Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

GYMSMKH Jegyzői értekezlet május 11. a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal első negyedévi tapasztalatai a helyi önkormányzatok, kisebbségi.
TÁMOGATÓ SZOLGÁLATOK VII. ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIÁJA
A 43/2013. (XII. 29.) MNB rendelet, a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő.
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
Népmozgalmi adatbázisok
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Az Európai Területi Társulások évi támogatására kiírt pályázat (A pályázat kódja: ETT-14) Szilágyi Orsolya Támogatási Főosztály Közigazgatási és.
Tájékoztatás az EKOP-1.A.2 projektnek az OSAP összeállítására gyakorolt hatásáról Mag Kornélia OST február 24.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
Az elektronikus építési napló (e-napló)
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia EMCS rendszer Az adófelfüggesztéssel.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A Ket. tervezett módosítása
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
1 Tájékoztatás az OSAP 2013 előkészítéséről OST ülés május 14. Dr. Laczka Éva.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
A jövedéki szabályozás modernizálása
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium OSAP adatgyűjtéseinek átvétele
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
KÖFOP E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ING) Szőnyi Lőrinc.
1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra vizsgadokumentációs irodavezető.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Minisztériumok, központi közigazgatás
Országos Statisztikai Tanács
Országos Statisztikai Tanács
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Országos Statisztikai Tanács
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
a logger-használat kérdései
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Előadás másolata:

Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és igazgatási főosztály 2014. szeptember 18.

A 2015. évi OSAP keretei A statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 170/1993. (XII. 3.) Korm. rendelet a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény végrehajtásáról 288/2009. (XII. 5.) Korm. rendelet az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéseiről és adatátvételeiről 223/2009/EK rendelet, Statisztika Gyakorlati Kódexe 1133/2011. (V. 2.) Korm. határozat a vállalkozói adminisztratív terhek csökkentésére irányuló rövid- és középtávú kormányzati programról 1416/2012. (X. 1.) Korm. határozat a vállalkozói adminisztratív költségek csökkentésére irányuló, Egyszerű Állam című középtávú kormányzati program egyes feladatainak módosításáról

A módosításokról 1. A hivatalos statisztikai szolgálat (HSSZ) tagjai az aktualizálásra vonatkozó javaslataikat, észrevételeiket egyeztették és lehetőség szerint megtették az adatszolgáltatói terhek mérséklésére szolgáló intézkedéseket. A jelentések adattartalmát egyszerűsítették, csökkentették, a kérdőívek beérkezési határidejét esetenként későbbi időpontra helyezték. 2. Az előterjesztés javaslatot tesz az adatszolgáltatókkal történő kapcsolattartás egységesítésére. Az előterjesztés az adatszolgáltatással kapcsolatos e-mailes vagy postai értesítést követő 30 napon belül kötelezné a kijelölt adatszolgáltatót, hogy a KSH honlapján meghatározott felületen adja meg a cég statisztikai adatszolgáltatáshoz biztosított elektronikus kézbesítési (e-mail) címét és az azzal kapcsolatos változásokat ugyanezen a felületen 15 napon belül jelentse be. Az egységes és nyomon követhető kommunikációt szolgálná, hogy a KSH küldeményeit, értesítéseit az adatszolgáltató által megadott elektronikus értesítési címre kézbesítse.

A 2015. évi OSAP általános jellemzői Az OSAP tartalmazza a 2015. január 1-től végrehajtandó összes adatgyűjtést, adatátvételt. Az új adatgyűjtések között szerepelnek olyanok, amelyek nem ténylegesen újak, 2014-ben nem kerültek elrendelésre, de 2015- évtől visszatérő adatgyűjtések. A Korm. rendelet aktualizálása során módosítottnak tekintjük az adatgyűjtést/adatátvételt, ha annak jellemzői: a címe, a típusa, a gyakorisága, a beérkezési határideje, az adatszolgáltatóinak meghatározása, adatkörei és az irányadó uniós jogi aktusai módosulnak.  A kérdőív tekintetében érdemi módosulást eredményez az olyan tartalmi változás, amely a kérdőív adatköreiben is változást okoz. Nem tekintendők érdemi változásnak: a cím, a típus, a gyakoriság, az adatszolgáltatók meghatározása, a beérkezés határideje, a gyakoriság, az adatkör kisebb pontosítása, átszámozása, az irányadó uniós jogi aktus aktualizálása.

A 2015. évi OSAP adatgyűjtései/adatátvételei ) A 2015. évi OSAP adatgyűjtései/adatátvételei   Adatgyűjtő szerv Adatgyűjtés Adatátvétel új módo-sított válto-zatlan ösz-szes Központi Statisztikai Hivatal 4 30 94 128 3 11 64 78 A hivatalos statisztikai szolgálat többi szerve 41 93 137 2 16 18 Összesen 7 71 187 265 13 80 96 A módosítás okai főként: adatkör változás (aktualizálás, egyszerűsítés, csökkentés), hazai és uniós jogszabályoknak való megfeleltetés.

A 2014-es OSAP a hivatalos statisztikai szolgálat szerveinél A szervezet neve Adatgyűjtések száma összesen Az adatgyűjtés jellege szerint változatlan módosított új 1. Központi Statisztikai Hivatal 128 94 30 4 2. Belügyminisztérium 13 6 7 3. Emberi Erőforrások Minisztériuma 33 26 4. Földművelésügyi Minisztérium 12 10 2 5. Igazságügyi Minisztérium 5 1 6. Miniszterelnökség 7. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 27 19 8 8. Nemzetgazdasági Minisztérium 3 9. Agrárgazdasági Kutató Intézet 14 10. Legfőbb Ügyészség 11. Magyar Energetikai és Közmű- szabályozási Hivatal 12.Országos Bírósági Hivatal Mindösszesen 265 187 71

Az adatgyűjtések számának alakulása (2005-2015 között) Év Összes adatgyűjtés (db) 2005. 367 2010. 291 2014. 264 2015. 265

További feladatok: Az OSAP előterjesztés további feladatai, tervezett időpontjai: Az előterjesztés megküldése a Miniszterelnökség részére előzetes egyeztetésre, az OST jóváhagyását követően. A közigazgatási egyeztetésre megküldés tervezett időpontja: október 1. Az államtitkári értekezlet tervezett időpontja: október 30. A Kormányülés időpontja: november elején A kihirdetésre várhatóan november elején kerül sor.

. Köszönöm a figyelmet!