ki a fiatalok, és csak annyi a motivációjuk, hogy elkerüljék a munkanélküliséget

VÁLOGATÁS AZ INTERJÚK TAPASZTALATAIBÓL -Orvosok és ápolónők körében is gyakori a külföldre vándorlás a kereseti lehetőségek és a karrierutak miatt (pl. gasztroenterológus véleménye, hogy a szakvizsga letétele után is ugyanolyanok a munkafeltételek és a munkamennyiség) -Esetmegbeszélés, szupervízió hiánya -Ösztönző eszközök nincsenek, se pénzbeli, se utalványos formában -A fegyelmezés is érdekes kérdés, mert ha valaki hibázik és kirúgják, ki van helyette. Hiszen nem lehet az utcáról behívni egy nővért. Alapvetés az, hogy hibázni lehet, de fel kell ismerni és korrigálni kell. -A betegek sokat tájékozódnak az interneten, így kevésbé hajtanak fejet az orvosi vélemény előtt. Rengeteg információ elérhető online, sajnos sokszor nem hiteles vagy nem egyezik azzal a paradigmával, amit a kórház képvisel. Ugyanakkor jó tendencia, ha a betegek is tájékozódnak és partneri kapcsolat alakul ki az orvos és a beteg között, nem pedig egy patriarchális viszony. -Képzési kényszer nyomása érezhető a szakmán, hiszen a szakvizsgákat úgy lehet megtartani, ha 5 évente megfelelő számú kreditet összegyűjt az ember és a kötelező továbbképzéseken részt vesz. -Paraszolvencia: kellemetlen minden érintettnek és feszültséget szít

KÉRDŐÍVES KUTATÁS -A kérdővet 30 fő töltötte ki: 8 férfi és 22 nő -Az adatközlők foglalkozása: fogorvos, altatóorvos, gasztroenterológus, sebész, házi orvos, gyerekorvos, dentálhigiéniás asszisztens, gyógytornász, ápolónő, dietetikai tanácsadó, betegszállító

EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

TESTMOZGÁS

MUNKABIZTONSÁG

MUNKAEGÉSZSÉGÜGY SZEREPE

SOK KIHÍVÁS – KEVÉS RUTINMUNKA

ÖNÁLLÓSÁG – DÖNTÉSHELYZETEK SOROZATA

KARRIERÉPÍTÉS

ÉLETPÁLYA AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK KÖRÉBEN

A SZEMÉLYISÉG ÉRVÉNYESÜLÉSE A GYÓGYÍTÁSBAN Kórlap = Beteg (az a lényeges, hogy mi van a kórlapon, nem az, hogy mi valósult meg)

ÉRZELMI KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG / BIZONYTALANSÁGOK KEZELÉSE

BIZALOM AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK KÖZÖTT „Az egészségügy az team-munka, egymásra vagyunk utalva, ugyanúgy szükség van a sebész orvos mellett a műtősre, a beteghordóra, az asszisztensre, az altatóorvosra. A konzílium is a kollégákkal való közös megbeszélés, így az alapfelállás is az, hogy jó legyen a kapcsolat, csak így lehet hatékonyan végezni a munkát és a közös döntés biztonságosabb.”

AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYHEZ TARTOZÁS KÉRDÉSE „Formálisan három helyen dolgoziom, a fekvőbeteg osztályon, az ambulancián és az endoszkópián, valamint ehhez hozzájön, ha ügyeletes az ember, a sürgősségi osztály. Így pedig olyan mintha három – négy munkahelyen próbálnék párhuzamosan mozogni.

MUNKA ÉS MAGÁNÉLET

MEGTAKARÍTÁSI KÉPESSÉG TÁMOGATÁSA

ETIKUS VISELKEDÉS

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!