Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét." /Juhász Gyula/

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYARORSZÁG Oláh Ibolya René Dupéré 2006 B.Ú.É.K.
Advertisements

ADVENT 2008
NAGYBÖJTI TÖRTÉNET.
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
A nap kezdete Urunk, akit jobban elrejt ez a világ, mint a sírbolt, Te, akit bűneink keresztre feszítenek, Te, akit eltemettünk szívünkben - feszítsd fel.
Pünkösd és Szent Iván-napja
HOZZON NEKTEK A NYUSZIKA SOK-SOK TOJÁST.
A Keresztény Vallás.
MIRIGY TUDÓS CSONGOR TIMÁR MIHÁLY BALGA LEDÉR OLEJ TAMÁS TÜNDE IRMA KURRAH LUCIFER KIRÁLY KALMÁR DEMETER TÜNDÉR ILONA.
KÓRÓGYI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK
Húsvét az élet ünnepe.
A pillangó és a virág.
A húsvét.
A zsidó kultúra Vallás.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Szabó Lőrinc.
Húsvéti kutak.
Gárdonyi Géza meséi.
„Az asszonyok gyorsan eltávoztak a sírtól, félelemmel és nagy örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak. És íme, Jézus szembejött velük,
A Zsidók egyik szent könyve a
A Húsvét.
A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI
Arany János A legszebb virág A legszebb virág.
Kinyílott az aranyeső, Én voltam ma
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Jézus nevén szólította: „Mária!” Az megfordult, és így szólt hozzá héberül: „Rabbuni!” - ami azt jelenti: Mester. Jézus ezt mondta neki: „Ne érints engem,
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Valamikor régen egy férfi kért Istentől egy virágot és egy pillangót.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Úton böjtben. A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz! A bajban lelkem társtalan – Krisztus, kegyelmezz! Segíts – segíts! Ne hagyj – ne hagyj!
Március jeles napjai.
Márciusi Ünnepek.
É - Édességfogyasztási és étrend T - Trendek
Aratás idején, szép holdvilágos éjszakákon kint a szérűn egyéb se járta, csak a Kuckó király története.
Feltámadt ! – húsvét után…
Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben.
Miért kullogsz még a kõ felé. Jézus feltámadt a sírból
Minden ünnep legszebb fénye, Szép Karácsony eljött végre!
Vetélkedés a pünkösdi királyságért A falu népe kiment a tisztásra vagy a legelőre, ahol lófuttatást, bikával való viaskodást tartottak, összemérték erejüket,
"Felvirradt a hajnal, nézd milyen szép reggel,
Fehér Patrik 6.A Húsvét.
A vetítés megy magától, csak hallgassátok! Magyarország feldarabolása 1920 június 4-én történt December 5-én, a megemlékezés ünnepén szavalta el.
FARSANG 8.c.
Az idézés.

Dalt zengnek a rétek, s minden virág,
International Symposium on Singing in Music Education Demonstration with class of the ELTE Trefort Ágoston Secondary School and Teacher Training Institution.
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK! Elközelgett pedig a kovásztalan kenyerek ünnepe, mely húsvétnak mondatik.
zsu Tudom, hogy szükségem van rád! Te légy a párnám, ha fáradt vagyok !
Tűzmadár járt a kertemben, szivárványos, kényes, pázsitomra szállott le a fényességes. Bokraim közt lépegetett aranyos-begyesen, szedegette, emelgette.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Juhász Gyula: Húsvétra
Megyeri Úti Általános Iskola Jónás József 5.A
Húsvét © Németh György.
Júlia Alpok Azok a csúcsok, azok az árnyak, azok a völgyek, azok a tájak, a patakok, habos vízesések, valaha-volt múltamból idéznek. A bársonyos rétek,
Húsvétra Készítette: Vörös Paulina.
Áprily Lajos Mennék eléd Automatikus prezentáció Fülemüle szerenád Bíró András Ez a húsvét KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
Húsvét II Vasárnapja A - év A - év J n 20,19-31 Mikor azon a napon, a hét első napján este lett, és a helyiség ajtaja, ahol a tanítványok összegyűltek,
Szabó Lőrinc Nyitnikék Fülemüle szerenád Automatikus.
I-078. Miért kullogsz még a kő felé? Jézus feltámadt a sírból! Ez a hajnal lett a győztesé, velünk lesz mindig ő. Halleluja, lásd a nagy csodát, Jézus.
A keresztyén világ legfontosabb ünnepe
Készítette: Kormos Klaudia
Pünkösd.
Anyák napjára. Szeretettel! Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
Készítette: Falusi Renátó
Advent angyalai Az első vasárnap angyala  Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az.
Ide figyelj nyuszi pajtás, jöjj be hozzánk egy kicsit, nyújtsd ide a tapsi füled, súgok bele valamit. Közeledik húsvét napja, el ne felejtsd kedvesem,
Snelemperg Barbara Halloween!.
Rózsák Rózsák Rózsák.
Előadás másolata:

Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét." /Juhász Gyula/ Húsvét

A húsvét története A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Eredetileg a keresztény és a zsidó ünnep egybe is esett. A níceai zsinat i. sz. 325-ben szabályozta a keresztény ünnepek rendjét, ekkor vált el a két ünnep ideje. A húsvét angol neve: passover, átrepülést jelent. Gyakorta használják az Easter elnevezést, mely a német Oster szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara az alvilág úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. >>>

A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak.

Régebbi időkben a fiatal legények csapatokban járták a falvakat, és vízzel alaposan meglocsolták a leányzókat Ez a főleg vidéken elterjed szokás ősi termékenységvarázsló rítusból ered..

A lányok hálából, hogy nem maradtak szárazak, hímes tojásokat osztogattak nekik

Később ez a szokás is modernizálódott, a fiúk nem csapatokban mentek a lányokhoz, és előkerültek a kölnisüvegek is. A lányok pedig megvendégelték őket, és a locsolókat fáradozásaikért aprópénzzel is megjutalmazták.

Persze a húsvéti locsolóversek sem maradhattak el, népköltészetünk gazdag tárházát kínálja a különböző rigmusoknak.

Hajnali harmatban, Selyemfüves réten, Ezer virág friss illatát Kalapomba mértem. Rozmaringos hintón Repültem idáig, Kék nefelejcs, tulipános, Takaros házig. Van ennek a háznak Olyan virágszála, Kinek harmat rózsavíztől Kivirul orcája.

Kebled s szemed kerekedjen Kezemben nemes fegyver leledz' Mely kecsesen lengedez . Ezzel kedvedre teszek S nekem sem lesz kellemetlen! Megfecskendezhetlek?

Itt a Húsvét eljött végre A szép lányok örömére Itt a Húsvét eljött végre A szép lányok örömére. Mert a lányok szép virágok, Illatos víz illik rájuk. Kit húsvétkor nem locsolnak, Hervadt virág lesz Már holnap. Ne fuss hát el szép virágom, Locsolásért csók jár, három

Gyere kislány, meglocsollak Kedvezményes áron, Gumi nélkül negyven rugó, Kölnivel csak három

Zöld erdőben jártam, Részeg nyuszit láttam Zöld erdőben jártam, Részeg nyuszit láttam. Le akart itatni, Leültünk piálni. Sokat ittunk - de nem eleget, Hozzál sört - de ne keveset!

Tapsifüles nyuszikának Nagyon sok a dolga, Piros tojást, hímes tojást Szerteszéjjel hordja. Hordjad, hordjad kis nyuszikám, Kéket is, tarkát is, Nekem is van egy kosaram, Belefér még száz is.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket ! golejjani