Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Híres épületek a Reformkorban
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Mindenszentek temploma Pécs
Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
Világörökségünk A budai vár.
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Készítette: Albert Krisztina
FELVIDÉKEN Határtalanul.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
A pécsi barbakán.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
PARLAMENT ( ).
TKIKI csapat Ide jön a fénykép a csapatról. „Zene nélkül nincs teljes ember.” „Ahol virágzó zenekultúra volt, az mindig az ének talaján fejlődött.” „Akinek.
Úton az újabb háború felé
A Moraváni Vénusz (szk. Moravany nad Váhom)Moraváni Vénusz.
Szendrő nevezetességei
Tildy Zoltán.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
A Királyi Palota egykor és ma
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Budapest turisztikai marketingje
POZSONY-1 Pozsony egyik legkorábbi magyar királyi vármegyeszékhelyünk volt, várispánságát Szent István királyunk alapította még 1000 körül, ekkor épült.
Az ország háza F: Laci A parlament épülete A Duna felől
Az én városom. A város: Pécsvárad, város a Zengő lábánál, Baranyában, Pécstől 18km-re van a 6-os út mellett Budapest felé.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY A Gödöllői Királyi Kastély, komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő.
Esztergom.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Magyarország Lánchíd.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
A II. világháború (2.) A keleti front
Felvidék.
Készítette: Bujdosó Villő
A háború és következményei Magyarországon
POZSONY-1 Pozsony egyik legkorábbi magyar királyi vármegyeszékhelyünk volt, várispánságát Szent István királyunk alapította még 1000 körül, ekkor épült.
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Az őszirózsás forradalom
Győr – Moson – Sopron Győr – Moson – Sopron megye területi változási.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
1956-os forradalom.
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
2010. Október 5. Helyismereti vetélkedő – Ifo vegyes Zene: Németh Juci – Nékem csak Budapest kell.
Károlyi Mihály.
Tevel (Bonyhádi kistérség).
Susann Nordströms Orkester - True Love
Nagykároly Készítette:
Szerbia – Szerb Köztársaság
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
A II. VILÁGHÁBORÚ ELŐZMÉNYEK.
Veresegyház.
Budapest Programajánló
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
POZSONY-1 Pozsony egyik legkorábbi magyar királyi vármegyeszékhelyünk volt, várispánságát Szent István királyunk alapította még 1000 körül, ekkor épült.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
A VILÁG HÉT CSODÁJA. OROSZ LAKTANYA[KATONAI TÁMASZPONT] Kik épiteték-oroszok mikor-1960 évek elején épült. Hol- szentkirályszabadjai repülőtér mögött.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az utcaneveket; csaknem teljesen megszüntetik a magyar és német nyelvű oktatást; eltüntetik vagy szétverik a magyar vonatkozású szobrokat; tömegesen épülnek lakások a városba megtelepedni akaró szlovákoknak, akiknek a lakhatás mellett új munkahelyekre is szükségük volt. Az első bécsi döntést követően Pozsony a Jozef Tiso vezette első Szlovák Köztársaság fővárosa lesz, de az óvárostól nyugatra levő Dévény, és a délre levő Ligetfalu az -Anschluss után- a Harmadik Birodalomhoz kerül. A II. világháború alatt bár a város zsidó lakosságát deportálták, az épületek megmenekültek az Apollo olajfinomító kivételével a bombázástól április 4-én szovjet és román csapatok foglalják el a várost, amely az ismét Csehszlovákia része lesz. A háború után a maradék magyar és német lakosságot erőszakkal kitelepítik, és a háborút lezáró új békeszerződés Csehszlovákiának ítéli stratégiai okokból a mai város szerves részét alkotó Horvátjárfalut, Oroszvárt és Dunacsúnt csehszlovákszobrokatbécsi döntéstJozef TisoSzlovák KöztársaságDévényLigetfaluAnschlussHarmadik Birodalomhoz II. világháborúzsidó1945április 4-énszovjetrománCsehszlovákiamagyarnémeterőszakkal kitelepítikbékeszerződés Csehszlovákiánakstratégiai okokbólHorvátjárfalut OroszvártDunacsúnt október 28-án a vár a felújításának befejezésével, helyszínéül szolgál cseh-szlovák föderációról szóló törvény aláírásának is augusztus 26-án készül el az óvárost és Ligetfalut összekötő 432 méter hosszú, és 21 méter széles Új híd, Árpád Tesár - Jozef lacko tervei szerint ban kezdődött meg a ma lakosú lakótelep építése Ligetfaluban, melynek következtében a város összlakossága ma megközelíti a főt.október 28-ánvár1972augusztus 26-án Ligetfalut1978Ligetfaluban január 1-e óta az önálló Szlovákia fővárosa 1Szlovákia - A képeket és szöveget innen vettem ki. Gyuri 15/7/2010 Kodály-Táncok Nº15 (zene kezdõdik a képeknél)

15. századi városfalak

Vár

Vár, a 15. századi Corvin kapu

Várudvar, Árpádházi Szent Erzsébet szobor

Várudvar, az Árpádházi Szent Erzsébet szobor “melléklete”

Szobor a várudvarban

A magyar feliratot hiába keressük a vár tájékoztató tábláján

Mihály kapu, az Óváros egyetlen megmaradt középkori kapuja

A Mihály kapu tornya, tetején a sátánt legyőző Szent Mihály szobra

Óváros, Mihály kapu

Mihály kapu

Mihály kapu, a domborműben a magyar címer

Az Óvárosháza, 1350 körül

Az Óvárosháza tornya leégett, 1733-ban barokk stílusban állították helyre

Főtér, Óvárosháza

Óvárosháza

Óváros,ebben az épületben ülésezett a magyar országgyűlés 1802-től 1848-ig

Óváros, emléktábla

Óváros, Fő tér

Óváros, Ferencesek tere

Óváros