A mediterrán diéta alkalmazása, mint az energiaegyensúly megtartásának lehetősége Dr. Szabó Judit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Alap Termékek.
Formula 2: Multivitamin-komplex
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Sporttáplálkozás.
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
LifePak Anti-Aging előadó: Carsten R. Smidt, Ph.D., FACN
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
A lipidek táplálkozási jelentősége
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Aktív, egészséges életmód
Egyed alatti szerveződési szintek
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
Lipidek.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A mediterrán diéta alkalmazása, mint az energiaegyensúly megtartásának lehetősége Dr. Szabó Judit

Brilliant-Savarin Francia gasztronómus „A világegyetem: élet nélkül semmi sem volna, s minden, ami él, táplálkozik.” Brilliant-Savarin Francia gasztronómus

Tápanyagok csoportosítása Alaptápanyagok Fehérjék, zsírok és zsírszerű anyagok, szénhidrátok 2. Kiegészítő tápanyagok Vitaminok, ásványi anyagok (makro-, mikro-, és nyomelemek) 3. Kísérő tápanyagok Élelmi rostok, enzimek, hormonok, íz-, illat-, aromaanyagok 4. VÍÍÍÍÍÍZ

Fehérjék Alapvető építőanyagok sejttől az egész szervezetig (testépítés, integritás, sejtfal, izomrost, kültakaró) Egyénre jellemző immunológiai tulajdonsággal bírnak Enzimek, immunanyagok (IgA), hormonok felépítésében vesznek részt A víz megkötése, szállítása Tápanyagok, anyagcseretermékek szállítása (pl. oxigén: hemoglobin, idegműködés: neuropeptidek) Energiatartalom: 4,1 Kcal(17,2 kJ)/g, de csak ha nincs elegendő energia Az élelmiszerek szerkezetét alakítják ki és ízüket, illatukat is befolyásolják

Lipidek I. Energiaszolgáltatás 9,3 kcal,(38,9 kJ)/g A fölös energiát raktározza zsírraktárakban. (bőr alatt, testüregben) Mechanikusan védik a belső szerveket Bőr alatti zsír hőszigeteli a szervezetet Vitaminok oldószere Sejtfalépítő (glükolipidek, koleszterin) Többszörösen telítetlen zsírsavak a szöveti hormonok (prosztanoidok) építőanyagai (gyomornedv elv., méh összehúzódás, véralvadás, érfalak rugalmassága Foszfatidok, polién zsírsavak az agyban szívben, májban találhatók és játszanak ott szerepet

Lipidek II. Tartós jóllakottság érzetet keltenek Fűszerek szín-, és aromaanyagainak oldószere Különös jelentősége van egyes rövid láncú zsírsavaknak (antikarcinogén), és a polién EPA és DHA-nak (érfalak rugalmassága) Konjugált linolsav (zsírfogyasztó hatás, antioxidáns, antikarcinogén) Olajsav (normális HDL-LDL arány kialakítása) Linolsav, linolénsav esszenciális Állomány, szín, íz befolyásoló Olvadáspont és emulgeáltság az emészthetőséget befolyásolja A TRANSZ-ZSÍRSAVAK (AMELYEK A NORMÁL SZERKEZETŰ ZSÍRSAVAK TÉRBELI IZOMERJEI) EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATOT REJTENEK.

Szénhidrátok A cukrok szerepe kiemelkedő. Triózok: biokémiai anyagcserében nélkülözhetetlenek, pentóz: ribonukleinsav egyik alkotórésze (DE A COKROK TÚLZOTT FOGYASZTÁSA KÁROS!) Fontos energiaforrások (gyorsan szívódnak föl) 4,3 kcal (17,1 KJ/g) Cukorraktárak: glükogén (tartalék energia) Poliszacharidok a kötő- és támasztószövetek részei Védekezés, immunfolyamatok: mukopoliszacharidok (nyál, nyálkahártya váladékok) Részei a vércsoportokat meghatározó anyagoknak Az agy alaptápanyaga a glükóz (napi min. 120 g szénhidrát) Szénhidrátalapúak egyes kocsonyásító anyagok (agar-agar) vagy az alginát (emulgeáló, ízfokozó, sűrítőanyag)

Vitaminok Néhány kivételével esszenciálisak Koenzim funkciót töltenek be Fehérje-, zsír-, és szénhidrát anyagcserében nélkülözhetetlenek Kiemelt funkciók: A vitamin: látás, hámszövetképzés D vitamin: csontosodás, Ca beépülés Fillokinon (K vitamin): véralvadás C-vitamin: oxidációs, redukciós folyamatok, antioxidáns hatás Vitaminszerű anyagok F-vitamin sejthártya és hormonépítés, P vitamin (flavonoidok): oxidációs folyamatok, Mezoinozit: növekedés, haj, bőr normális állapota

Ásványi anyagok I. Elektrolitok alkotói (sav-bázis egyensúly, pH, ozmotikus nyomás, pufferhatás), Enzimek, hormonok alkotórészei, így az anyagcserében nélkülözhetetlenek A csontrendszer és a fogazat építői Nátrium és klorid: vízháztartás, izom, idegingerlékenység Kálium: szív-, izomműködés, a sejtek elektromos potenciáljának biztosítása Kalcium: Csont- és fogképzés, izom- és idegműködés Magnézium: Enzimek működéséhez kell, ATP képzés Foszfor: csont és fogképzés, energiaszolgáltató (ATP) és anyagcsere-folyamatok Cink: széndioxid szállítás, inzulin és hidrogénátvivő enzimek része

