Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LOVAGI ÉLET HIT-ÉLETELVEK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LOVAGI ÉLET HIT-ÉLETELVEK."— Előadás másolata:

1 LOVAGI ÉLET HIT-ÉLETELVEK

2 LOVAGI KÉSZSÉGEK 7 lovagi készség: lovaglás úszás vívás nyilazás
Sólyommal való vadászat sakk verselés

3 LOVAGI ERÉNYEK Légy bátor! Légy hű! Légy nagylelkű! Segítsd a gyengét!
Mértékletesség Állhatatosság Hűség Erkölcsösség Bőkezűség Becsületesség Bátorság Légy bátor! Légy hű! Légy nagylelkű! Segítsd a gyengét! Légy illedelmes! Légy higgadt! Légy kitartó!

4 AKERESZTÉNYEK 7 FŐ ERÉNYE
3 isteni Hit Remény Szeretet 4 sarkalatos Igazságosság Lelki okosság Mértékletesség Lelki erő

5 A LOVAGI TORNA

6 A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI
1. Először is kijelentjük, hogy a lovagok, akik a lándzsatörésben vesznek részt, csupán négy alkalommal csaphatnak össze. Amennyiben e négy menet alatt az egyik lovag eltalálja a másikat, miközben szilánkosra hasad a kopjája, azonban a másik lovagnak épen marad a lándzsája, úgy azt kell legyőzöttnek tekinteni, akinek nem tört szét a fegyvere. 2. Továbbá, ha az egyik fél két lándzsáját is eltörte a viadal során, míg ellenfele csupán egyet, a győztesnek az előbbit kell tekinteni. Azonban ha a lovag, aki csupán egy lándzsát tört szét, ellenfele sisakját találta el, döntetlent kell kihirdetni közte és a két kopját széttörő lovag közt.

7

8 A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI
2. Továbbá, ha az egyik fél két lándzsáját is eltörte a viadal során, míg ellenfele csupán egyet, a győztesnek az előbbit kell tekinteni. Azonban ha a lovag, aki csupán egy lándzsát tört szét, ellenfele sisakját találta el, döntetlent kell kihirdetni közte és a két kopját széttörő lovag közt.

9 A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI
3. Továbbá ha a lovag két kopját is szétroncsolt ellenfele páncélján, azonban ellenfele lelökte őt a lováról, bár a lándzsája nem tört szét, döntetlent kell kihirdetni közte és az egyetlen kopját sem széttörő lovag közt.

10

11 A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI
4. Továbbá, ha az egyik lovag ledönti ellenfelét és ellenfelének lovát is a földre, a következő összecsapásban pedig ő érkezik a földre, ám a ló nem, akkor azt a lovagot kell kihirdetni győztesnek, aki a lóval együtt esett a földre, ugyanis ebben az esetben a hiba a lóban volt, nem pedig a lovas hibázott. Abban esetben pedig, amikor a ló állva maradt, ám a lovasa a földre került, a hiba a lovagot terheli, nem pedig az állatot.

12 A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI
5. Továbbá kijelentjük, a lándzsát nem ítélhetjük töröttnek, amennyiben haránt (keresztben) törik meg a törzsénél, csupán akkor, ha a csúcsánál lesz hasadás. 6. Továbbá, ha a négy menetig tartó párviadalon mindkét lovag két-két, avagy egy-egy kopját hasít szét, döntetlent kell kihirdetni a két fél között. Amennyiben a négy összecsapás során egyikőjüknek sem sikerült egyszer sem eltalálni a másikat, az eredmény mindkettő lovagi hiányosságait minősítse.

13

14 A LOVAGI TORNA SZABÁLYAI
7. Továbbá, ha bármelyik lovagnak idő előtt kiesne a kezéből a lándzsa, ellenfelének felfelé kell állítania az övét és nem megütnie védtelen ellenfelét, hiszen lovagiatlan cselekedet lenne eltalálni azon ellenfelet, akinek nincs kopjája. 8. És annak érdekében, hogy megfelelő módon ítélhessük meg a különböző eseteket, a helyszínen négy bírónak kell jelen lennie: két kijelölt az egyik, szintén két kijelölt ítész a másik csapathoz lesz kirendelve annak érdekében, hogy a lovagok közül a legjobb lehessen a nyertes.

15

16 7 SZABAD MŰVÉSZET 7 szabad művészet: grammatika retorika dialektika
aritmetika geometria asztrológia zene

17 7 SZABAD MŰVÉSZET Trivium – a szóval, szöveggel foglalkozó tudományok („Hármas út”) 1. Grammatica – Nyelvtan 2. Retorica – Retorika, a gondolatok szabatos szóbeli kifejezése 3. Dialectica – Dialektika, a gondolatok logikus kifejtésének tárgya

18 7 SZABAD MŰVÉSZET Quadrivium – a többi négy tudományág közös összefoglaló neve („Négyes út”) 1. Astronomia – Csillagászat 2. Aritmetica – Számtan 3. Geometria – Mértan 4. Musica – Zene

19 A KATOLIKUS EGYHÁZ 7 SZENTSÉGE
KERESZTSÉG BÉRMÁLÁS EUKARISZTIA (OLTÁRI SZENTSÉG, ÚRVACSORA) HÁZASSÁG GYÓNÁS EGYHÁZI REND BETEGEK KENETE

20 A 7 FŐBŰN-ERÉNY SORSZÁM FŐBŰN ERÉNY 1. KEVÉLYSÉG ALÁZAT 2. IRIGYSÉG
 1. KEVÉLYSÉG ALÁZAT  2. IRIGYSÉG JÓAKARAT  3. HARAG SZELÍDSÉG  4. A JÓRA VALÓ RESTSÉG A JÓRA VALÓ BUZGÓSÁG  5. FÖSVÉNYSÉG ADAKOZÁS  6. TORKOSSÁG MÉRTÉKLETESSÉG  7. BUJASÁG TISZTASÁG

21 A LOVAGI CÍMER SZÍNEI Arany = tekintély
Ezüst = tisztaság és bölcsesség Vörös = bátorság Kék = hűség Fekete = eszesség Zöld = lovagiasság

22 MIT ADOTT AZ EMBERISÉGNEK AZ EGYHÁZ
HIT, REMÉNY, SZERETET ÜNNEPEKET TÖRVÉNYEKET, SZABÁLYOKAT ÉLETRENDET (HETES BEOSZTÁS) IRÁS-OLVASÁS LATIN-GÖRÖG KULTÚRA TERMELÉSI ISMERETEK TALÁLMÁNYOK ZENE MINTAGAZDASÁGOK (SAJT, PÁRLATOK, BORÁSZAT)

23


Letölteni ppt "LOVAGI ÉLET HIT-ÉLETELVEK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések