Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hatalmi átrendeződés Európában. ( )

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hatalmi átrendeződés Európában. ( )"— Előadás másolata:

1 Hatalmi átrendeződés Európában. (1935-1939)

2 Engedmények politikája.
német (náci) külpolitika egyre agresszívebbé vált: - hadigazdaság => katonai potenciál nő. 1933 Németország kilép a Népszövetségből. 1935 általános hadkötelezettség 1935 Saar-vidék népszavazás => csatlakoznak Németországhoz. 1936 Hiter megszállja a Rajna-vidéket. A nyugati hatalmak az engedmények politikáját választották. ok: - nem akartak háborút - az addigi német igények akár jogosnak tűntek (német lakta területek) => később hibásnak bizonyul!

3 „Fájdalmas ébredés” 1938- fordulópont
világossá válik a nyugati hatalmak számára is a helyzet – de ekkor már késő. március – Ansluss (Németország és Ausztria egyesül) szeptember müncheni-konferencia: a Szudéta-vidéket (3 M német élt itt) a nyugati hatalmak (Anglia és Franciaország, Olaszország) beleegyezésével Németországhoz csatolák. => Szlovákia független lett (német bábállam) Cseh területekre bevonul a Wermacht (német hadsereg)

4 Spanyol polgárháború (1936-39)
világgazdasági válság => a szélsőségek megerősödnek. a jobb és a baloldali radikálisok kibékíthetetlen => polgárháború. - nemzetközi konfliktussá válik, mert idegen országok burkoltan támogatják. jobboldal: Olaszország + Németország (Condor- légió) baloldalt: Szovjetunió (önkéntesek) 1939 Franco tábornok bevonul Madridba => katonai diktatúra. az első európai háború, melyet közelről (napról-napra) tudósít a sajtó. Költőket, festőket ihlet, pl.: Picasso

5 Picasso: Guernika


Letölteni ppt "Hatalmi átrendeződés Európában. ( )"

Hasonló előadás


Google Hirdetések