Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az edzés és energiaforgalom

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az edzés és energiaforgalom"— Előadás másolata:

1 Az edzés és energiaforgalom
Rácz Katalin

2 Homeosztázis Az élő szervezet belső állandóságra törekszik.
Homeosztázis: az élő szervezet a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képessége, amely során önmaguk viszonylagos biológiai stabilitását biztosítja. Alvás-pihenés sportolás – izzadás (állandó testhőmérséklet) Vércukorszint – inzulin Táplálkozás Az edzettséget és teljesítményt az is meghatározza, hogy különböző mennyiségű és minőségű terhelések közben, mennyire tudja a szervezet a belső környezet állandóságát megtartani.

3 Homeosztázis Edzettség: edzés- és versenyterhelés hatására kialakuló állapot, speciális sportbeli teljesítőképesség. Az edzettség a legátfogóbban és legközvetlenebbül valamilyen fizikai teljesítményében (általános edzettség) vagy meghatározott tevékenységben, sportbeli teljesítményben (speciális edzettség) fejeződik ki. Vér pH: sportolás hatására savasodás irányú pH eltolódás történik Oxigén – sportolás hatására megnő O2 igényünk Tápanyagok – ENERGIA

4 Energiaforgalom A szervezet energiaszükségletét a környezetből felvett energiahordozók útján fedezi. Tápanyagok: fehérjék, zsírok, szénhidrátok – nagy energiájú kémiai kötésekből származó energiája csak többszörös átalakítás, lebomlás után alkalmas biológiai felhasználásra. Lebomlás = katabolizmus Tápanyagok felosztása: 1. kalorigének : lebontásából a szervezet energiát nyer (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) 2. non-kalorigén tápanyagok: felhasználásukból a szervezet nem nyer energiát (vitaminok, ásványi anyagok, növényi rostok…)

5 Energiaforgalom Katabolizmus – oxidáció (ennek során a szervezet oxigént vesz fel és széndioxidot ad le) A fehérjék, szénhidrátok, és zsírok a katabolizmus során további energiahordozókká bomlanak le. Fehérje – aminosavak Szénhidrát – glükóz Zsír – szabad zsírsavak

6 Energiaforgalom Szénhidrátok Egyszerű szénhidrátok (cukrok) Pl.: monoszacharid, szőlőcukor (glukóz), gyümölcscukor (fruktóz), galaktoz Összetett szénhidrátok (poliszacharidok) Pl: gyümölcsök, zöldségek, babfélék, borsó, lencse, burgonya, kukorica, tészték, barna rizs, korpa…. Szervezetünk a szénhidrátot glikogén formájában raktározza el főként a májban és a vázizomzatban. Az izomzatban a feladata az összehúzódáshoz szükséges üzemanyag-ellátás, míg a májban tárolt glikogén, a testben illetve az agyban tartja fenn a vércukor koncentrációját. Nem vagyunk képesek az összes bevitt szénhidrátot az izmainkban tárolni, ezért a felesleget a test a zsírszövetben raktározza el. Szüksége van az embernek erre a raktárra is, mert ha hosszabb ideig nem jut táplálékhoz, a szervezet az elraktározott zsírt használja fel energiaforrásként. (Fodor, 2008; Oláh, 2000)

7 Energiaforgalom Mikor egy sportoló nagy intenzitású mozgást végez – pl. rövidtávfutás, súlyzós edzés – izomzatának nagy szüksége van a szénhidrát-energiára, mivel az izmokban tárolt glikogén perc után kiürül. Viszont ha alacsony intenzitású munkát végzünk – pl. gyaloglás, hosszútávfutás – a szervezet inkább a zsírraktárakban tárolt energiát használja fel üzemanyagként, ha alkalmanként a mozgás meghaladja a 40 percet. Azonban hosszabb idő szükséges a májban található glikogéntartalom kiürüléséhez, melyet a közel 6-12 órai koplalással érhetünk el. (Fodor, 2008)

8 Energiaforgalom A különböző anyagok lebontásakor szabaddá váló energia a sejtekben energiagazdag foszfátkötésekben tárolódik. A legfontosabb ilyen molekula: ATP – adenozin trifoszfát ADP – adenozin difoszfát AMP – adenozin monofoszfát KrP – kreatin foszfát

