Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szent Márton.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szent Márton."— Előadás másolata:

1 Szent Márton

2 Gyermekkora Kr.u. 316-ban született a Római Birodalom területén, Pannonia tartományban, Savaria városban. (mai Magyarország, Szombathely) Apja jómódú, pogány katonatisztként szolgált, jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így ott telepedett le. Már 12 éves korában eldöntötte, hogy felveszi a kereszténységet.

3 Katonaévei 15 éves korában apja kívánságára jelentkezett a légiós szolgálatra. Mindig talált lehetőséget erényei gyakorlására. Katonaéveiről szóló feljegyzések megemlítik szerénységét, jószívűségét és szolgálatkészségét. 339-ben, 22 éves korában keresztelkedett meg, szolgálati helyén, Amiensben. A kereszténnyé lett fiatal katona parancsnoka kérésére még két évig szolgált a légió kötelékében.

4 Márton és a koldus Egy napon késő este, járőrszolgálatból hazatérőben didergő koldussal találkozott. Köpenyét kardjával kettéhasította és az egyik felét a koldus vállára borította. Másnap álmában Krisztust látta abban a köpenydarabban, amelyet a fázó koldusra terített. Ezen alkalom után döntötte el véglegesen, hogy a légió elhagyása után az egyház szolgálatába lép.

5 Papságának kezdete Márton miután elhagyta a katonaságot, felkereste a szentéletű poitiers-i püspököt Hiláriust és felajánlotta neki szolgálatát. Hilárius nagyon megszerette Mártont, hamarosan diakónussá akarta szentelni, viszont az ifjú méltatlannak tartotta magát erre a tisztségre és csak később fogadta el a neki szánt titulust.

6 Püspökké avatása 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg.
A püspöki hivatalt alázatossággal viselte, bár megválasztása ellen tiltakozott. Az új toursi püspök székhelyén is a régi csendes életmódot kívánta folytatni. Mivel ez kivitelezhetetlen volt, elhagyta székvárosát és Marmoutierbe költözött.

7 Halála Fáradhatatlanul dolgozott a hit terjesztésén és erősítésén még idős korában is. Egy látogatásán Candesben, - ahová az egyházközségben jelentkező viták elsimítására utazott - érte a halál. Halálhíre futótűzként terjedt el az egész Római birodalomban. Temetésére sok ezer ember és több mint 2000 szerzetes érkezett.

8 Köszönöm a figyelmet! Források: i_Szent_M%C3%A1rton


Letölteni ppt "Szent Márton."

Hasonló előadás


Google Hirdetések