Tápanyagok
Táplálékpiramis
Fehérjék A fehérje szóra a legtöbb embernek a tojásfehérje jut eszébe . A fehérjéket úgynevezett aminosavak alkotják, ezekből az emberi szervezetben húszféle fordul elő. Közülük tízet saját magunk is képesek vagyunk előállítani szintézissel. Elsősorban építőanyagok.
Szénhidrátok A testünk fő energiaforrásai a szénhidrátok. Fogyaszthatunk belőlük annyit, amennyi szükséges, de ha túlzásba visszük, abból elhízás lehet. Pl.: szőlőcukor, gyümölcscukor, répacukor, keményítő, cellulóz.
Hungarikum
Zsírok, olajok Az emberi szervezet legfontosabb energiaforrásai a különbözőzsiradékok. Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Elsősorban tápanyagot szolgáltató anyagok. Vízben nem oldódnak.
Vitaminok Olyan járulékos anyagok, melyek nem szükségesek, de nélkülözhetetlenek szervezetünk számára. Vannak zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok. Az ételek elkészítése során a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.
Vitaminok csoportosítása Vízben oldódó vitaminok B1 B2 B12 C Zsírban oldódó vitaminok A D E K
Káros ételek/italok
Köszönjük a figyelmet! Készítette: István Anita Oprea Brigitta Király Brenda