dr. Nagy Ádám főosztályvezető Ipari és Építésgazdasági Főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
Nemzeti Biztonsági Felügyelet
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Tűz-, polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatás
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Változások a szabálysértési jogban
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Kibertér-biztonság és iparbiztonság Kossa György tű. dandártábornok
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
-1- Együttműködés, veszélyes üzemek – iparfelügyeleti tevékenység Országos Rendőr-főkapitányság, megyei (fővárosi) Rendőr-főkapitányságai és helyi Rendőr-kapitányságai.
Szakképzési változások
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
A kémiai biztonságról közérthetően
Elmúlt évek eredményei, tapasztalatai
„Kiberbiztonság és az LRL IBEK”
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A kritikus infrastruktúra védelmi és információbiztonsági hatósági feladatokról Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes főosztályvezető SEVESO III. regionális.
Önkormányzat és állam.
Tűzvédelmi Szabályzat
A közigazgatási eljárás II.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

dr. Nagy Ádám főosztályvezető Ipari és Építésgazdasági Főosztály Létfontosságú rendszerelemek szabályozásával összefüggő aktuális kérdések a vegyiparban dr. Nagy Ádám főosztályvezető Ipari és Építésgazdasági Főosztály

A tervezett szabályozás iránya A szabályozás célja, a veszélyes anyagok előállításával, tárolásával és feldolgozásával foglalkozó létfontosságú rendszerek és létesítmények (kritikus infrastruktúrák): azonosításával, kijelölésével és védelmével összefüggő Kormányrendelet megalkotása. Célja: Az ipar (ezen belül a vegyipar) ágazathoz tartozó létfontosságú rendszerelemek lehető legnagyobb biztonsággal történő működtetése, ezáltal az ország lakossága ellátásának és a mindennapi élet zavartalan fenntarthatóságának biztosítása.

Jogszabályi háttér A létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 2012. évi CLXVI. törvény (Lrtv.). Az Lrtv. végrehajtásáról szóló 65/2013. (III. 8.) Korm. rendelet (Általános Vhr.). Az Lrtv. által a NGM hatáskörébe utalt feladat az ipar ágazattal kapcsolatos végrehajtási rendelet (Ipari Korm. rendelet) megalkotása a következő 4 alágazatban: veszélyes anyagok előállítása, tárolása és feldolgozása (kidolgozó: BM OKF, érdekelt észrevételező: MAVESZ), veszélyes hulladékok kezelése és tárolása (kidolgozó: FM), hadiipari termelés (kidolgozó: NGM, HM, MKEH), oltóanyag- és gyógyszergyártás (kidolgozó: EMMI).

Ipari Korm. rendelet tartalma Alágazatonként kell meghatározni: a kijelölő hatóságot, a javaslattevő hatóságot, és a helyszíni ellenőrzést lefolytató szervet, az azonosítási-, kijelölési eljárás és a hatósági ellenőrzés szabályait, továbbá a kijelölés visszavonására vonatkozó eljárásban részt vevő hatóságok közötti együttműködés szabályait, külön-külön az európai- és a nemzeti létfontosságú rendszerelemek azonosításához szükséges alágazati kritériumokat, a közigazgatási bírság kiszabására vonatkozó eljárásrendet, a biztonsági összekötő személy alap-képesítési követelményeit, az üzemeltetői biztonsági terv tartalmi és formai követelményeit.

Kötelezettségek, egyfajta „kényszerpálya” Lrtv. : Jelöli ki az érintett alágazatokat (pl.: vegyipar), Írja elő, ha egy cég kijelölésre kerül, akkor biztonsági összekötő személyt kell foglalkoztatnia. Általános Vhr. meghatározza, hogy: a biztonsági összekötő személynek 2018 júliusától kötelező az NKE iparbiztonsági szakán szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkeznie, vagy a BM OKF szakemberét kell alkalmaznia, A vegyipar esetében a nyilvántartó hatóság és az ellenőrzést koordináló szerv a BM OKF.

MAVESZ kezdeményezés A MAVESZ álláspontja szerint: felesleges adminisztratív és anyagi teher kerül a vállalkozásokhoz, a SEVESO hatálya alá tartozó üzemeket ki kellene venni az Lrtv. hatály alól, a biztonsági összekötő foglalkoztatása a létfontosságú rendszerelemmé kijelölt kkv-k számára ~100.000 Ft/hó többletköltséget jelent. Az Lrtv. és a Vhr. nem ad lehetőséget a fenti kérés teljesítésére, ugyanakkor főosztályunk a jogalkotáskor-előkészítésekor figyelemmel volt a kkv-k adminisztrációs terheinek csökkentését előirányzó kormányzati szándékra is.

