Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben."— Előadás másolata:

1 Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben is a fiatalokra bízta, hogy március 15-éből kihozzák a legtöbbet. Lett hát a Belvárosban Pilvax, börtön, nyomda, minden, ami kell, és lám: a város lakói megtöltötték a tereket, utcákat, vonultak, éljeneztek, tapsoltak, énekeltek... Volt aztán huszárbemutató, érdekes népi vásár, tánc és utcai csepűrágók a bámészkodóknak, és még sok egyéb látványosság is. Így végül a hivatalos beszédek és koszorúzások szerényen, de szép érdeklődés közepette estek meg, március 15. pedig a nép forradalmára emlékezve a nép ünnepe lehetett. Forradalom Fehérváron!

2 Március 15-én, reggel 9-kor, a Belvároshoz közeli nagy, füves térségen tusára sorakoznak... A Fehérvári Huszárok bemutatójára persze nagyon sok gyerek is kíváncsi, a legszerencsésebbek aztán ki is próbálhatják, milyen megülni egy „harci mént”.

3 Szintén reggel 9-kor, a Megyeházán lezajlik Fejér megye és Székesfehérvár közgyűléseinek közös megemlékezése,......miközben a Belvárosban a „forradalmi ifjak” gyülekezni kezdenek, és elfoglalják állásaikat a legfontosabb pest-budai helyszíneken.

4 Hogy a város könnyebben ébredjen, az Országalma szomszédságában húzni kezdik a talpalávalót, aki pedig tudja, ropja is a táncot....Aki meg még nem tudja, az csak nézi.

5 Lassan kipakolják portékáikat a József-napi vásárra az árusok is, és akár csikós is lehet az első vásárlójuk. Aki akar, akár már húsvétra is készülhet, remek tojások várják, de a készítési technikát is ellesheti.

6 Fél tizenegy előtt a Pilvax teraszán melegedik Jókai, társaival és a róla (később) elnevezett bablevessel együtt, a dagadó tömeg pedig várakozással szemléli őket... Hamarosan talpra is pattannak a kávéházi ifjak, és lelkesen kibeszélve forradalmi vágyaikat, felolvassák a 12 pontot.

7 2012-ben Székesfehérvárott bizonyára többen hallgatták őket, mint 1848-ban, Pesten.

8 Majd megjelenik Petőfi, aki elszavalva a Nemzeti dalt, mozgásra bírja a tömeget,......amely az egyetemhez vonul, látni az ottani ifjúság csatlakozását a forradalmi fiatalsághoz.

9 Eztán a Landerer és Heckenastnál kinyomtatott 12 pontot és Nemzeti dalt a tömegnek osztogatva, aláíratására rögvest a Városházára indulnak.

10 A fennsőbbség természetesen aláír, a forradalmárok lobogtatnak, a tömeg éljenez és énekel, majd mind Budára mennek fegyverért és Táncsicsért. Az éhes ifjakat és a körül állókat a város közkedvelt „Kati nénije”, szoborból megelevenedett libafertályos asszonya eteti friss pogácsával...Kati nénije

11 A szavalás a Nemzeti Múzeum lépcsőin elmarad (hisz, mint tudjuk, az meg sem esett), az ifjak este a Nemzeti Színházba sietnek, és a nap végétől a Himnusszal köszönnek el, Fehérvár népével együtt. Ám hátra van még: a valóságos tisztelgés, mindezen események és személyek előtt.

12 A Városháza falánál felsorakozott elöljárók nevében a polgármester köszönti az ünnepet,......majd mindenki, aki tiszteletét kívánja tenni, vezető és polgár, az emlékhelyhez vonul, letenni koszorúit és virágait.

13


Letölteni ppt "Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések