Agrár szakképesítések bemutatása, előnyeik Juhász Beáta Szekszárd, 2014. október 15.
Továbbtanulás központi kérdés szakma tanulás széleskörű lehetőségei sikeres jövő, biztos megélhetés
Továbbtanulás A pályaválasztási döntést befolyásoló tényezők: Személyes környezet hatása Tradíciók Komfortigény Társadalmi megítélés Jövedelmezőség A szakma presztízse Munkaerő-piaci igény
Agrárszakképzés rendszere az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet 638 db szakképesítés agrárpolitikáért és élelmiszeriparért felelős miniszter 20. Mezőgazdasági 21. Élelmiszeripari 90 db szakképesítés
GAZDA A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A gazda általános mezőgazdasági szakismerettel, a mezőgazdasági munkák végzéséhez szükséges elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültséggel, vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel is rendelkező mezőgazdasági szakember, aki a mezőgazdasági termelési munkákat gazdaságos, környezetkímélő technológiákkal képes elvégezni.
GAZDA A szakképesítéssel rendelkező képes: Talaj-előkészítést, vetést végezni Növényápolást végezni Gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztési alapfeladatokat ellátni Tartástechnológiai feladatokat végrehajtani Gépet, épületet, építményt karbantartani, egyszerű javítást végezni Kereskedelmi tevékenységet végezni Vállalkozási, szervezési és ügyviteli tevékenységet végezni Önálló agrárgazdasági vállalkozást működtetni Alternatív jövedelem-kiegészítő tevékenységet folytatni
VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK Komplex szakmai vizsga GAZDA VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsga Állattartási, gépüzemeltetési és karbantartási feladatok végrehajtása Növénytermesztési, kertészeti feladatok végrehajtása Szóbeli vizsga Állattartás elméleti ismeretei Növénytermesztés elméleti ismeretei Kereskedelem, vállalkozás és ügyviteli ismeretek Kiegészítő tevékenység elméleti ismeretei
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) GAZDA A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozá(ok) FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) 6130 Vegyes-profilú gazdálkodó Állat- és növénytermesztő Önálló gazda Őstermelő
LOVÁSZ A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: Biztosítja a ló szakszerű gondozását, takarmányozását Kialakítja a ló optimális tartási körülményeit Elvégzi a tenyésztéssel kapcsolatos gyakorlati feladatokat Részt vesz a ló napi mozgatási feladatainak ellátásában és alapkiképzésében A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
LOVÁSZ A szakképesítéssel rendelkező képes: kiválasztani a megfelelő takarmányokat és összeállítani a takarmány adagokat kialakítani az istálló és környezetének rendjét megszervezni és végrehajtani a lovak mindennapi mozgatását és jártatását segédkezni a ló egészségügyi ellátásában, a beteg és sérült állat gondozásában elvégezni a kancák próbáltatását és közreműködni a termékenyítésben felismerni a közeledő ellés jeleit, szakszerű segítséget nyújtani az ellésnél felkészíteni a lovat bemutatókra, vizsgákra, bírálatokra illetve aukciókra előkészíteni a lovat futószáras, nyereg alatti illetve fogatban történő használatra végrehajtani a ló munka utáni ápolását, gondozását
VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK Komplex szakmai vizsga LOVÁSZ VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsga Lógondozási és lótenyésztési feladatok végrehajtása Lovaglási és fogathajtási feladatok végrehajtása Szóbeli vizsga Lógondozás és lótenyésztés elméleti ismeretei Lovaglás és fogathajtás elméleti ismeretei
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) LOVÁSZ A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozá(ok) FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) 6121 Szarvasmarha, ló, sertés, juhtartó és tenyésztő Lovász Csikógondozó Csikós Istállómester Lóápoló és gondozó Lótartó és -tenyésztő Lótenyésztő Ménápoló Ménesi kanca-gondozó
HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ A húsipari termékgyártó feladata a vágóállatok szakszerű levágása, a levágott féltestek darabolása, csontozása, formázása, különböző nyers, félkész vagy késztermékek előállítása, csomagolása és értékesítése. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ A szakképesítéssel rendelkező képes: betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végezni (darabolás, csontozás) másodlagos feldolgozást végezni (félkész és késztermékek készítése) hőkezelt húskészítményeket gyártani sózott, pácolt húskészítményeket gyártani nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani konzervet készíteni
HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsga Munkakezdés feladatai Vágóhídi munka Darabolás, csontozás Másodlagos feldolgozás Húsipari értékesítés Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga A szakképesítés valamennyi témaköréből
HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozá(ok) FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) 7111-00 Húsfeldolgozó Bolti hentes 7111-01 Állatbontó 7111-02 Állatkábító 7111-03 Állatszúró 7111-09 Bélfeldolgozó 7111-10 Böllér 7111-13 Csontozó 7111-14 Disznósajtkészítő 7111-16 Forrázó 7111-20 Hentes és mészáros 7111-21 Hús- és szalonnasózó, pácoló 7111-23 Húselőkészítő 7111-24 Húsfüstölő 7111-25 Húsipari termékgyártó 7111-26 Húsosztályozó 7111-28 Húsvizsgáló 7111-30 Kézi csontozó (húsipari) 7111-31 Kolbászkészítő 7111-34 Mészáros 7111-36 Pácoló, fűszerező 7111-38 Sertéscsontozó 7111-39 Sertésminősítő 7111-40 Sonkafőző 7111-41 Sonkatöltő 7111-42 Szalámitöltő 7111-44 Szárazáru készítő
PÉK A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A pék képes együttműködve munkahelyi vezetőivel, szakemberekkel, munkavállalókkal, bármely sütőipari termék kiváló minőségű előállítására úgy kisüzemben, mint nagyüzemben. A gyártás előkészítését követően a kenyerek készítéséhez és a péksütemények-finom pékáruk gyártásához tésztát készít, majd azt feldolgozza. Mézes tésztát készít, majd azt feldolgozza. Ellenőrzi a sütés folyamatát. Befejező műveleteket végez. A készterméket megfelelő módon tárolja, minősíti és előkészíti szállításra.
