LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lehetőségek megragadása, másokért
Advertisements

Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Pedagógiai eszközök és módszerek a században
Folyamodjatok az Úrhoz,
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
A Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra ma egész Brazília jelképe
Az Aranybulla.
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
ADVENT ANGYALAI.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
A keresztség A befogadás szentsége.
Ez az a nap, ez az a nap, mit az úr szerzett, mit az úr szerzett
A gyermek a reneszánszban és a reformáció korában szept. 26.
A lovagi torna.
A HŰBÉRISÉG.
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
Természetes Jelek A mosoly a jókedv, bizalom jele…
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Problémák az idegen kultuszokkal A 2. században a római és nem-római közötti határ élesebbé, fontosabbá vált Több esetben korlátozó intézkedéseket hozott.
Harc és költészet: a lovagok
Nyelvi szocializáció – Eltérő utak a nyelvhez. A nyelvi szocializáció Utal egyfelől a szocializációnak azokra a részfolyamataira, amelyek a nyelv használata.
„Minden gondotokat Ő Reá vessétek, mert néki gondja van reátok. ” (I
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Nevelés és nevelői attitűdök
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Egyetemek és vágánsok 14/A.
Középkori szerzetesrendek
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Novéna Jezsuita Hivatásokért november 6. Második nap.
Az élet igéje július.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Assisi Szent Ferenc.
Szent Bernadette.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Jézus Krisztus, Mesterünk, Mint ígérted, légy velünk! Bárhova hív a munka, Adj áldást, áldást utunkra! Kevésen is hűséget, Szolgálatra készséget, Új erőt.
Kereszténység - nevelés
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
Megszentelt Élet Éve
A lovagok,a lovagi kultúra és az egyházi lovagrendek.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A középkori lovagok harci viselete
Készítette:Keresztesi Zsombor Forrás:Wikipédia
Koronás Park.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Cserkésztörvények magyarázata
A királyság újjászervezése: Károly Róbert
Értékeld az elmúlt évet:
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
LOVAGI ÉLET HIT-ÉLETELVEK.
Szent István örökében.
Szent Márton.
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
a hét verse Egyetlen nagy dolog van a világon (eszkimó népköltés)
Árpádházi Boldog Jolán
Imám legyen jó illat előtted, két kezem kinyújtása áldozat, Fordítsd rám tekinteted, Jézus, hisz tudom, végtelen az irgalmad Törvényedben van az örökségem,
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK

Lovaggá válás fokozatai: apród fegyverhordozó lovag A nemesi családok gyermekei 6-7 éves korukban kezdték el az apródkodást, a lovagi szolgálat legalacsonyabb fokát. A főúri udvarokban engedelmességet, illemet tanultak. A szellemi nevelést is ebben a korban kapták meg. Az idegen nyelv tudása - legfőképpen a francia nyelvé - nélkülözhetetlen volt számukra a társasági életben. Megjelent a testi edzettség fontossága.

Mikor az apród elérte a 14. életévét, fegyverhordozó lehetett belőle Mikor az apród elérte a 14. életévét, fegyverhordozó lehetett belőle. Először az úr pajzshordozója, végül fegyverhordozója lett. A legfőbb gondja a lovagi felszerelésre való pénz előkerítése volt. Ebben az életkorban sajátította el a fegyverforgatás nemeit, a lovagi torna szabályait. Megszerezte a vadászathoz szükséges készségeket is. Napjait a lovagok között tölthette, így tőlük kapta az erkölcsi nevelést.

20-22 éves korára már birtokában volt a hét lovagi készségnek mint a lovaglás, úszás, nyilazás, vívás, vadászat, sakkozás és éneklés. A felkészült ifjút lovaggá avatták. A lovagrendekkel rendkívül szoros kapcsolatban áll a vallás ami érthető, hiszen az egyház nem engedhette ki felügyelete alól ezt az egyre fontosabbá váló világi intézményt.

Az avatás előtti éjszakát a templomban egy szerzetessel és a keresztszüleivel töltötte imádsággal. Reggel megfürdött, szeplőtlensége jeléül fehér ruhát vett fel, és meghallgatta a prédikációt, illetve leendő kötelességeit.

E szertartás sugallta a lovagnak, hogy védje meg élete árán is az evangéliumot. A pap megáldotta kardját s egy lovag, rendszerint az, kinek udvarában szolgált, kardjával vállára ütött. A lovag ezután felugrott a lovára, néhány lépést tett, majd különböző irányba sújtott a kardjával és be is fejeződött az avatás.

Lovagi erények Minden lovag fontosnak tartotta a szigorúan vett lovagi becsületet, ami a következőket tartalmazza: A keresztény egyház védelme, akár az élete árán is. A fejedelem illetve a hűbérúr iránti töretlen hűség minden körülmények között. A gyengék és elesettek védelme. Az adott „lovag” szó szentsége.

A népszerű hősi énekek és lovagregények csábításának engedve sokan felkerekedtek, hogy az egész világ megismerje erényeiket, bátorságukat és erejüket. Az utazás előtt összekaparták minden vagyonukat, és attól kezdve a „kóbor lovagok” életét élték.

Óriási volt az ifjúkori álmok ereje, ám a vándorló lovag három célt tűzött ki maga elé: ♠ a nagyurak udvarában megtartott lovagi viadalokon akart győzelmeket elérni, ♠ bátorságát és úriemberhez méltó magatartását akarta mindenkinek megmutatni, ♠ minden lovag arról álmodott, hogy elnyeri egy gazdag örökösnő vagy özvegyasszony szívét. Valójában csak kevés lovag tudta megvalósítani ezeket a merész célkitűzéseket.

Készítette: Sághi Orsolya