Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert."— Előadás másolata:

1 A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert a jeruzsálemi Salamon templom egyik szárnyában laktak. A rend elterjedését segítették a pápa, a francia, német és a spanyol támogatók. Kiváltságokat kaptak: templomokat építhettek, káplánokat választhattak, nem kellett tizedet fizetniük .

2 A rend öltözete: A bal vállukra vörös kereszttel ellátott köpenyt terítettek. Tunikát és skapulárét viseltek.A fehér főpapi vállgallért csak a káplán hordhatta.

3 A rend tagjai: Fegyvernökök: a legnépesebb csoport, feladatuk a fegyverhordozás és a lovag szolgálata volt. Lovagtestvérek: nehézfegyverzetű harcosok és egyben szerzetesek is. Feladatuk a zarándokok védelme volt. Papok: Főleg Jeruzsálemben, rendházakban éltek, a tagok lelki életével foglalkoztak.

4 A siker titka A lovagrend fénykora a 13. századra tehető. Európa szinte minden országában ott voltak. Az adományok és a banki tevékenységük lévén nagyon gazdagok lettek. Jeruzsálemben bankokat hoztak létre, ahol a zarándokok biztonságba helyezhették a pénzüket. Az egyháztól és a világi vezetőktől kiváltságokat kaptak. Függetlenné váltak, már csak a pápa parancsolhatott nekik. Az országokon belül külön kis államokként működtek.

5 A „miniállamok” vezetése
Az élükön a káptalanok által választott nagymester állt. Ő ,a káptalani tanács segítségével irányított.A helyettese a sénéchal volt. Háború esetén ő vette át a nagymester feladatait.A hadi ügyeket a marsal intézte.A „miniállam” irányításába beleszólhattak a preceptorok(a tartományok vezetői), a rendházak elöljárói és a jeruzsálemi elöljárók is. Évente tartottak általános rendi ,tartományi gyűléseket is.

6 A bukás okai A Szentföld elvesztése
Gazdagságuk és az önállóságuk nem tetszett a királynak. IV. „Szép” Fülöp francia király koholt perek ürügyén elfoglalta a birtokaikat, a rend tagjait bezárta és kínozta. Arra kényszerítette őket, hogy egymás ellen tanúskodjanak. Fülöp elérte hogy a pápa 1311-ben a viennei zsinaton feloszlassa a rendet. A feloszlatás után újraszerveződtek, de régi virágkorukat sosem érték el.


Letölteni ppt "A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert."

Hasonló előadás


Google Hirdetések