Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát."— Előadás másolata:

1 Út a háború felé

2 A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát. (mai Etiópia) Németországban erőteljes felfegyverkezés, hadkötelezettség jellemző. 1936. Berlin-Róma tengely. (a fasiszta országok szövetsége) 1936. Berlin-Róma tengely. (a fasiszta országok szövetsége) 1936. Németország-Japán szövetsége. –antikomintern paktum 1936. Németország-Japán szövetsége. –antikomintern paktum 1937. Olaszország is csatlakozik. 1937. Olaszország is csatlakozik. Hivatalosan a kommunista mozgalmak ellen szövetkeztek, valójában ez a hódító hatalmak összefogása a hódításra. A nyugati hatalmak tétlensége jellemző.

3 Polgárháború Spanyolországban 1936. Baloldali győzelem született a választásokon. 1936. Baloldali győzelem született a választásokon. Franco tábornok Franco tábornok katonai lázadást robbantott ki a kormány ellen, a hadsereg a tábornok mellé állt, ehhez jelentős segítséget kapott Olaszországtól és Németországtól. A köztársasági kormány segítséget kért Európától, Anglia és Franciaország a be nem avatkozás politikáját választotta. 3 évig elhúzódó polgárháború alakult ki, mely a demokrácia vereségét hozta. Franco tábornok jobboldali diktatúrája 1975-ig, Franco tábornok jobboldali diktatúrája 1975-ig, a tábornok haláláig megmaradt.

4 Az „Anschluss” 1919-ben Ausztria német nyelvű aprócska országgá olvadt 1919-ben Ausztria német nyelvű aprócska országgá olvadt. 1938. márc. 13. 1938. márc. 13. Hitler: Elfoglalja Ausztriát >>cél: Minden németet a Harmadik Birodalomhoz csatolni. Kihirdették az Anschlusst: Németország és Ausztria egyesítését.

5 Csehszlovákia bekebelezése Hitler következő célpontja Csehszlovákia volt. Az 1918-ban létrejött államot túlnyomó részben szlávok lakták, de mivel itt élt egy hárommilliós német kisebbség is, Hitler erre hivatkozva e területet Németországhoz csatolta. 1918. szeptember 1918. szeptember: müncheni szerződés (Németország, Olaszország, Anglia részvételével) Németországnak juttatta a Szudéta-vidéket. Hitler tovább megy, majd egész Csehországot A harmadik Birodalomhoz csatolta. Szlovákia önálló maradt, de később a déli magyar lakta területekből 12 ezer négyzetkilométert megkap Magyarország. Szlovákia önálló maradt, de később a déli magyar lakta területekből 12 ezer négyzetkilométert megkap Magyarország.

6 Szovjet-német megegyezés Csehszlovákia német lerohanása után nyilvánvalóvá vált, hogy Hitlert csak fegyverrel lehet megállítani. Tárgyalások kezdődtek, de nem vezettek eredményre. Bizalmatlanság, gyanakvás jellemezte a feleket. 1939. augusztus Moszkva: szovjet-német megnemtámadási egyezmény, Molotov-Ribbentrop paktum. (külügyminiszterek) a) semleges magatartást garantálnak a másik fél háborúja esetén. b) a valóság Németország el akarja kerülni a kétfrontos harcot, a Szovjetunió pedig időt akar nyerni a felkészüléshez.


Letölteni ppt "Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát."

Hasonló előadás


Google Hirdetések