Majerné Szabó Mónika B.Braun Avitum Hungary

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Vesetranszplantált gyermekek és a sport
Oxyologia és sürgősségi orvostan II.
Az Eurotransplant rendszere, működése és a csatlakozás jelentősége
Predonáció előtti GFR jelentősége
Műtét után hogyan tovább?
Laparoscopic Appendectomia
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Hogyan élik meg a betegek a többszörös transzplantációt?
Agyhalál, szervdonáció és szervátültetés
D-vitamin kezelés a predialízisben és a dialízis időszakában Zakar Gábor dr.
A VESEELÉGTELENSÉG PROGRESSZIÓJA I
Szervátültetés.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
Időskor és a vesebeteg gondozás
Veseelégtelen betegek pszicho-szociális problémái
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Schwartz-Bartter szindróma ismétlődő fellépése desmopressin
Transzplantációra kerülő, krónikusan dializált betegek
A peritoneális dialízis a transzplantáló orvos szemszögéből
Nem tervezetten kezdett dialízis és a túlélés
Vesetranszplantációs várólistán lévő betegek cardiovascularis állapota
Az élődonáció-arány növelése-közösségi edukálás vagy kompenzálás Készítette: Borisz Anita, Varga Gábor dr. B.Braun Avitum Hungary Eü. Szolg Zrt. 17. sz.
Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest
Az élődonoros transzplantáció jelentőségéről és eredményeiről
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
A dializáló nővér szerepe a transzplantációs várólistára
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Szegénység és egészségi állapot
KLINIKAI ALAPISMERETEK BELGYÓGYÁSZAT
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Légző rendszer betegségei
Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai osztály
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
Korányi Sándor a nephrológus
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Vese- és hasnyálmirigy transzplantáció, mint ápolási kihívás
Mit tehet a beteg a jó orvos- beteg viszonyért?. A sikeres együttműködés alapköve a kölcsönös bizalom és tisztelet.
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
E-egészségügyi keretrendszer a lakosság szolgálatában
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
Szívátültetés 2013 Dr. Balogh Orsolya klinikai szakorvos
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
A B.Braun Avitum Hungary Zrt. Dialízis Hálózatának tevékenysége Magyarországon Dr. Kiss István med. habil., az orvostudomány kandidátusa Hálózati Orvosszakmai.
A vércsoportok és a szervátültetés Rh-faktor, májátültetés, csontvelő átültetés.
Alapismeretek a szervátültetésről
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
Therápia segítő program
A krónikus beteg hányattatásai
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
Előadás másolata:

Hogyan javíthatjuk betegeink transzplantációs aktivitását: az információk és példák szerepe Majerné Szabó Mónika B.Braun Avitum Hungary 17. sz. Dialízisközpont, Ajka Debrecen, 2011. június 4.

Tény: Az a beteg a legegyüttműködőbb, aki értelmi szintjének megfelelően betegségével kapcsolatban tájékoztatást kap. Alap: Mit tud a beteg a körülötte zajló gyógyítási eljárásokról? A beteg felvilágosítása: -alapismeretekre épül, -lépésről lépésre halad, -érthetően, szakszavak használata nélkül történik.

A Dialízisközpont és a régióhoz tartozó Transzplantációs Klinika fizikálisan egymástól távol eshet. A műtétre való felkészítést ezt áthidalva kell megoldani.

A beteg kivizsgálása a műtét előtt a dialízisközpontban kezdődik A beteg kivizsgálása a műtét előtt a dialízisközpontban kezdődik. Tájékoztatni kell a beteget, ami a riadó alatt történik, ill. ami a klinikán a műtét előtt és utáni napokban várható, valamint a rehabilitáció alatt. A beteg felvilágosítása a fenti szakaszok szerint valósul meg.

