Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van Gogh Művészete.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
A felszín alatti vizek.
SZICÍLIA ahogy én láttam 1. rész Saját fotóiból készítette:
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
A Roma Sajtóközpont tevékenysége és archívuma
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
Cella Septichora.
Földtörténet Összefoglalás.
HM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM TÉRKÉPTÁR digitalizálási program, kiadványok.
MÜKÉNÉ.
Ókori görög régészeti leletek
Szendrő nevezetességei
Törökorezág 4. Kelet-Anatoliai körutazás Éva Tomozi képei
Világ legrégebbi még lakott városa
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Ókori görög régészeti leletek
ÁTKELÉS A VÖRÖS TENGEREN
Veresegyház Veresegyház fő fejlesztési irányai és céljai meghatározására, alapos információgyűjtést, és széleskörű tájékozódást követően került sor. Az.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Június 3. Talentum Játék Dörögdi Fesztivál ‘
TÖMBÖK Asszociatív adatszerkezetek Tömbök
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
Klauzál Gábor és kora Apja: Klauszal János Anyja: Babarczy Ágnes.
Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
50).6-os szint végponti fejtési üreg bejárata
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
DORMÁND.
Aggteleki Cseppkőbarlang
Charles Augustin de Coulomb
Szeged és az első világháború
A világnépesség növekedése
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Készítette: Győrik Viktor
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
Alekszandr Sztyepanovics Popov
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Medve-barlang Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta.
A tavalyi évben a nemzetközi játék keretei között diákjaink kedvenc meséinek kiválasztását, angol nyelvre történő fordítását és továbbítását kérték tőlünk,
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
Barlangok kialakulása
Készítette: Bárdos Krisztián
A medve barlang.
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Képek Ladányi Mihály költőről
Teleki Pál
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
DÉL-KOREA ASAN, SZÖUL AUGUSZTUS  Augusztus között a dél-koreai Asanban, testvérvárosok számára szervezett táborban vettünk részt.
A kék szépség A Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken.
Buzgó-barlang Várhosszúrét
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
régi magyar nevén: Veres-tó)
Elsüllyedt világot rejt a Föld legnagyobb barlangja
Szakrális emlékek Tarjánban
Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”.
KAPRUN.
Nem akarsz félszívű követőt, lényem tiéd.
Kolozsvár ÜZLETEK KIINDULÓPONTJA ERDÉLY SZÍVE 
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
KAPRUN.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Előadás másolata:

Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt alakított ki. Másik érdekessége, hogy számos barlangi medve maradványát találták meg a barlangban, köztük egy teljesen ép csontvázat is, mely jelenleg is az eredeti helyén látható. A sok lelet azzal magyarázható, hogy a barlang bejárata beomlott, így a medvék bent rekedtek és éhen haltak.

Általános tudnivalók A Medve-barlang Romániában, Bihar megyében, Kiskoh (románul Chișcău) település szélén található. Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta. A barlang hossza kb. 1500 méter. Több szintje is van, ebből az alsó járat mintegy 700 méter hosszú, időszakonként víz folyik benne. Ezt a részt tudományos rezervátumnak minősítették, így nem látogatható. A felső szint 847 méter hosszú, kiépített és vezetővel látogatható

Medve Barlang (Peştera Urşilor)

A Barlang 141medvétől származó csontot találtak. Erről kapta a nevét

a neves barlangász Emil Racoviță

Pályafutása kezdete Tanulmányait Jászvásáron végezte, majd az apja kívánságára a párizsi egyetemen jogot tanult. Utána viszont a Sorbonne természettudományi karán végzett 1891-ben, és itt is doktorált 1896-ban. Biológusként 1897-99 között részt vett a belga Antarktisz-expedícióban, ahonnan 1600 darabból álló biológiai és zoológiai gyűjteménnyel tért vissza. Az expedíciót követően tanulmányt tett közzé a cetekről. 1900-ban a franciaországi Banyuls-sur-Mer óceanológiai laboratóriumában lett igazgatóhelyettes.

Tevékenysége erdélyben 1940 augusztusában, amikor a bécsi döntést következményeképpen Kolozsvár Magyarország része lett, Emil Racoviță az intézettel együtt Temesvárra költözött. A II. világháború után visszaköltözött Kolozsvárra, hogy újjászervezze az intézetet, de a munka befejezése előtt 79 éves korában meghalt. Sírja a házsongárdi temetőben található.

Barlang látogatható járatai A Medvék-járata, amelyben a legtöbb maradvány található, az Emil Racoviță-járat, amely a neves barlangkutatónak állít emléket, és a Gyertyák-járata, amely a gyertyaszerű álló cseppkövekről (sztalagmitokról) kapta a nevét. A számos cseppkőképződmény közül érdemes megemlíteni azt, amely egy a barlangból kimászni akaró medvére hasonlít. A legrégebbi cseppkövek kb. 55 ezer évesek, de a cseppkőképződés ma is megfigyelhető a barlangban.

helye é. sz. 46° 33′ 34″, k. h. 22° 34′ 09 Románia: Kiskokh

Pár kép a medvebarlangról

Köszönjük a figyelmet!