A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP 3.4.2-B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Helyi oktatásirányítás fejlesztése TÁMOP /
XXI. századi közoktatás a TÁMOP projekt bemutatása
A koragyermekkori nevelésről
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Bódor Andrea BAZ Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
Pedagógiai szakszolgálat
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Információs nap szeptember 8..
A szaktanácsadó segítő szerepe
A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATOK MEGÚJULÁSÁNAK SZAKMAI TÁMOGATÁSA, EREDMÉNYEI (TÁMOP B) Kapcsáné Németi Júlia szakmai vezető.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
PROJEKTNYITÓ május 18. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Pedagógus értékelési rendszer
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
A KORAI FEJLESZTÉS LEHETŐSÉGE A DUNAÚJVÁROSI JÁRÁSBAN
Új feladatok, új szakemberek, megújult intézmény a járás területén
Működését meghatározó törvények,rendeletek évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről -15/2013-as EMMI rendelet a szakszolgálati intézmények működéséről.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
A szakszolgálatok működése, távlatok. Kezdet 1800-as évek: Első gyógypedagógiai intézmények 1899: Psychophysikai Laboratórium 1900: Gyógypedagógiai tanárképzés.
Információigények a kliens oldaláról  Specifikus ellátás? Többletszolgáltatás: miért? -Ki észlel, ki jelez? -Ki tájékoztat?  Milyen típusú ellátásra.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Tervezési folyamat.
Barcsák Marianna KPSZTI
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
„Együtt, eredményesen”
Közoktatási alapismeretek
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO nKft

A szakmai protokoll definíciója folyamatok lépései, módszerek infrastruktúra, eszközök, képzettség, időráfordítás olyan eljárásokról és feltételekről szól elméleti alapelvek (prevenció, ökológiai szemlélet, interdiszciplinaritás) kliensek és sarkalatos módszerek - miben különbözik más szakmáktól amelyek elméleti keretbe ágyazva írják le egy szakma sajátos arculatát reális elvárások, teljesíthető megrendelések fogalmak és mérőeszközök – eredményességvizsgálat a beavatkozásról, mérési pontosság ellenőrzése és a munkatevékenységek kivitelezhetőségének, eredményességének minőségi kritériumait is tartalmazzák

a) gyógypedagógiai tanácsadás,korai fejlesztés, oktatás és gondozás b) fejlesztő nevelés c) szakértői bizottsági tevékenység d) nevelési tanácsadáse) logopédiai ellátás f) továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás g) konduktív pedagógiai ellátás h) gyógytestnevelés i) iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás j) kiemelten tehetséges gyermekek tanulók gondozása 10 tevékeny- ségi terület

Más a tudomány, más a szakma Kezdő és gyakorló szakemberek Kompetencia határok és együttműködés hiánya Társ szakemberek a 10 szakszolgálati területen belül Milyen problémához kaphatnak segítséget? Nevelési-oktatási intézmények munkatársai A képzettségi kompetencián kívül 8 más elem is fontos Képző intézmények és szakmai szervezetek Indikátorok, minőségbiztosítás – Mit követeljünk, milyen feltételek esetén és mi az értékes? Tanár-tanuló-osztályterem sémák A közigazgatás képviselői és a fenntartók A 10 szakszolgálati terület hasonló és megkülönböztető jegyei a feltételekben, a speciális módszerekben, szemléletben és tevékenységekben A mindenkori intézményvezetők és szakmai vezetők Milyen szolgáltatást várhatnak? A szülők és jogi képviselőik

A protokollok fejlesztésének lépései a projektben

Miben más az alapprotokoll és a szakterületi protokollok tartalma egy tradicionális szakmai protokollhoz képest? infrastruktúra és eszközök szakmai kompetenciák és módszerek Feltételrendszert ír le Referálás/bejelentkezés Szűrés/első találkozás Állapotmegismerés Beavatkozás Kontroll Átfogó folyamatleírást nyújt interdiszciplináris és transzdiszciplináris team, támaszkodás a szülőre önvezérelt minőségfenntartás Szakmaközi együttműködést támogat

Szakterületi protokollok létezése a projekt előtt nincs szakterületi protokoll, civil, kutatások a) a gyógypedagógiai tanácsadás,korai fejlesztés, oktatás és gondozás nincs szakterületi protokoll, képzés, elmélet b) a fejlesztő nevelés nincs szakterületi protokoll, specifikus protokoll van c) szakértői bizottsági tevékenység nincs szakterületi protokoll, intézmények szórványai d) a nevelési tanácsadás nincs szakterületi protokoll, képzés, elmélet van e) a logopédiai ellátás nincs szakterületi protokoll, de protokoll tervek vannak f) a továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás nincs szakterületi protokoll, képzés, elmélet van g) a konduktív pedagógiai ellátás nincs szakterületi protokoll, de protokoll tervek vannak h) a gyógytestnevelés nincs szakterületi protokoll, de protokoll tervek vannak i) az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás nincs szakterületi protokoll, képzés, elmélet van j) a kiemelten tehetséges gyermekek tanulók gondozása

A protokollfejlesztés megvalósulásának lépései a projektben Tervezett és megvalósult, - a főigazgatók és tagintézményve- zetők rendelkezésére áll Tervezett és megvalósult, - lektorálás folyik és országos felkészítés Nem tervezett, új projektet igényel

Szakértői bizottsági tevékenység 250 fő Logopédiai ellátás 250 fő Továbbtanu- lási, pályaválasztási tanácsadás 30 fő Gyógytestne- velés 90 fő Konduktív pedagógiai ellátás 70 fő

gyógypedagógiai tanácsadás,korai fejlesztés, oktatás és gondozás fejlesztő nevelés iskola-, óvodapszichológiai ellátás nevelési tanácsadás kiemelten tehetséges gyermekek tanulók gondozása

Akadályozó és segítő hiedelmek a protokollok elfogadásában Akadályozó protokoll hiedelmek korlátokat szabalgoritmus rutinszerű végrehajtás Segítő protokoll hiedelmek határokat nyújt és választást enged heurisztika rugalmasságot tartalmaz a megvalósítás

Kiknek nyújt tájékoztatást a szakszolgálati protokoll? a szakma megerősítése Kezdő és gyakorló szakemberek Kompetencia határok és együttműködés kialakítása Társ szakemberek a 10 szakszolgálati területen belül Milyen problémához kaphatnak segítséget? Nevelési-oktatási intézmények munkatársai A képzettségi kompetencián kívül a feltételek és folyamatok Képző intézmények és szakmai szervezetek Indikátorok, minőségbiztosítás – Elszakadni a tanár-tanuló- osztályterem sémáktól A közigazgatás képviselői és a fenntartók A 10 szakszolgálati terület hasonló és megkülönböztető jegyei A mindenkori intézményvezetők és szakmai vezetők Milyen szolgáltatást várhatnak? A szülők és jogi képviselőik

A szakszolgálati szakterületi protokollok kapcsolatai más projektekkel, szakmai képzéssel, fejlesztéssel és az irányítással Szakterü- leti protokol- lok Pedagógu- sok minősítési rendszere Szakszolgá -lati szakfelügy elet Pedagógiai szakszolgá- lati szaktanács adás Specifikus proto- kollok Szakmai szerveze- tek és érdekvé- delem Jogszabály változás és fejlődés Felsőok- tatási szakkép- zések

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!