Tápanyagok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
A belek „alagútjain”.
Formula 2: Multivitamin-komplex
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
Táplálkozási allergiák
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Táplálkozástudomány, Élelmiszerkémia A táplálkozás az élet alapja
A növényi sejt.
Szerves kémia Szacharidok.
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Fehérjék biológiai jelentősége
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
A szénhidrátok.
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
SZÉNHIDRÁTOK.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Takarmányozástan.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A szervezet biokémiai folyamatai
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
VITAMINOK.
Egyed alatti szerveződési szintek
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
22. lecke A szénhidrátok.
A szénhidrátok a természetben leggyakrabban előforduló szénvegyületek
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Az edzés és energiaforgalom
Előadás másolata:

Tápanyagok

Táplálékpiramis

Fehérjék A fehérje szóra a legtöbb embernek a tojásfehérje jut eszébe . A fehérjéket úgynevezett aminosavak alkotják, ezekből az emberi szervezetben húszféle fordul elő. Közülük tízet saját magunk is képesek vagyunk előállítani szintézissel. Elsősorban építőanyagok.

Szénhidrátok A testünk fő energiaforrásai a szénhidrátok. Fogyaszthatunk belőlük annyit, amennyi szükséges, de ha túlzásba visszük, abból elhízás lehet. Pl.: szőlőcukor, gyümölcscukor, répacukor, keményítő, cellulóz.

Hungarikum

Zsírok, olajok Az emberi szervezet legfontosabb energiaforrásai a különbözőzsiradékok. Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Elsősorban tápanyagot szolgáltató anyagok. Vízben nem oldódnak.

Vitaminok Olyan járulékos anyagok, melyek nem szükségesek, de nélkülözhetetlenek szervezetünk számára. Vannak zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok. Az ételek elkészítése során a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.

Vitaminok csoportosítása Vízben oldódó vitaminok B1 B2 B12 C Zsírban oldódó vitaminok A D E K

Káros ételek/italok

Köszönjük a figyelmet!  Készítette: István Anita Oprea Brigitta Király Brenda