PÉK A szakképesítéssel rendelkező képes: előkészíteni a munkafolyamatokat alapméréseket végezni eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni tésztát készíteni tölteléket készíteni tésztát keleszteni tésztát sütni tészta felületét kezelni mézeskalácsot készíteni és díszíteni
VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK Komplex szakmai vizsga PÉK VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsga Alapanyag-, gyártásközi- és késztermék-vizsgálat Mérések, dokumentálás, gazdálkodás Termelési számítás Kenyerek és különböző termékcsoportba tartozó termékek készítése, kelesztése, sütése Mézeskalács készítés Írásbeli vizsga Komplex írásbeli (szakmai számítások, technológiai folyamatok , rajz alapján az adott gép felépítése és működése, gazdálkodási ismeretek) Szóbeli vizsga Sütőipari- anyagismeret, és termékgyártás Mézeskalács anyagismeret, és termékgyártás
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) PÉK A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozá(ok) FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) 7114 Pék, édesipari-termékgyártó Pék Gyorspékségi sütő és eladó Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde) Gyorsfagyasztott tésztagyártó Finompékáru gyártó Dagasztó Morzsakészítő Péksütemény készítő Pereckészítő Réteslapkészítő Sütőipari munkás Nyerstészta feladó Sütőipari táblázó Sütőipari vető Mézeskalács-készítő Teasütemény gyártó Tésztakészítő
SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNY Agrárszakképzések Szakképesítésekről bővebben: SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNY A vidékfejlesztési miniszter 41/2013. (V. 28.) VM rendelete a vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről KERETTANTERVEK A szakképzési kerettantervekről 14/2013. (IV. 5.) NGM rendelet
Agrárszakképzések www.nive.hu SZAKMAI VIZSGA A komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól szóló 315/2013. (VIII. 28.) Kormány rendelet www.nive.hu
Szintvizsga az agrárágazatban A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 28. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a földművelésügyi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szintvizsgáinak szervezését végzi. A szakiskolai tanulók számára szintvizsgát az első évfolyamon, február első tanítási napjától április utolsó tanítási napjáig terjedő időszakban A szintvizsga célja az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciák meglétének értékelése. A szintvizsga minden tanuló számára kötelező.
Szintvizsga az agrárágazatban A sikeres szintvizsga befejezéséig a tanuló üzemi munkahelyen - kivéve az összefüggő szakmai gyakorlatot – nem foglalkoztatható, gyakorlati képzését a szintvizsga eredményes letételéig a szakképző iskolában, vagy a gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezet kizárólagosan gyakorlati képzést szolgáló tanműhelyében kell megszervezni. TANULÓSZERZŐDÉS
Tanulószerződés az agrárágazatban A tanulószerződés előnyei a tanuló számára a tanuló minden hónapban havi juttatást kap a tanulói juttatás minimum összege adómentes jövedelem a társadalombiztosítási jogszabály alapján biztosítottá válik a tanulószerződés időtartama a tanuló szolgálati idejébe beleszámít jobbak lesznek a munkavállalási, elhelyezkedési lehetőségei
Tanulószerződés az agrárágazatban A tanuló számára biztosítandó juttatások havi juttatás, melynek minimum összege a mindenkori minimálbér 15%-a, melyet félévente - amennyiben a tanuló a tankötelezettségének eredményesen eleget tett - emelni kell kedvezményes étkeztetés, munkaruha, egyéni védőfelszerelés, tisztálkodási eszközök, útiköltség-térítés a törvényben előírt oktatási szünet, pihenőidő
Szakmai versenyek Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) Pék Pék-cukrász Borász Húsipari termékgyártó Lótartó és –tenyésztő Virágkötő, -berendező, virágkereskedő Dísznövénykertész Erdészeti szakmunkás Mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító Növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartó
Köszönöm a figyelmet!