Projekt zárás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Projektek pénzügyi végrehajtása. Pénzügyi megvalósítás alapvető dokumentumai  Támogatási szerződés  Szakmai és pénzügyi végrehajtásra vonatkozó előírásokat.
Advertisements

TÁMOP /1, TÁMOP /2 Nyomonkövetés.
ESZA Nonprofit Kft. TÁMOP /A azonosítószámú
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
Kifizetési kérelem EMVA III. tengely 1.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Kifizetési igénylések gyakorlati tapasztalatai
Projekt Partneri Jelentés készítése és benyújtása
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
Támogatási szerződéstől…
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
A projektmegvalósítás egyes kérdéseiről
A projektek megvalósítása I.
T Á J É K O Z T A T Ó A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett támogatás igénybevételének.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Projektindító nap.
Kifizetési igénylések benyújtásával kapcsolatos tudnivalók
Projektek pénzügyi elszámolása
A pénzügyi elszámolhatóság kérdései
(Záró)Projekt Előrehaladási Jelentés (PEJ/ZPEJ)
NEA támogatások elszámolása
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
A projekt megvalósítás tapasztalatai
Fejlesztési Igazgatóság
ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS ALAPJAI South East Europe Programban
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Pénzügyi és szakmai elszámolás
A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások, valamint a közrendvédelmi bírságból befolyt összegek fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett.
T Á J É K O Z T A T Ó A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett támogatás igénybevételének.
A projektek megvalósításának pénzügyi kérdéseiről.
Regionális Operatív Programok KMOP közoktatási intézmények beruházásainak támogatására Pénzügyi lebonyolítás.
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Tájékoztató kedvezményezettek részére Az ÚMFT keretében támogatott projektek megvalósításának szabályai KMOP Pályázati konstrukció Január 30.
Projektzárással kapcsolatos teendők
Phare ellenőr feladata, szerepe a Programban Karlik Csilla Közbenső Fórum 2002/2003 évi területfejlesztési Phare program Február 1. Debrecen.
TÁMOP /1. és TÁMOP /2. A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel.
TÁMOP TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA, PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS.
Számlaösszesítők használata
Vállalati tanácsadás - sikeres pályázók, sikeres pályázat a Közép-Dunántúlon.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
HEFOP /2 intézkedés Monitoring rendszere. Szakmai monitoring célja Mi a cél? Legfőbb célja a támogató és a kedvezményezett közös érdekének érvényesítése:
Technikai és gyakorlati segítségnyújtás Kifizetési kérelem feltöltéséhez Pályázati Tájékoztató felület az ELEKTRONIZÁLÁS bevezetését követően Előadó: Gombita.
TÁMOP /1-2 TÁMOP /1 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, foglalkoztathatóságának elősegítése, sikeres.
FuturICT.hu Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma Kick-off meeting Szeged, december 7. PROJEKT SZINTŰ PÉNZÜGYI LEBONYOLÍTÁS MŰKÖDÉS.
2007. január 25.1 Kedvezményezetteket érintő változások a projekt megvalósítása során.
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
KMOP „ELEKTRONIKUS HELYI KÖZIGAZGATÁSI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE” TÁRGYÚ FELHÍVÁS KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET: PRO RÉGIÓ ÜGYNÖKSÉG.
2007. febuár 6.1 Kedvezményezetteket érintő változások a projekt megvalósítása során.
Projektek megvalósítása során felmerülő módosulások kezelése.
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
KDOP /C- Telephelyfejlesztés Projekt finanszírozás Harsányi Andrea KDRFÜ Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Monitoring tájékoztató nap július 8. Budapest TÁMOP /1/A és TÁMOP /2/A/KMR Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés különös tekintettel.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
TÁMOP B-2-12/ „ÚJ MUNKA – ÚJ ESÉLY” – ROMA NŐK FOGLALKOZTATÁSA A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT.
TÁMOP B-2-12/ "Munkával a társadalmi integráció elősegítéséért – Roma nők foglalkoztatása a Fejér Megyei Gyermekvédelmi.
Előadás másolata:

Projekt zárás

Projekt MEGVALÓSÍTÁSA A Projekt fizikai MEGVALÓSÍTÁSÁNAK napja az a nap, amelyen a projektjavaslatban meghatározott feladat, cél (indikátorilag bizonyíthatóan) szerződésszerűen teljesült és a teljesülésekhez kapcsolódó ráfordítások pénzügyi rendezése megtörtént. VAGYIS ha a Kedvezményezett valamennyi, a nevére kiállított, elszámolható költségszámlát pénzügyileg teljesítette, a Projekt eredményeként létrejött vagyontárgyakon tulajdonjogot szerzett és a projektet fizikailag is befejezte. A projekt fizikai befejezésének meg kell történnie a projekt tényleges megkezdését, vagy amennyiben a projekt a támogatási szerződés hatályba lépéséig nem kezdődött meg, a támogatási szerződés hatályba lépését követő 24 hónapon belül. A fizikai megvalósulás nem azonos a fizikai befejezéssel! A projekt fizikai befejezésének a fejlesztés utolsó elemének megtörténte minősül.

A projekt tényleges befejezése Feltételei: Projekt fizikai befejezése Valamennyi kötelezettség teljesült (hatósági engedélyekben foglaltak is!) Hatóságok által kiadott működési engedélyek, Használatba vételi engedély, stb. Záró PEJ és az utolsó kifizetési igény benyújtása Záró helyszíni szemle  zárójegyzőkönyv Forráslehívás A kedvezményezett utolsó beszámolóját és kifizetési igénylését a KSZ jóváhagyta.

Projektzárás „A Projekt akkor tekinthető befejezettnek, ha a Közreműködő Szervezet a Kedvezményezett zárójelentését és az utolsó kifizetési igénylést elfogadta.” /Támogatási szerződés részlete/

Projekt záró dokumentumok A befejezését követő 60 napon belül pénzügyileg és műszakilag is el kell számolni az alábbi dokumentumok benyújtásával: Pénzügyi beszámoló (a projekt megvalósítását tanúsító, bizonylatokkal és hatósági engedélyekkel alátámasztva) Záró PEJ - A helyszíni munkálatok megvalósulásának fényképpel is igazolt dokumentálása, továbbá A végelszámolás után esetlegesen fennmaradó, fel nem használt támogatás összegéről történő lemondó nyilatkozat.

Projekt záró dokumentumok HA módosult a zárás dátuma, ellenőrizni - a Pálytáj felületen a módosított dátumok szerepelnek-e. Záró Kifizetési Kérelmet mindenképpen kell benyújtani, akkor is, ha a Kedvezményezett minden költségét elszámolta a zárás előtt - nullás ZKK kérelmek egyszerre kerülnek feldolgozásra, a hiánypótlás egy, vagy két levelet a kifizetési kérelemre/szakmai jelentésre, vagy mindkettőre vonatkozik. A záró beszámolóhoz is csatolni szükséges egy rövid (egy oldalas) szakmai beszámolót. (Word dokumentum, letölthető ESZA honlapról.)

Projekt záró dokumentumok Számlák a projekt záró dátuma, plusz 45 napig keletkezhetnek és fizethetőek ki, illetve ezek lehetnek a Záró Kifizetési Kérelembe. (Támogatási Szerződés 3. pont.) Az ESZA kizárólag a hatályos Támogatási Szerződésben rögzített projekt záró dátumáig megvalósított tevékenységek kapcsán kiállított számlákat fogadja be!!! DE Ha a Kedvezményezett nem tudja teljesíteni a foglalkoztatási indikátorokat a projekt zárásáig, akkor a záró jelentés benyújtásáig teljesített foglalkoztatási indikátorokat is beszámíthatók.

Benyújtandó dokumentumok ZPEJ: A kedvezményezett a záró PEJ-t az utolsó (záróegyenleg) kifizetési igénnyel együtt (a záró elszámolási csomag mellékleteként) nyújtja be a 217/1998-as kormányrendelet (ámr) 91.§, (5), e) pontja alapján. A záró kifizetési igény + a szükséges dokumentumok (E- és papír változatban) megfelelően kitöltve és aláírva Költségösszesítő, Számlaösszesítő, Fentieket alátámasztó dokumentumok.

