Reparáció, kompenzáció és elégtétel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Szellemi alkotások joga
Személyiségi jogvédelem
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás

MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
Gradwohl Roland GRROAAT.PTE PTE–ÁJK Jogi bitorlás fogalma A szerzőt a művéhez kapcsoló érdekek védelmét abszolút szerkezetű jogviszony biztosítja.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Biztosításgazdaságtan 9. téma
A fogyasztók tájékoztatása
Felelősség, termékfelelősség
Jogviszony és jogi felelősség
Kártérítési felelősség
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Személyhez fűződő jogok polgári jogi védelme
Mediátor képzés Kártérítés.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A fordítás és tolmácsolás polgári jogi és büntetőjogi következményeiről Bajcsi Péter április 19.
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Állampolgári jogok és kötelességek
Dr. Thomas Thiede,osztrák Tudományos Akadémia Grazi Egyetem Európai kártérítési jogi intézet A fájdalomdíj az osztrák jogi szabályozásban – Objektív ismérvek.
dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
Alapfogalmak.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Az adatvédelem szabályozása
Abúzus esetén nyitva álló jogorvoslati lehetőségek „Beszéljünk az abúzusról” konferencia, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit.
Vázlat NEVELÉS-SZEMÉLYISÉG-EGYÉNISÉG konferencia, Budapest, szeptember 17. A felelősség alapja és a felelősség típusai A köznevelési intézmény felelőssége.
Az orvosi „műhiba” perek bírói gyakorlata. I. Rövid bevezető Mi minősül műhibának? 1. Jogszabályi alap: Ptk.339.§, évi CLIV. törvény (Eü. törvény)
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 10. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE. 1. A felelősség feltételei 2. A károk típusai 3. Kártérítés szabályai.
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE. 1. A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS RENDSZERE 2. FELRÓHATÓSÁGON ALAPULÓ FELELŐSSÉG 3. OBJEKTÍV FELELŐSSÉG 4. KÁRIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE.
15. Az eladók foglalkoztatása
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Munkajog – 5. Dr. Csőke Rita
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Mindennapok munkajoga 5.
Nemzetközi magánjog II.
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Előadás másolata:

Reparáció, kompenzáció és elégtétel Szemléletváltozás a bírói gyakorlatban

„Az ember a maga társas környezetét bejósolhatónak, rendezettnek és jóindulatúnak (vagy éppen aktívan jóakaratúnak) észleli. A trauma és a veszteség – elméletileg – veszélyeztetheti az élet értelmébe vetett hitet (ami egyenértékű az énfogalom jelentős összetevőinek fenyegetésével) és az események érthetőségével és jelentésteliségével kapcsolatos előfeltevéseket tehet elérhetetlenné vagy értelmetlenné, amelyek elérésére a személy korábban törekedett, és nemcsak értékei és kötelezettségei átminősítésére kényszeríti az embert, hanem az igazságossággal, a tisztességgel, a kontrollal és a világ jóindulatával kapcsolatos alapfeltevéseinket is megkérdőjelezi és illúzióként tünteti fel” (Davis, 1998)

A Nem Vagyoni Kártérítés 1959. évi IV. törvény (régi Ptk.) 84. § (1) Akit személyhez fűződő jogában megsértenek, az eset körülményeihez képest a következő polgári jogi igényeket támaszthatja e) kártérítést követelhet a polgári jogi felelősség szabályai szerint. 355. § (1) A kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig az nem lehetséges, vagy a károsult azt alapos okból nem kívánja, köteles a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát megtéríteni. (2) A kárt pénzben kell megtéríteni, kivéve, ha a körülmények a kár természetben való megtérítését indokolják. A kár természetben való megtérítése különösen akkor lehet indokolt, ha a kártérítés tárgyát a károkozó maga is termeli, vagy az egyébként a rendelkezésére áll. (3) Kártérítésként járadékot is meg lehet állapítani. Rendszerint járadékot kell megállapítani akkor, ha a kártérítés a károsultnak vagy vele szemben tartásra jogosult hozzátartozójának tartását, illetőleg tartásának kiegészítését hivatott szolgálni. (4) Kártérítés címén a károkozó körülmény folytán a károsult vagyonában beállott értékcsökkenést és az elmaradt vagyoni előnyt, továbbá azt a kárpótlást vagy költséget kell megtéríteni, amely a károsultat ért vagyoni és nem vagyoni hátrány csökkentéséhez vagy kiküszöböléséhez szükséges.

A Sérelemdíj 2013. évi V. törvény (Ptk.) 2:52. § (1) Akit személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért. (2) A sérelemdíj fizetésére kötelezés feltételeire - különösen a sérelemdíjra köteles személy meghatározására és a kimentés módjára - a kártérítési felelősség szabályait kell alkalmazni, azzal, hogy a sérelemdíjra való jogosultsághoz a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges. (3) A sérelemdíj mértékét a bíróság az eset körülményeire - különösen a jogsértés súlyára, ismétlődő jellegére, a felróhatóság mértékére, a jogsértésnek a sértettre és környezetére gyakorolt hatására - tekintettel, egy összegben határozza meg.

Hátrány Kártérítés Reparáció Kompenzáció

Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.) 163. § (3) A bíróság az általa köztudomásúnak ismert tényeket valónak fogadhatja el. Ugyanez áll azokra a tényekre is, amelyekről a bíróságnak hivatalos tudomása van. Ezeket a tényeket a bíróság akkor is figyelembe veszi, ha azokat a felek nem hozták fel, köteles azonban a feleket e tényekre a tárgyaláson figyelmeztetni.

Az Emberi Méltóság „Az egyenlő védelemre való jogot az emberi méltósághoz való jogban bennefoglalt egyenlőség garantálja.” 34/1992. (VI. 1.) AB határozat „Az Alkotmány 54. § (1) bekezdésében deklarált méltósághoz való jog egyik funkciója az egyenlőség biztosítása. Ez történetileg kezdetben csak az egyenlő jogképességet jelentette, a modern alkotmányokban és alkotmánybírósági gyakorlatban azonban már a méltóságban foglalt egyenlőség kifejeződik az abból eredő további jogokban is. Ennek az egyenlőségnek pedig érvényesülnie kell az alkotmányos jogvédelem síkján. A testi épség és egészség joga nem értékesebb vagy védelemre érdemesebb jog az individuális szabadságjogoknál vagy például az önrendelkezési jognál.”

Emberi méltóság az élet, a testi épség és az egészség a személyes szabadság, a magánélet, a magánlakás egyenlő bánásmód a becsület és a jóhírnév ? a magántitok és a személyes adatok védelme a névviselés a képmás és a hangfelvétel A személyiség szabad kibontakoztatását megvalósító egyenlő jogok

Megküzdés a személyiséget sértő magatartás következményeivel Érdeksérelem Jogsértés Megküzdés a személyiséget sértő magatartás következményeivel

A sérelemdíj mértéke Ptk. 2:52.§ (3) bekezdés jogsértés súlya jogsértés ismétlődő jellege felróhatóság mértéke jogsértés sértettre és környezetére gyakorolt hatása

? Trauma Fizikai Pszichológiai Lelki egyensúly sérülése Patológiás pszichológiai folyamatok ?

Elhárító mechanizmusok „A kezelés ugyanúgy vonatkozik arra, hogy erősítsük és ápoljuk azt, ami a legjobb, mint arra, hogy javítsuk ki azt, ami eltörött. A szempontváltás lényege az, hogy előrevivőbb a fejlesztésre, a kompetenciák kiépítésére összpontosítani, mint kizárólag a gyengeségek korrekciójára” (Oláh, 2004) A traumafeldolgozás pszichoanalitikus megközelítése Lelki egyensúly sérülése Elhárító mechanizmusok Patológiás pszichológia Megküzdés Pozitív pszichológia Oláh (2004) alapján

Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.) 206. § (1) A bíróság a tényállást a felek előadásának és a bizonyítási eljárás során felmerült bizonyítékoknak egybevetése alapján állapítja meg; a bizonyítékokat a maguk összességében értékeli, és meggyőződése szerint bírálja el. (3) A bíróság a kártérítés vagy egyéb követelés összegét, ha a szakértői vélemény vagy más bizonyíték alapján meg nem állapítható, a per összes körülményeinek mérlegelésével belátása szerint határozza meg.

A sérelem társadalmi elismerése Nem Vagyoni Kártérítés Sérelemdíj Sérelem Sérelemdíj Elégtétel Kompenzáció Reparáció Büntetés A sérelem társadalmi elismerése Hátrány Kártérítés Reparáció Kompenzáció

„Ha a polgári jog elismeri a nem vagyoni kártérítést a személyiségvédelem eszközeként – mivel annak alkalmazásához objektív kritériumokat nem lehet felállítani –, azt nem kötheti olyan külső feltételekhez, amelyek szükségtelenek és önkényesek. Nemcsak a kár nagysága, de maga a személyi kár bekövetkezte is becslésen alapul, amelynek objektív mércéje nincs, s amelyet éppen ezért a jogi szabályozásban alkotmányosan nem lehet a következményekhez igazítani. Ebben egyedül a bíróságok józanságának, személyes elkötelezettségének és mértéktartásának lehet meghatározó szerepe” (34/1992. (VI.1.) AB határozat)

Köszönöm a figyelmet!

Felhasznált irodalom Tankönyvfejezetek, folyóiratok Davis, C.G.; Nolen-Hoeksema, S; Larson, J. (1998). Veszteségélmény, jelentéstulajdonítás és előnykovácsolás. A jelentés két megközelítése In: Kulcsár Zs. (szerk.) (2005) Teher alatt… Pozitív traumafeldolgozás és poszttraumás személyiségfejlődés (szöveggyűjtemény) Trefort Kiadó, Budapest, 149-176. p. Oláh A. (2004). Mi a pozitívuma a pozitív pszichológiának? Iskolakultúra 14(11) 39-47.p. Oláh A. (2005). Érzelmek, megküzdés és optimális élmény Trefort Kiadó, Budapest Jogszabályok, AB határozatok 8/1990. (IV.23.) AB határozat 34/1992. (VI. 1.) AB határozat 1959. évi IV. törvény (régi Ptk.) 2013. évi V. törvény (Ptk.) Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.)