Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Március jeles napjai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Március jeles napjai."— Előadás másolata:

1 Március jeles napjai

2 Jeles napok: Március 1. : Megérkezett a tavasz! Vagyis, a meteorológiai tavasz napja. Március 3.: A békéért küzdő írók világnapja. Március 8.: Nő nap  Március 15.: es forradalom és szabadságharc. Március 21.: A csillagászati tavasz napja, és a Víz világnapja. Március 22.: ben ekkor jött létre a Meteorológiai Világszervezet. Március 24.: Ez a nap a tuberkulózisra hívja fel a figyelmet. (betegség) Március 27.: A színház, a színészek világnapja. … Április 4-5.: HÚSVÉT

3 Március 8.: Nőnap 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és több fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. A II. Internacionálé VIII. kongresszusán, augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak. 1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később (ennek a tüntetésnek a hatására) II. Miklós cár lemondott, és ezután polgári kormány alakult, mely biztosította a nők szavazójogát. Ezzel véglegessé vált a nőnap dátuma, vagyis március 8-a.

4 Március 15.: 1848-as forradalom
Az es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt a 1848-as európai forradalmi hullámnak. Gyakorlatilag ez a harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa.

5 ...Április 4-5: Húsvét A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, egyben a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban tartanak (a Hold állása szerint). A Biblia szerint Jézus - pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vagyis vasárnap feltámadt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó ünnep az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt.

6 Köszönjük a figyelmet! Csapattagok: Forrás: Gépelte: Banu Virág
Gulyás Orsolya Kőrössy Anna Kép: google | Szöveg: sulinet


Letölteni ppt "Március jeles napjai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések