Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fehérjék biológiai jelentősége

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fehérjék biológiai jelentősége"— Előadás másolata:

1 Fehérjék biológiai jelentősége

2 A fehérjék aminosavakból állnak.
Az aminoecetsav a legegyszerűbb aminosav.  Ma már több mint 20 aminosav ismeretes. 

3 A fehérje térszerkezetének szintjei
Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Negyedleges

4 Biológiai tevékenységük alapján is lehet a fehérjéket csoportosítani:
Katalitikus hatást kifejtő fehérjék (enzimek) Különböző anyagokat szállító fehérjék (transzportfehérjék) Vázfehérjék

5 Biológiai jelentősége
Szerepük: Enzimek az élő szervezetek kémiai folyamataiban.   Szervezetünk táplálásához jelentős mennyiségű fehérjére van szükség. Denaturálni kell(megfőzni) a fehérjéket az emésztéshez.

6 Enzimek zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontása építő folyamatok
immunrendszer működése szervezetbe bejutott kórokozók elpusztítása Hétköznapi életben

7 Fehérjék csoportosítása funkciójuk szerint:
Enzimek: tripszin, citochrom-c Transzportfehérjék:hemoglobin, hemocianin, szérumalbumin. Védőfehérjék: ellenanyagok, fibrinogén, trombin. Toxinok: kígyómérgek. Hormonok: inzulin, mellékvesekéreg-serkentő hormon (ACTH), növekedési hormon (GH). Struktúrfehérjék:  kollagén,elasztin,retikulin Motorfehérjék:  aktin, miozin, kinezin, dinein Tartalékfehérjék:  ovalbumin, kazein.

8 Készítette: Tóth Adrienn 10.B


Letölteni ppt "Fehérjék biológiai jelentősége"

Hasonló előadás


Google Hirdetések