Nephrológus szakorvos által tx-re alkalmasnak tartott betegnél fel kell mérni mit hallott a szervátültetésről. Röviden elmondani mi a szervátültetés fogalma (az információknak 80-90 %-a elvész). Fel szeretne kerülni a transzplantációs listára? igen nem

nem Megtudni mik a félelmei! Bátorítani kérdésfeltevésre. Minden kérdésre válaszolni. Időt hagyni, hogy a kapott válaszok alapján mérlegeljen. Kb. 2 hónap után ismét felkínálni a lehetőséget. Cél a felvilágosítás, nem a rábeszélés.

igen Mindenkinek meg kell adni az esélyt. 1. Életkor nem kizáró ok: jelenleg B.I. 75 éves jó általános állapotú betegünk kivizsgálása zajlik. 2. M.J. Skizofrén beteg, előzetes pszichiátriai vélemény tx-nek nem talált kontraindikációját, gyógyszerrel egyensúlyban van, megfelelő családi háttérrel rendelkezik. 2009-ben sikeres transzplantáció. Diabetes Mellitus és Hypertonia esetén alaposabb kivizsgálásra van szükség.

A felvilágosításnak ezen a szintjén érdemes a hozzátartozókat is bevonni. Élődonor Cadaver donor Előnye: tervezhető hamarabb jut szervhez rövidebb a hideg isémiás idő jobb a graft túlélése rokon esetén jobb szöveti egyezés →kevesebb gyógyszer →kevesebb mellékhatás

Donor támogatása: útiköltségtérítés 100 %-os táppénz közjegyzői díj visszafizetése gondozásba vétel szükség esetén soron kívüliség a tx listán Miniszteri kitűntetés: Pro Vita díj Az élődonor kivizsgálását a Transzplantációs Klinika végzi. Figyelik a donornak milyen lelki terhet jelent a szervadományozás. A folyamat bármikor leállítható.

Cadaver donációnál az előzetes kivizsgálást a dialízisközpont végzi. Elmagyarázni a kivizsgálás fontosságát: műtéti terhelés beültetett szerv vérellátásának biztosítása műtét utáni immunszupresszív szerek kóros hatásainak kivédése céljából góckutatás Fenti vizsgálatok alapján a Regionális Bizottság dönt.

Pszichés teher (téves): valakinek meg kell azért halnia, hogy ő szervet kapjon. Regionális Bizottság engedélyt követően a beteg felkészítése a riadóra: Felvilágosító média anyag Mindig legyen elérhető Kórházi csomagja legyen mindig összekészítve Papírjai legyenek mindig nála CAPD-s 2-3 napra elegendő oldatot vigyen magával

Ebben a szakaszban megkezdeni felkészíteni a műtétre: a lehető legjobb fizikai állapotban legyen a beteg, kerülje a fertőzéseket, lázas állapotokat, szükséges védőoltásokat kapja meg, dohányzásról szokjon le, magas BMI esetén fogyjon.

Betegek gyakori kérdései: Mikor kapok vesét? - Nem a felkerülés sorrendjében. Függ a vércsoporttól, szöveti egyezéstől, dialízisben eltöltött időtől, immunizáltságtól. Mi történik a Transzplantációs Klinikán? - Ismételt vizsgálatok, fertőtlenítő fürdés, infúzió bekötése - kb. 2 órás műtét - ébredés az intenzív osztályon - másnap megkezdik a mobilizálást - gyógyszerek pontos szedésére megtanítják Műtét után kell még dialízisre járnom? - A vese beindulhat a műtőben, de lehet, hogy csak később, ez idő alatt szükség lehet dialízisre a Klinikán.

Hova kell járnom kontrollra? - A műtétet végző klinikára. Meddig működik a beültetett vesém? - Egyéntől, életmódtól függ. Kerülje a meghűlést, fogyasszon sok folyadékot, gyógyszereket pontosan szedje és rendszeresen járjon kontrollra. Honnan tudom, hogy nem működik jól a vesém?-Fáradság, rossz közérzet-Beültetett vesetáji feszítő fájdalom-Csökkent vizelettermelődés-Testsúly hirtelen emelkedik-Lábdagadás-Vérnyomásemelkedés-38C feletti testhő

A betegek korai, szakszerű felvilágosítása a transzplantációval kapcsolatban növeli az együttműködést és a graft túlélését. A befektetett munka többszörösen megtérül, ami jó a betegnek és jó a társadalomnak.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!