Normaszöveg tartalma 1. Az előbbiekben ismertetett keretszabályzók módosítására az Ipari Korm. rendelet nem terjedhet ki. A keretszabályozás célja, hogy a kijelölt rendszerelemek védelme a BM OKF ellenőrzésével valósulhasson meg. Meg kell felelni a jogszabályi kötelezettségnek, azonban a kkv-k érdekeit is maximálisan képviselni szükséges. A normaszöveg-tervezet úgy került összeállításra, hogy a vegyiparban tevékenykedő és egyben a SEVESO irányelv hatálya alá tartozó gazdálkodó szervezet létfontosságú rendszerelemmé történő kijelölése esetén – figyelemmel az Lrtv. 6. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazásra –, a gazdálkodó szervezetnek nem kell üzemeltetői biztonsági tervet készítenie, hanem a már meglévő biztonsági dokumentációkat küldi meg nyilvántartásba vétel céljából a kijelölő hatóság és a nyilvántartó hatóság részére (a Vhr. alapján mindkettő a BM OKF).

Normaszöveg tartalma 2. A kijelölést meghatározó alágazati kritériumok (kidolgozó: BM): Nemzeti létfontosságú rendszerelemnek jelölhető ki az a gazdálkodó szervezet: amelynél az alkalmazott technológia meghibásodásakor bekövetkező termékhiány folytán a lakosság ellátása 72 órán túlmenően sem biztosítható, vagy amely termelőképességének részleges, vagy teljes kiesése esetén egy, vagy több ágazat kijelölt létfontosságú rendszerelemének működése nem biztosított, vagy amelynek telephelyén bekövetkező veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset hatásai által érintett személyek száma több, mint 1.000 fő (a szomszédos üzemek dolgozóival együtt), vagy

Normaszöveg tartalma 3. A kijelölést meghatározó alágazati kritériumok (kidolgozó: BM): Nemzeti létfontosságú rendszerelemnek jelölhető ki az a gazdálkodó szervezet: amelynek tárgyévet megelőző év nettó árbevétele meghaladja a 250 milliárd forintot. Európai létfontosságú rendszerelemnek jelölhető ki az a gazdálkodó szervezet: amelynek telephelyén bekövetkező veszélyes anyagokkal kapcsolatos, súlyos baleset – államhatáron túli – hatása két állam területén is károsító hatással jár, vagy ahol a veszélyes anyagok által felhasznált technológia meghibásodásakor bekövetkező termék kiesés folytán további két állam ellátása 72 órán túlmenően sem biztosított.

Normaszöveg tartalma 4. Biztonsági összekötő személy alap-követelményei: Biztonsági összekötő személynek nevezhető ki, aki veszélyes ipari védelmi ügyintézői végzettséggel és az alábbi képesítési követelmények egyikével rendelkezik: vegyészmérnök, gépészmérnök, folyamatmérnök, környezetmérnök. Ismételten megemlítendő, hogy az – az Általános Vhr. alapján – a biztonsági összekötő személynek 2018 júliusától rendelkeznie kell iparbiztonsági felsőfokú végzettséggel (NKE).

Normaszöveg tartalma 5. eljáró hatóságok Egy rendszerelem (cég) akkor kerül kijelölésre, ha legalább: 1 ágazati- (nemzeti, vagy európai) és 1 horizontális kritériumnak (Általános Vhr. részletezi) megfelel. Eljáró hatóságok: Kijelölő hatóságként jár el: első fokon az üzemeltető telephelye szerinti illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve, másodfokon a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve.

Normaszöveg tartalma 6. eljáró hatóságok Javaslattevő hatóságként jár el: első fokon a telephely szerinti illetékes megyei és fővárosi kormányhivatalok mérésügyi és műszaki biztonsági hatósága, másodfokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.

Összefoglalva Az NGM kötelezettsége kettős: az Ipari Korm. Rendelet megalkotása és a szakipari kkv-k képviselete. Az Ipari Korm. rendelet-tervezete a törvény adta keretek között igyekszik figyelembe venni a vegyipar sajátosságait, különös tekintettel a már bevezetett és alkalmazott SEVESO irányelvből fakadó kötelezettséget. Az azonosított rendszerelemek központi felügyelete és védelme közpolitikai érdek!

A gyakorlaton a nemzetgazdaságra háruló feladatok végrehajtási rendje Köszönöm a figyelmet!