A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
Táplálkozási allergiák
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Az ásványi anyagok forgalma
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Osteoporosis (csontritkulás)
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
KészÍtette: Járóka Viktória Szigetvári Cintia Imelyi Brigitta
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
Egészséges Táplálkozás
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az ember táplálkozása.
Vitaminok jelentősége
Táplálkozási ismeretek II.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
VITAMINOK.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Élelmiszer lábnyom.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
Élelmiszer lábnyom.
Előadás másolata:

A vitamin

Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények: 5-50 μ g zöldség, gyümölcs: 0-0,01 μ g vaj, margarinféleségek: μ g húsok, húsipari termékek: 0,3-70 μ g májak, májkészítmények: μ g szív, vese és készítmények: μ g halak: μ g tej: μ g tojás: μ g AZ A-VITAMIN (RETINOL FORMÁBAN) JELLEMZŐ MENNYISÉGE 100 G ÉLELMISZERBEN:

Ilyen értelemben az A-vitaminnak, illetve a retinoidoknak számos folyamatban, így a retina (szemideghártya) fényérzékenységét biztosító rodopszin (a retina működéséhez nélkülözhetetlen fényérzékeny anyag, látóbíbor) felépítésében, a csontnövekedésben, a reprodukcióban, az embrionális fejlődésben, a hámszövet és az epithelialis szövetek épségének a fenntartásában, az ektoderma normális fejlődéséhez és működéséhez (bőr, nyálkahártya, mirigyhám), és számos más sejt differenciálódásának irányításában van lényeges szerepük. Antioxidáns, gyökfogó tulajdonságú. HATÁSA

Az A-vitamin tartós hiánya hemeralopia, xerophtalmia, keratokonjunctivitis, keratomalacia és hyperkeratotikus vagy atrophiás bőr- és nyálkahártya- elváltozásokhoz vezethet. Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi. A szükséglet növekedésével kell számolni a zsíremésztés, felszívódás zavarai, vagy számos idegen anyag, gyógyszerfogyasztása esetén. A túlzott A-vitamin bevitel súlyos toxikus tüneteket okoz. Az A-vitamin hiánya a korai szakaszában farkasvakságot okoz, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be. Jellemző még az A-vitamin hiányra a hámszövet-, könnymirigy-elsorvadása, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, a szőrzet és a hajszálak törékenysége, kihullása, nyálkahártya szárazsága; gyulladásra és fertőzésre való fokozott hajlama jellemző. Gyermekeknél a csontosodási folyamat sérülése következtében növekedési zavar is bekövetkezhet. Legfőbb A-vitamin források a belsőségek, a tojássárgája, a tengeri halak, a tej és tejtermékek. Provitaminokban(karotinok) a zöldségek és a gyümölcsök gazdagok. A retinol a bélfalban, ill. a májban képződik karotináz hatására provitaminjából, abéta-karotinból. A-VITAMIN HIÁNY

A retinol egy primer alkohol, amely a csontnövekedéshez, a retina működéséhez, az embrionális fejlődéshez, a reprodukciós folyamatokhoz, valamint a hám normális szerkezetének fenntartásához nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin. A membránpermeabilitást is befolyásolja. Mind az alkohol (retinol), mind az aldehid (retinál), mind pedig a sav (retinolsav, tretinoin) változatai az élettani folyamatokban fontos szerepet játszik. A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik. A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a béta-karotin kb. egyhatoda, az egyéb karotinoknak csupán az egytizede alakul át retinollá. A gyomor-bél traktusból azonnal felszívódik. A retinol felszívódása zsír-emésztési vagy -felszívódási zavarokban, illetve májfunkciós zavar esetén elégtelen. Tárolása főként a májban, palmitát észter formájában történik és glükuronsav konjugátumként választódik ki a vesében és a májban. RETINOL

gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0-1,5 mg száraztésztákban: 0-0,04 mg sajtos, túrós sütemények: 0 mg zöldség, gyümölcs: 0,1–12 mg (felső érték a sárgarépa) vaj, margarinféleségek: 0,2-0,5 mg húsok, húsipari termékek: nem jellemző halak: 0,5–2 mg tej: 0,005-0,1 mg tojás: 0,5-1,2 mg AZ A-PROVITAMIN (KAROTIN FORMÁBAN) JELLEMZŐ MENNYISÉGE 100G ÉLELMISZERBEN:

SZIASZTOK, KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!