A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Etikai Kódex.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A december 9-i konferencia előadásának kibővített prezentációja
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
Család.
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A MODERN NEVELÉSTUDOMÁNY GYÖKEREI
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Képesítési Keretrendszerek Európában
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
Állampolgári jogok és kötelességek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
4. Az Alkotmány.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Európai Uniós ismeretek
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Intézményi önkéntes programok támogatása a szabályozás eszközével
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
5. Tétel – A Life Long Learning
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK

Feltételezéseim Az oktatáshoz és a képzéshez való hozzáférés jogának minél szélesebb körben történő érvényesülése erősíti az aktív és felelős állampolgárságot; soft law, mint jogi eszköz elősegítheti az aktív állampolgársághoz szükséges ismeretek elsajátítását, készségek fejlesztését.

tanuláshoz való jog emberi jogok között érvényesítendő; kiterjed a szakmai képzésre, a felnőttképzés valamennyi területére, és az iskolán kívüli művelődési, ismeretszerzési lehetőségek igénybevételére is.

Soft law vélemények, ajánlások, állásfoglalások. nyilatkozatok, közösségi programok és akciók, politikai dokumentumok.

A puha jogfőbb jellemzői nem ró jogi kötelezettséget a címzettre tagállamban végbemenő fejlődés értékelését fogalmazhatja meg felszólíthat egy bizonyos viselkedésre elsősorban politikai és erkölcsi jelentősége van

A cselekvési programok CÉLJA  szerződésekben lefektetett jogalkotási programokat és általános célkitűzéseket átültessék a gyakorlatba.

Soft law A puha jog valójában nem kötelező erejű jogszabály, de létrejötte a nemzetközi jogi normák alkotásával azonos, jogilag szabályozott folyamat, következésképpen több szempontból a jogi normához hasonlóan viselkedik. Közvetve fejti ki befolyásoló tevékenységét.

Szubszidiaritás Az Unió csak akkor jogosult cselekedni, ha olyan kérdés kerül előtérbe, amelyből kitűnik, a tagállamok a saját kezdeményezéseikből nem vagy nem eléggé hatékonyan tevékenykednek.

LLL stratégia alapelvei Figyelembe veszi demokratikus alapelveket és az emberi jogokat (össztársadalmi érdek) Eleget tesz a gazdaság és a munkaerőpiac követelményei (egyéni érdek)

A felnőtt lakosság részvételének aránya az oktatásban 2007-ben (%) (forrás:Eurostat, Adult Education Survey)

Nem formális tanulás Jellemzően a versenyszférában pl. munkahelyen vállalkozásban Kevésbé jellemző pl. civil szervezetek szakszervezetek politikai pártok egyházak

Lifelong Learning és Lifewide Learning

Európai Képzési Alapítvány Tanácsadói Fórum – alapkészségek besorolása Állampolgári készségek Tudjunk beilleszkedni közösségekbe, tartsuk tiszteletben az emberi jogokat. Legyünk képesek jogaink és kötelességeink gyakorlására, legyünk tudatában ezeknek. Legyen számunkra alapvető a közösség életében való részvétel (participáció). Vegyünk részt döntéshozatali folyamatokban (pl. választások, lakossági fórumok, népszavazások stb.), a közösség érdekében végzett munkában (a játszótér felújítása, szemétszedés, karitatív munka stb.)

Kutatási kezdeményezés – embrionális állapotban MOBILITÁS Európai Képzési Iroda -„Fiatalok Emberi Jogi Nevelése nem formális pedagógia módszerekkel” c. program „FOKA” munkacsoport – emberi jogi „hőmérő” tesztelése

Kérdőív Jogok ismerete, fontossága Mások megsegítése, jogok megvédése Esélyegyenlőség megteremtésére törekvés Társadalmi problémák kezelése Vélemény a társadalmat foglalkoztató kérdésekről

Az alábbiakban Az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatából idézünk. Kérem, jelölje, mennyire ismeri az adott cikkelyhez tartozó jogokat, illetve mennyire tartja azokat fontosnak! IsmeremJog Fontosnak tartom A békés célú gyülekezés és egyesülés szabadsága Az ország ügyeinek intézésében való részvétel és a szabad választás joga Az oktatáshoz való jog

A békés célú gyülekezés és egyesülés szabadsága (1)

Az ország ügyeinek intézésében való részvétel és a szabad választás joga (2)

Az oktatáshoz való jog (3)

Összegző tábla

18 éves diákok

Konklúzió az oktatáshoz és a képzéshez való hozzáférés jogának minél szélesebb körben történő érvényesülése erősíti az aktív és felelős állampolgárságot soft law, mint jogi eszköz elősegíti az aktív állampolgársághoz szükséges ismeretek elsajátítását, készségek fejlesztését + az aktív állampolgársághoz szükséges ismeretek, készségeket nem kellő mértékben sajátítjuk el a formális tanulás keretei között, ezért a hatékony nem formális tanulás erősítése az aktív állampolgársághoz szükséges ismeretek elsajátításában, készségek fejlesztésében kiemelkedően fontos.