Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A húsvét.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A húsvét."— Előadás másolata:

1 A húsvét

2 A húsvét egy igen változatos ünnep.

3 Piero della Francesca: Krisztus feltámadása
A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszjárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, melyet március vagy április hónapban tartanak. A Biblia szerint Jézus keresztre feszítése után a harmadik napon feltámadt. Emellett egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idéjén tartott termékenységi ünnepekkel is. Piero della Francesca: Krisztus feltámadása

4 A húsvét egyik fontos szokása:
Az egyik legfontosabb és leghagyományosabb szokás a locsolkodás.

5 Néhány kedves locsoló versike:
Régebbi: Újabb: Zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam, elakart hervadni, szabad-e locsolni! Korán reggel felébredtem, messze-messze jártam, Tündérország kiskertjéből rózsavizet hoztam. Na, te kislány, megöntözlek, ma van húsvét napja, Tündököljön a két orcád, mint a piros rózsa. Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok, Zsebemben is elférnek a piros tojások.

6 Ezen kívül nagyon sokan tojást is hímeznek.

7 Húsvéti napok Virágvasárnap: A szerepe, hogy bevezesse a szent háromnap liturgiáját. Nagycsütörtök: Az utolsó vacsora emléknapja.

8 Nagypéntek: Ezen a napon nincs mise
Nagypéntek: Ezen a napon nincs mise. Téves és kerülendő kifejezés a „csonka mise”. Nagyszombat: Ezen a napon napközben semmilyen szertartás nincs, a „nagyszombati liturgia” kifejezés téves. A katolikus időszámításban (ősi zsidó alapokra hagyományozva) szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik.

9 Húsvétvasárnap: Délelőtt ünnepi szentmisét tartanak
Húsvétvasárnap: Délelőtt ünnepi szentmisét tartanak. A húsvét ünnepe akkora ünnep az egyházban, hogy nem egy napon keresztül, hanem nyolc napon keresztül ünnepelik. Utána még több héten át húsvéti idő van. Húsvéthétfő: Ezen a napon sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás adás.

10 Kellemes Húsvétot kívánok.
Vége Kellemes Húsvétot kívánok.

11 Készítette:Závoti Olivér
Forrás: Internet (wikipedia:húsvét, google)


Letölteni ppt "A húsvét."

Hasonló előadás


Google Hirdetések