A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A kémia az elmúlt 100 évben számos olyan, áttörést hozó találmány kifejlesztéséhez járult hozzá az orvoslás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Advertisements

Készítette: Gungl Ádám, Schmuck Viktor
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
Sportolás hatása szervezetünkre
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Rheumatoid arthritis.
Horváth Réka Az 1920-as évek Budapest,
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
ÚJ, N-ALKILFENOTIAZINOKAT TARTALMAZÓ RUTÉNIUM(II) KOMPLEXEK TERMIKUS BOMLÁSA.
Az emberiség életében Készítette: Árvay Brigitta
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
A veseműködés vizsgálata
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Hasnyálmirigy.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Gyulladás a szervezet védekező reakciója
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Biológiai terápia a a reumatológiai gyakorlatban
6. tétel.
Az OEP regionalizációja
Munkahelyi egészség és biztonság
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
III. 1. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek
III. ORVOSTUDOMÁNY III. 6. Hatóanyagok a fertőző megbetegedések kezelésére Salvarsan és Prontosil 1909-ben a német Paul Ehrlich arzénvegyületeket vizsgált.
I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS I. 6. Légi közlekedés Forrólevegős hőlégballonok 1783-tól kezdve, amikor nyílt tűzről felszálló forró levegővel meghajtott.
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen november 19. „Bioimaging - Molekuláktól az emberig” (Diagnosztikai modul) Modulvezető:
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok.
A veseműködés vizsgálata
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Vírusok.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra,
SZEMÉSZETI REZIDENSEK SEBÉSZETI GYAKORLATI ALAPKÉPZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE Végh Mihály Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Szemészeti Klinika.
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos találmánya és fejlesztése az energiaszolgáltatás és a szállítás területén.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
Gerincvelősérültek rehabilitációja Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest október 5. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest 2015.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Hasnyálmirigy.
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
Réti gyógynövények.
A nemi betegségek napjainkban
Micromedex 2.0.
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Boross boglárka Nagy lászló
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A kémia az elmúlt 100 évben számos olyan, áttörést hozó találmány kifejlesztéséhez járult hozzá az orvoslás és a gyógyászat területén, amely segítségével életünk hosszabbá, egészségesebbé és boldogabbá vált. Az emberiség történetében nagyon sokáig az orvoslás és a gyógykezelés rendkívül egyszerű volt. Betegségek vagy sérülések esetén az orvosok nem tudtak sokat tenni: többnyire csak azt, hogy pácienseik tisztán és komfortosan érezzék magukat. Az elmúlt 100 évben forradalmi változás következett be a gyógyászat területén: az orvosok kezelni tudják a betegségeket, sérüléseket látnak el és hoznak rendbe, sőt, lehetővé vált egyes betegségek megelőzése is. A keményen dolgozó, elkötelezett kémikusoknak nagy szerepe volt az új gyógyszerek létrehozásában azáltal, hogy új hatóanyag-molekulákat fejlesztettek ki, és részt vettek új gyógyászati segédeszközök és diagnosztikai módszerek kidolgozásában is. Az orvostudomány területén elért számos kémiai fejlesztés magasabb életszínvonalat és biztonságosabb életet tett lehetővé milliók számára. III. 1. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek Morfium Aszpirin Kortizon III. 2. Pszichoterápiás hatóanyagok Klórpromazin Triciklusos antidepresszánsok Benzodiazepinek III. 3.Hormonok és hormonszabályozó gyógyszerek Inzulin Tesztoszteron Progeszteron, ösztrogén és a fogamzásgátló tabletták III. 4. A gyomor és a bélrendszeri betegségek kezelése A gyomorfekély terápiás kezelésének fejlődése III. 5. Orvosi tesztek és diagnosztikai módszerek Orvosi képalkotó technológiák Izotópok orvosi alkalmazása A kémiai vizsgálatok fejlődése Az önvizsgáló módszerek fejlődése III. 6. Hatóanyagok a fertőző megbetegedések kezelésére Salvarsan és Prontosil Penicillin Zidovudin (AZT) III. 7. A szív- és érrendszeri megbetegedések kezelése Szívritmus szabályozása Szívelégtelenségek kezelése Véralvadást szabályozó gyógyszerek A vér koleszterinszintjének szabályozása III. 8. Kemoterápiás módszerek a rákos megbetegedések kezelésében Rákos megbetegedések kemoterápiás kezelésének fejlődése Citotoxikus hatóanyagok Tamoxifen III. 9. Új gyógyászati „bioanyagok” Művégtagok és implantátumok Egészségügyi felszerelések Fertőtlenítés és fehérítés III. ORVOSTUDOMÁNY

Kronológia 1899 Aszpirint gyártanak az ízületi gyulladás okozta fájdalom enyhítésére Megalkotják az első kemoterápiás kezelésben alkalmazott gyógyszert, a Salvarsant A vér cukorszintjének csökkentésére inzulint használnak Meghatározzák a morfium kémiai szerkezetét Megalkotják az első terhességi tesztet, ami a vizelet ösztrogén szintjének meghatározásán alapul A halálos kimenetelű Streptococcus fertőzés gyógyítható a Prontosillal A nitrogén mustárgázok használatával elkezdődik a rákbetegség kemoterápiás kezelése A fertőzések elleni penicillin használatával megkezdődik az antibiotikumos kezelések korszaka Elkezdik a digoxint használni trombózisos (vérrögképződés az erekben) megbetegedések kezelésére A klórpromazinnal megkezdődik a modern antipszichotikus kezelések időszaka Forgalomba kerül az első fogamzásgátló tabletta, az Enovid Sikerül növényekből kivonni olyan citotoxikus hatóanyagokat, melyeket a rákos megbetegedések kemoterápiás kezelése során alkalmaznak A tagamet képes a gyomorban a savkiválasztás gátlására, ezáltal a gyomorfekély kezelésére használható Felfedezik, hogy a tamoxifen olyan hormongátlókat fejleszt ki, amelyek lehetővé teszik kemoterápiás használatát Megjelenik a Zidovudin (AZT), mint a HIV fertőzés ígéretes ellenszere. Paul Ehrlich, a Salvarsan megalkotója Frederick Banting és Charles H. Best az inzulin előállítói Prontosil Alexander Fleming A penicillin működése Enovid Egy citotoxikus hatóanyag, a taxol szerkezeti képlete Gyomorfekély A rózsaszín szalag a mellrák elleni küzdelem, a piros szalag pedig az AIDS elleni küzdelem jelképe Az aszpirint már 1900-ban tablettázták A morfium szerkezeti képlete Terhességi teszt