Benyújtandó dokumentumok A költségszámlák hitelesített példánya - cégszerű aláírással szükséges igazolni, hogy az mindenben megegyezik az eredetivel. Egy eredeti és egy másolati példányban az adott számlák pénzügyi teljesítését igazoló bizonylatokat átutalás esetén bankszámlakivonatot, vagy eredeti banki igazolást, a forintra történő átszámítás módjának dokumentálását

Fizetési kérelem ellenőrzése Minden pontja ki van töltve Arra a projektre vonatkozik, amely elszámolásához beadták Kedvezményezett adatai megegyeznek a szerződésben rögzítettel Csatolt számlák db száma megegyezik az itt megnevezettel Számlaszám megegyezik a szerződésben rögzítettel, / szállítói közvetlen kifizetés esetén szállítói számla van rögzítve Bejelentett aláíró írta alá Számszakilag összhangban van az igényelhető összeggel

A számlák tartalmi vizsgálata Számla összhangban van a támogatási szerződéssel és a mellékletét képező költségvetéssel; Az adott projekthez kapcsolódik; Pályázati dokumentáció elszámolható költségek listáján szerepel, illetve nem szerepel a nem elszámolható költségek között; Magyarországon megvalósuló projekthez kapcsolódik;

A számlák formai vizsgálata Számviteli, ÁFA törvény betartása Vevőként a kedvezményezett szerepel Vevő címe az, ami a támogatási szerződésben szerepel Számla kiállítója azonos a mellékelt szerződések szállítóival Számla dátuma alapján befogadható Számla teljesítése megtörtént (igazoló dokumentum van) Számszaki adatok megfelelőségét (összeg, devizanem) Számlán rajta van a támogatási szerződés száma

Egyéb szempontok A fenntartási időszakban az „Arculati kézikönyv” szerinti tájékoztató táblát kell kihelyezni a projekt helyszínére. A fenntartási időszak a projekt hatályos záró dátuma, plusz öt év. Minden Kedvezményezett (akinek van), köteles honlapján beszámolni a projektjéről, és annak támogatottságáról. Néhány mondatban célszerű bemutatni a projektet, és a finanszírozás forrását, + logók és egyebek. Legkésőbb a záró PEJ-hez nyomtatva benyújtani. Elmulasztása  SZABÁLYTALANSÁGI ELJÁRÁS A beszerzett eszközök az üzembe helyezésés után 3 évig nem idegeníthetőek el, és üzemben kell azokat tartani – ELLNŐRZIK.

Záró helyszíni ellenőrzés Menete nem tér el az időközi helyszíni ellenőrzésétől. Az időpontjáról tájékoztatják a Kedvezményezetteket. Elsősorban számlákhoz kapcsolódik, és a számlák alapján kerül a teljesítés megvizsgálásra. JAVASOLT a számlához tartozó alátámasztó dokumentumokat az adott számlával együtt kezelni. A záró helyszíni ellenőrzés nem késleltetheti a benyújtott Kifizetési Kérelem időben történő feldolgozását, DE HA hiánypótlási igény  a hiánypótlás benyújtásának időtartama nem számít be a Kifizetési Kérelem feldolgozásának határidejébe.

A Támogatási Szerződés jogi lezárása PROJEKT fenntartás

A projekt fenntartása Kezdete: projekt fizikai megvalósítását követő nap Fenntartás: 5 évig Visszafizetés terhe mellett vállalja 1083/2006/EK rendelet 57. cikk (1) bekezdés Nem történik jelentős módosulás Évente fenntartási projekt fenntartási jelentés (PFJ) elért eredmények számbavétele tevékenységek nyomon követésére A jelentést a Pálytáj felületen is elérhető dokumentumon kell benyújtani. Szerződés jogi lezárása Projekt fenntartási szakaszának lezárása Záró PFJ

Projekt lezárása „ A Projekt akkor tekinthető lezártnak, ha a Szerződésben vállalt valamennyi kötelezettség teljesült, és az utolsó projekt fenntartási jelentés jóváhagyása megtörtént, és/vagy a zárójegyzőkönyv elkészült. (Támogatási Szerződés részlete) azaz X db PFJ beadásra került.