9 Energiaforgalom Izomösszehúzódásnál és elernyedésnél a közvetlen energiaforrás az ATP egyik foszfátcsoportjának leszakadásakor felszabaduló energia. AZ izomsejtekben az ATP mennyisége azonban nagyon kevés 5mmol/g Ez a mennyiség csak nagyon kevés ideig biztosít az izomösszehúzódáshoz energiát. ATP szintézis – ATP visszaalakítás A különböző tápanyagok a felszívódás után építőegységeikre esnek szét. Szénhidrátok – monoszacharidokká Zsírok – szabad zsírsavakká és glicerinné Fehérjék – aminosavakká

10 Energiaforgalom GLÜKÓZ
Koncentrációját a vérben a hormonális behatások közel állandó értékben tartják (3,5 – 5,5 mmol/l) Legfontosabb energiaszolgáltató az izom számára. Lebontása: Oxigén jelenlétében – aerob – mitokondriumban Oxigén jelenléte nélkül – anaerob – szarkoplazmában.

11 Energiaforgalom Aerob anyagcsere – Oxidáció mitokondriumon belül
Aerob edzés során a testmozgáshoz (izommunkához) szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet a rendelkezésére álló energia-tartalékokat (szénhidrátok és zsírok) oxigén segítségével égeti el, s így biztosítja az izmok számára szükséges energiát. Energiamérleg:egy molekula glükózból kiindulva teljes lebontás esetén 38 mol ATP.

12 Energiaforgalom Anaerob anyagcsere – glikolízis
Mitokondriumon kívül a szarkoplazmában Relatív O2 hiányos állapotban történő energianyerés. Az anaerob anyagcsere teszi lehetővé a nagy intenzitású, rövid ideig tartó megterhelés esetén oxigén hiányos állapotban az energianyerést. Ez a reakció mindig a szénhidrát anyagcsere kezdetén játszódik le és gyors kimerüléshez vezet nagy intenzitású rövid időtartamú megterhelés esetén.

13 Energiaforgalom Az anaerob energiafelszabadulás két féle képpen valósulhat meg: Anaerob laktacid/60-90 sec): tejsav is képződik, melynek jelenléte csökkenti a teljesítményt. Anaerob alaktacid (40 sec): az energiafelszabadulás megvalósul anélkül, hogy a glükóz tejsavvá alakuljon

14 Energiaforgalom Az izomzat a folyamatos reszintézis ellenére csak korlátozott mennyiségben rendelkezik ATP molekulával. Az izomsejt ezért rendelkezik egy közvetett energia raktárral. A legfontosabb energiatároló az izomsejtben a KrP (Kreatin-foszfát) Ez a tartalék kb. 3 sec-ig elegendő önmagában az izom működéséhez, nagy intenzitású munka esetén.

15 Energiaszolgáltató anyag Energiaszolgáltató folyamat
Energiaforgalom Intenzitás % Időtartam min Energiaszolgáltató anyag Energiaszolgáltató folyamat 100 % 0-0,2 Energiagazdag foszfátvegyületek ATP, ADP, KrP Anaerob alaktacid 80-90% 0,2-2 szénhidrátok Anaerob laktacid 60-80 % 2-20 Aerob/oxidáció 25-50% 30 felett Zsírok, részben szénhidrátok

16 Energiaforgalom 1. Nagy fizikai terhelésnél először az ATP raktárak merülnek ki, ez csak kevés energia felszabadítását teszi lehetővé. Azonban a kimerülő energiaraktárak a KrP-ból regenerálódni tudnak. Ez az energiamennyiség 20-30sec-ig elegendő. 2. Az e feletti időtartamú izommunkához már feltétlenül szükséges az energianyerés anaerob laktacid módjának az igénybevétele. A glikolízis a maximális energiát 40 sec-ig biztosítja. 3. Innen kezdve az oxidatív folyamatok kerülnek előtérbe, és biztosítják dominánsan az energiát. Minél hosszabb ideig tart a munkavégzés, azt csak egyre kisebb intenzitással tudjuk végezni, és az összes energiaszolgáltató feolyamat biztosítja az energiát.

17 Energiaforgalom Sejt és izomműködés, ATP jelenléte nélkül nincs.
A sejtben állandóan jelenlévő ATP adja az energiát az izommunkához. A mobilis energiahordozókból történő folyamatos ATP újratermelés szükséges az életfunkciól fenntartásához. 2 útja van: aerob (O2 jelenlétében), és anaerob (O2 jelenléte nélkül, mely lehet laktacid és alaktacid). Az ATP előállítása anaerob energianyerés mellett jóval kisebb hatásfokkal működik.


Letölteni ppt "Az edzés és energiaforgalom"

Hasonló előadás


Google Hirdetések