Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÚJ, N-ALKILFENOTIAZINOKAT TARTALMAZÓ RUTÉNIUM(II) KOMPLEXEK TERMIKUS BOMLÁSA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÚJ, N-ALKILFENOTIAZINOKAT TARTALMAZÓ RUTÉNIUM(II) KOMPLEXEK TERMIKUS BOMLÁSA."— Előadás másolata:

1 ÚJ, N-ALKILFENOTIAZINOKAT TARTALMAZÓ RUTÉNIUM(II) KOMPLEXEK TERMIKUS BOMLÁSA

2 Előző években a polimerek termikus tulajdonságaival foglalkoztam. A termikus analízis másik jelentős alkalmazási területe a gyógyszerek minőségellenőrzése. Nemcsak a gyógyerek, hanem a potenciális gyógyszer-alapanyagok termikus tulajdonságait is ismerni kell. Citosztatikum = daganatellenes szer Citosztatikumok - kemoterápiás szerek sejtosztódást megakadályozó anyagot tartalmaznak. A kifejezetten gyorsan növekvő és sűrűn osztódó sejteket veszi célba - ilyenek a tumoros, többnyire rosszindulatú sejtek - ezek elpusztítására alkalmazzák, illetve a szervezet immunreakcióinak elnyomásában - például szervátültetés után. A citosztatikumok a nem-specifikus szerekhez tartoznak, ami azt jelenti, hogy az immunválasz több pontján hatnak, és az immunrendszer sejtjein kívül más sejtek működését is befolyásolhatják.

3 A bioaktív vegyületek hatása fémionok bevitelével módosítható, amelyeket rendszerint komplexük alakjában alkalmazunk. PtCl 2 (NH 3 ) 2 cisz-diammin-dikloro-platina(II) (röviden:ciszplatin) A ciszplatint bizonyos daganattípusok terápiája során más daganatellenes szerekkel és/vagy sugárkezeléssel együtt eredményesen alkalmazzák.

4 A modern gyógyászatban fokozott erőfeszítések történnek olyan új gyógyszerkészítmények kifejlesztésére, melyek az egyre nagyobb hatékonyság mellett egyre kisebb toxicitással rendelkeznek. A velük szemben meglévő idegenkedés ellenére a fémtartalmú gyógyszer- készítmények fenti cél elérésére alkalmasak lehetnek, hiszen használatukkal általában új terápiás utak nyílnak meg. A cél eléréséhez a fémkomplexek termodinamikai ismerete alapvető fontosságú mind a diagnosztikai vagy terápiás célú új molekulák tervezéséhez. Csak azok a komplexek mutatnak bármiféle daganatellenes hatást, melyeknél két olyan ligandum található a koordinácós szférában, amelyek viszonylag könnyen lecserélhetők más ligandumokra, míg a másik két koordinácós helyen a donorcsoportok végig koordinált formában maradnak.

5 A fenotiazin egy aromás, heterociklikus szénhidrogén származék, fehér vagy halvány sárgás kristályos vegyület. Az első gyógyászatban alkalmazott fenotiazin származék a metilénkék. Antibakteriális, fertőtlenitő és gyulladáscsökkentő hatása miatt jelenleg is használják. A fenotiazint húgyúti fertőzések kezelésére és féreghajtóként is alkalmazták. A fenotiazinok szerkezetének módosításával új, adott tulajdonságokkal rendelkező készítmények állíthatók elő. A fenotiazinokat széleskörűen alkalmazzák a szinezékiparban, polimerek gyártásában és számos gyógyszer alapanyagát is képezi. A fenotiazinok gyógyászati jelentősége, története

6 a) klórpromazin-hidroklorid, CP·HCl b) trifluoperazin-hidroklorid, TF·2HCl c) tioridazin-hidroklorid, TR·HCl Biológiailag aktív fenotiazin-származékok

7 Ruténium komplexek a ciszplatin potenciális alternatív gyógyszerei. Egyesek közülük még a ciszplatinnál is erősebb citosztatikus hatással rendelkeznek. A ruténium(II)-dimetilszulfoxid komplexek a preklinikai vizsgálatok során szelektív antitumor hatást mutattak. A ruténium(II) dimetilszulfoxid [RuCl 2 (dmso) 4 ] az előbb felsorolt N-alkilfenotiazinokkal L[RuCl 3 (dmso) 3 ]·xEtOH, L = CP·H +, TF·2H + vagy TR·H + képlettel jellemezhető vegyületek keletkezése közben reagál.  [RuCl 2 (dmso) 4 ] + L L[RuCl 3 (dmso) 3 ]·xEtOH  L = CP·H +, TF·2H + vagy TR·H +

8 TF∙2H[RuCl 3 (dmso) 3 ] Cl·EtOH

9 Mivel a potenciálisan bioaktív vegyületek termikus viselkedésének általános gyakorlati jelentősége van, e beszámoló a fenotiazinok és a ruténium(II)-klorid dimetilszulfoxid komplex reakciójával keletkezett vegyületek termikus bomlását tárgyalja. A vizsgálatok során a DSC-vel csatolt termogravimetriás méréseket végeztünk nitrogén atmoszférában. Egyes vegyületek bomlásgörbéit levegő atmoszférában is felvettük.

10 CP·HCl, TF·2HCl, TR·HCl DTG görbéi nitrogénben

11 CP·HCl, TF·2HCl, TR·HCl DSC görbéi nitrogénben

12 [RuCl 2 (dmso) 4 ] komplex termikus görbéje

13 L[RuCl 3 (dmso) 3 ] vegyületek DTG görbéi

14 L[RuCl 3 (dmso) 3 ] komplex TG görbéi

15 A fenotiazinok termikus stabilitása növekszik a TF·2HCl<CP·HCl<TR·HCl sorozatban 200-280 o C-ig. A TF·2HCl és CP·HCl felbomlása endoterm folyamat 350 o C-ig még a TR·HCl felbomlása ezen a hőmérsékleten magas exoterm csúcsot mutat. EtOH elpárolgása a L[RuCl 3 (dmso) 3 ]·xEtOH komplexekben szoba hőmérsékleten megkezdődik. Ennek a következménye, hogy az összetevők elveszítik a kristályos oldószer egy részét a tárolás ideje alatt de megfelelő hőfokon szárítással sztöchiometrikus összetételű vegyületek állíthatók elő. A bomlástermékek közül a klórt és a ként HCl illetve H 2 S alakjában kimutattuk. Ennek alapján megállapítható, hogy a vegyületek bomlása valószínűleg az oldalláncok lehasadásával kezdődik. A komplexek felbomlási folyamatát nem befolyásolja az atmoszféra: a termikus görbék majdnem egyformák nitrogénbe és levegöbe. A termikus analízis adatai alapján magyarázni tudjuk a röntgendiffrakcióval meghatározott molekulaszerkezet alapján számított, és a kísérleti úton mért elemanalízis adatai közötti eltérést. A termikus adatok azt mutatják, hogy megfelelő hőfokon való szárítással állandó összetételű, szolvátmentes vegyületek lehet előállítani.

16


Letölteni ppt "ÚJ, N-ALKILFENOTIAZINOKAT TARTALMAZÓ RUTÉNIUM(II) KOMPLEXEK TERMIKUS BOMLÁSA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések