Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Advertisements

A tanári munka értékelése
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
TÁMOP 4.1.3/2 Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztésének célkitűzései és intézményi együttműködésének tervei Németh Antal felsőoktatási.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Tanuló szervezet.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az EEM helye a menedzsmentben
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Amilyen korán csak lehet
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Workshop ‘International reflections’ Meghívott előadók: Maruja Gutierrez Diaz Tom Schuller Stephan Vincent-Lancrin Levezető elnök: Bodnár Viktória.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
Nemzeti Technológiai Platform a
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Kérdések a második zh-hoz
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Előadás másolata:

Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia Budapest, 2011. Szeptember 22. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

A stratégia háttere A „TÁMOP” projekt honlapja

A stratégia-javaslat Konceptuális keretek Helyzetelemzés Prioritások Implementáció A javaslat szerzői

Köszönjük a figyelmet! És köszönet mindazoknak, akik a projekt megvalósításában aktívan részt vettek!

Oktatási K+F+I stratégia-javaslat kidolgozása Hét nem oktatási ágazati elemzés ← Oktatási K+F+I stratégia-javaslat kidolgozása Hat oktatási ágazat elemzés ← Stratégia-javaslat Kommunikáció, párbeszéd nyilvánosság Az oktatási ágazat tudástérképe A hazai oktatási K+F+I rendszer nemzetközi szakértő által történő értékelése Részvétel az OECD oktatási innovációs stratégia programjában Magyar oktatási K+F+I rendszer átfogó elemzése 5

Nem oktatási elemzések Makro-szintű (ágazati) elemzések Biotechnológia Egészségügy Autóipar Üzleti tanácsadás Információtechnológia Mikro-szintű (szervezeti) elemzések Nokia Siemens Networks Hungary Jósa András Oktató Kórház

Oktatási ágazati elemzések Oktatási innováció a Dél-kelet ázsiai országokban A nagy multinacionális IT cégek és az oktatásfejlesztés Innováció a „tanulásipar” magánvállalkozásaiban (képzők, tanácsadók, tartalomszolgáltatók) Tudástermelés/ tudásmegosztás két diszciplináris területen (természettudományok, idegennyelv-oktatás) Az oktatáskutatás globális helyzete és trendjei (2+1 tanulmány)

Konceptuális keretek Az oktatási ágazat innovációs rendszere (NOIR) Innováció, innovációs rendszer és innovációs politika (Lundval, Edquist, Etzkowitz, Malerba…) (Oslo Manual, OECD stratégia…) Az oktatási ágazat innovációs rendszere (NOIR) Kiindulópont: ahol fejlett NOIR van, eredményesebb az oktatás

A Nemzeti Oktatási Innovációs Rendszer (NOIR) A nemzeti innovációs rendszer Nemzeti Oktatási Innovációs Rendszer Az oktatási rendszer „Tanulásipar” 9

Helyzetelemzés Intézményi, finanszírozási viszonyok feltérképezése Az oktatáskutatási rendszer értékelése az OECD standardja alapján SWOT Tudástérkép Az uniós forrásokból történő fejlesztések meghatározó hatása

Prioritások, beavatkozási területek 1. A szabályozási, intézményi és szervezeti keretek fejlesztése 2. A humán feltételek és az innovációs potenciál fejlesztése 3. A minőség, relevancia és hatékonyság biztosítása 4. A tudás teremtésének, közvetítésének és gyakorlati alkalmazásának javítása 5. Innováció és technológia

A szabályozási, intézményi és szervezeti keretek fejlesztése A politikaalakítás megfelelő intézményi keretei és mechanizmusai A nemzeti oktatási innovációs rendszer eredményes kormányzása Az eredményes működést támogató intézményi és szervezeti keretek kialakítása Erőforrások bevonása és hatékony forrásfelhasználás

A rendszer eredményes működésének külső humán feltételei A humán feltételek és az emberekben rejlő innovációs potenciál fejlesztése Az oktatási innovációs rendszer belső emberi erőforrásainak fejlesztése A rendszer eredményes működésének külső humán feltételei Szervezeti és vezetési feltételek

A minőség, relevancia és hatékonyság biztosítása A minőségbiztosítási és értékelési funkciók megerősítése Az ágazati minőség- és innovációs politikák összekapcsolása A gyakorlat igényeinek megfelelő minőség A nemzetközi együttműködés a minőségbiztosítás szolgálatában

A tudás teremtésének, közvetítésének és alkalmazásának javítása A tudásról való tudás bővítése Az oktatáskutatás tartalmi orientációjának alakítása és nemzetközi beágyazottságának erősítése A tudásmenedzsment és a tudástranszfer megerősítése A tényeken alapuló megközelítés fejlesztése A gyakorlati tudás megosztásának támogatása

Innováció és technológia Az egyének és intézmények által létrehozott és fejlesztett technológia fejlesztése Az általánosan hozzáférhető, standard technológiák fejlesztése A tanítás és a tanulás fejlesztése és az információs és kommunikációs technológia (IKT)

Implementáció Alapelvek Nem újat létrehozni, hanem meglévőre építeni Felülről lefelé és alulról felfelé kombinációja Többféle eszköz egyidejű alkalmazása (policy-mix) Eltérő szinteken eltérő cselekvés Az idődimenzió kiemelt kezelése Horizontális célok érvényesítése Kölcsönös tanulás A szakértői javaslattól a kormányzati stratégiáig

Van társadalmi elfogadottság, ismertség Tényleges hasznosulás Korlátozott hasznosulás Nincs politikai döntés Van politikai döntés Nincs hasznosulás Korlátozott hasznosulás Társadalmi elfogadottság hiánya