Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése Közoktatás 1-4. szintjei - Kapcsolódások.
Advertisements

Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése - 2. ütem A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
A fejlesztés hatása a szervezetre
1 Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP / /1.0 A képzési programmal és annak megvalósításával kapcsolatos akkreditációs.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a felsőoktatásban.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Autonómia és felelősségvállalás
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
A tanulás jelentőségének (újra)felfedezése a felsőoktatásban Derényi András OFI-KKEK TÁMOP / „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban”
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma
A kimeneti szabályozás környezete, támogató eszközei A TÁMOP projekt eredményei, tapasztalatai Derényi András tudományos munkatárs Oktatáskutató.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Általános visszajelzések Előadó: Bay Gábor Emberi Erőforrások Minisztériuma.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Előadás másolata:

Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014 Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014. szeptember 26-i ülésén

A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetése (1) A képesítési keretrendszerek és az MKKR (nemzetközi) szakmai kontextusa, főbb célok és fejlesztési folyamatok (2) A tanulási eredmény fogalma, alkalmazása (3) A TÁMOP-4.1.3 projektben kidolgozott területi szintű kimeneti leírások célja, szerepe, jellemzői; az általános kompetenciák a felsőoktatásban (4) Az MKKR és a tanulási eredmények megjelenésének következménye a minőségbiztosítási folyamatokra és az akkreditációra

Képesítési keretrendszerek kialakulása Tanulással kapcsolatos nézetek változása Tanulási folyamatok átalakulása Külső elvárások figyelembevétele A képesítések összefüggéseinek jobb átláthatósága, érthetősége Sok különböző tanulás-támogató, átláthatósági eszköz létrejötte

A keretrendszerek újfajta rendezettséget vihetnek a képesítések sokszínű világába, és ezzel segíthetik annak átlátását, végső soron az életpálya, a tanulási út tervezését.

A képesítési keretrendszer a tanulástámogatási és átláthatósági eszközök egyike (ESG, EQR)

Autonómia és felelősség-vállalás Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése, 2. ütem 2013.02.21. Mind a 8 szintet egy-egy jellemző-csoport határoz meg, amely az adott szintű képesítésekre vonatkozó tanulási eredményeket jelzi a magyar képesítési keretrendszerben. Tudás Képességek Attitűdök Autonómia és felelősség-vállalás Az MKKR a tudást elméleti és/vagy tárgyi (faktuális) szempontból írja le Az MKKR a készségeket kognitív (logikai, intuitív és kreatív gondolkodás hasz- nálata) és gyakorlati (kézügyesség valamint módszerek, anyagok, esz-közök és műszerek használata) szempontból írja le Az MKKR az attitűdöket a tanulás, munka, a társak és a saját cselekvéshez való viszony szintjei alapján írja le Az MKKR a kompetenciát a felelősség és az autonómia szempontjából 8. szint 8. szintre vonatkozó tanulási eredmények ... .... 3. 3. szintre vonatkozó tanulási eredmények 2. 2. szintre vonatkozó tanulási eredmények 1. 1. szintre vonatkozó tanulási eredmények TÁMOP-4.1.3-11/1-2011-0001 6

A képesítési keretrendszerek – egy fordító eszköz segítségével – egymással összehasonlíthatóvá teszik a különböző országok képesítéseit (azok kimeneti eredményei alapján).

A tanulási eredmény fogalma, alkalmazása A tanulási eredmények állítások arról, hogy a hallgató mit tud, mit képes elvégezni, milyen attitűdökkel rendelkezik a képzés végén, tanulási tevékenysége eredményeképpen.

A tanulási eredmények implementálása A diszciplína tudomány-rendszertani kérdései A felsőoktatás és a munka világa közötti kapcsolat A pedagógiai szaktudás és felelősség a felsőoktatásban

A tanulási eredmények funkciója Rendszerszabályozó Hálózat-integráló Tanulásszabályozó Tudás-integrálóc EKKR MKKR Képzési területi leírások Képzési programleírások Tematikák

A tanulási eredmények Jelentősége: Veszélyei: Képesítések összehasonlításának alapja Képzési reform központi fogalma Adaptív oktatás Mastery Learning Veszélyei: Felületes reformok, „újruha” Túldicsérik, „gyógyír” Többsebességes Európa Naív implementálás Értékelése kérdésének elhanyagolása

A TÁMOP-4.1.3 projektben kidolgozott területi szintű kimeneti leírások célja, szerepe, jellemzői; az általános kompetenciák a felsőoktatásban

Műszaki képzési területre vonatkozó sajátos tanulási eredmények

Általános kompetenciák I. Szakmai kompetenciák működését alapozó és kísérő általános kompetenciák Komplex kompetenciák, jellemzőjük a multifunkcionalitás és transz-diszciplináris jelleg; jól szervezettségük révén a téma-/tartalomspecifikus szakértelem alapjai II. Személyiségjellemzők, értékek, attitűdök, nézetek, motiváció   Kognitív képességek és stílusok, valamint az érzelmek generátorai; személyes kompetenciák, melyek részt vesznek a szakmai/szakmaspecifikus kompetenciák működtetésében

Szakmai kompetenciák alapozása és kísérése I. Szakmai kompetenciák működését alapozó és kísérő általános kompetenciák   Komplex kompetenciák, jellemzőjük a multifunkcionalitás és transz-diszciplináris jelleg; jól szervezettségük révén a téma-/tartalomspecifikus szakértelem alapjai. Szakmai kompetenciák alapozása és kísérése

Az MKKR és a tanulási eredmények megjelenésének következménye a minőségbiztosítási folyamatokra és az akkreditációra

Anglia: A QAA megújult gyakorlata nagyhangsúlyt helyez a minimumstandardok megfogalmazására és elérésének vizsgálatára, valamint az elért eredmények értékelésére.   Finnország: A működésmód javítását, az intézmény célelérési képességének fejlesztését célzó audit eljárásokban 2010-től megjelent a kimenet-orientáció vizsgálata is. Lengyelország: A törvény előírása nyomán az akkreditáció során ellenőrzik, az intézmények megfelelően alkalmazzák-e a tanulási eredményeket tanterveikben, értékelési eljárásaikban. Németország: Az ASIIN német akkreditációs ügynökség előírja, hogy a képzési programot alkotó tantárgyak/modulok tanulási kimeneteit definiálják, és megállapítsák ennek illeszkedését a képzés egészének tanulási kimeneteihez. Ezt a szempontot például egy ún. célmátrix kitöltésével kell igazolni. Svédország: Az akkreditáció az előfeltételek és folyamatok helyett a képzési programok eredményeire helyezi a hangsúlyt, annak megítélésére törekszik, vajon a képzési program biztosítja-e, hogy a hallgatók elérjék az adott képzési programra vonatkozó, kormányrendeletben meghatározott szándékolt (tanulási) eredményeket. 2010-től a programértékelések kizárólagos alapja a tanulási eredményeknek való megfelelés.

Képesítések Ki(k) állapítjá(k) meg a képesítések kimeneti standardjait? Milyen szempontokra van(nak) tekintettel a standardok megállapítása során? Milyen folyamatokban jönnek létre ezek? Ki(k) és milyen gyakran ellenőrzi(k) a standardok megfelelőségét? Illeszkednek-e ezek a felsőbb szintű standardokhoz (pl. MKKR)? Képzési programok Illeszkednek-e a képzési program követelménystandardjai a képesítések kimeneti standardjaihoz? Hogyan segíti, biztosítja az intézmény, hogy a hallgatók elérjék a kimeneti standardokat? És hogyan értékeli az intézmény, hogy a hallgatók valóban el is érték a kimeneti standardokat (szándékolt tanulási eredményeket)? Tantárgyak/Kurzusok Hogyan járulnak hozzá az egyes tantárgyak, kurzusok a teljes képzési program kimeneti standardjainak eléréséhez? Hogyan értékeli az oktató, hogy a hallgatók valóban el is érték a tantárgy, kurzus kimeneti standardjait (tanulási eredményeit)?