Ásványi anyagok II. Fluor: fogzománc, csontképződés Jód: pajzsmirigy hormonok alkotórésze, Kobalt: Kobalamin alkotórésze (vitamin) Króm: az inzulin izomsejtekhez kötődésének faktora Mangán: porcok képződéséhez nélkülözhetetlen Molibdén, réz: Oxidációs folyamatokban vesz részt, oxidációs enzimek alkotója Szelén: sejthártya védelme, peroxidáció gátlása Vanádium: zsíranyagcsere szabályozása Vas: oxigénszállítás, oxidáló enzimek alkotórésze

Ásványi anyagok III. Fontos arányok, antagonizmus, hatásfokozás: Réz gátolja: molibdén felszívódását Vas gátolja: kadmium, ólom, higany, cink Kalcium/magnézium: érelmeszesedést, izomműködést befolyásolja Fluor/jód: ha >30, golyva alakul ki (pajzsmirigy) Gátolja a jód felvételét pl.: kalcium, kobalt, réz, arzén, bróm, nitrát! Kalcium/foszfor: ha <1,5:1 csontritkulást okoz

Élelmi rostok I. Növényi: cellulóz, hemicellulóz, pektin, növényi gumik, nyálkák és más raktározott poliszacharidok, lignin, viaszok, sztearinok, szaponinok, fitátok, tannátok, kitin. Állati: kollagén, elasztin, keratin. Adalékanyagok, pl. egyes hidrokolloidok.

Élelmi rostok II. Normális bélműködés elősegítése Csökkentik a béltartalom tranzitidejét, jóllakottság érzetét fokozzák Lassítják a cukrok és lipidek felszívódását Szerepük van a vastagbélrák, székrekedés, aranyér, epekőképződés megelőzésében Mechanikusan tisztítják a bélfalat Aminosavak felszívódását, fehérjék hasznosulását rontják Ásványi anyagok, elsősorban Ca, Fe, Zn, felszívódása romlik Kevés folyadék mellett bélelzáródás alakulhat ki.

Szín-, íz-, és szaganyagok Az ízérzékelő és szaglóidegek ingerlésével: Elősegítik az emésztőnedvek kiválását (gyomor-, bélnedv, nyál, enzimek, egyéb anyagok, pl. antibakteriális anyagok,) Bélmozgást elősegítése, bélflóra fenntartása Jobb emészthetőséget és tápanyag-hasznosulást idéznek elő Fokozzák az étvágyat Kellemes közérzetet idéznek elő (megint élvezel?)

NEM GYÓGYSZERES KEZELÉS SM-ben 1. Életmód: A testhőmérséklet emelkedése az idegekben csökkenti az ingerület vezetési sebességét. Minden olyan hatás, ami az SM-es beteg maghőmérsékletét 37 ºCelsius fölé emeli, a meglevő tüneteket kifejezettebbé teheti, vagy fiziológiás testhőmérsékleten nem észlelhető tünetek megjelenéséhez vezethet. A testhőmérséklet-emelkedés állapotrosszabbodást okozó hatása az esetek döntő többségében átmeneti, a testhőmérséklet rendeződése után elmúlik. A jelenséget „pseudo shub”-nak, vagy a jelenség leírója után „Uchthoff fenoménnek” nevezik. Kerülendő ezért a forró fürdő, szauna, stb. Lázas betegség esetén fokozottan kell figyelni a lázcsillapításra. Ha a lázas állapotban megjelent új tünet a testhőmérséklet normalizálódása után megszűnik, azt nem szabad relapszusként értékelni.

NEM GYÓGYSZERES KEZELÉS SM-ben 2. A betegség egyik gyakori tünete a kóros fáradékonyság. Tanácsos a fizikai kímélet, ill. gyógytorna, egyéb fizikoterápia során a teljesítőképesség maximum 80%-os igénybevétele, a terhelés mennyiségének és minőségének a beteg aktuális állapotához történő igazítása. Munkaképes betegnek sem ajánlott nehéz fizikai terheléssel járó, vagy éjszakai, illetve váltóműszakos munka. A pszichés stressz negatív hatású lehet.

NEM GYÓGYSZERES KEZELÉS SM-ben 3. Diétaként a növényi olajokban gazdag, telített zsírsavakban szegény, rostdús, de könnyű, ún. mediterrán típusú étrend az emésztésre kifejtett hatása miatt kedvezőbb. A linolénsav, 17-23 g/nap dózisban csökkentheti a rokkantság progresszióját (A), a relapszus súlyosságát, tartamát. halolaj, napraforgómag, kukorica, szója olaj, Ligetszépe olaj.

NEM GYÓGYSZERES KEZELÉS SM-ben 4. Az immunstimuláló hatással rendelkező szerek csökkenthetik az immunmoduláló szerek immunszuppresszív hatását, ezért szedésük nagy dózisban nem ajánlott interferonok hepatotoxikus hatását fokozhatja: Ginseng, Coenzyme Q10, fokhagyma, Noni juice, Propolis, Selenium >60 mcg B6 vitamin, E vitamin, C-vitamin – közepes dózisnál 90-120 mg/nap ne legyen több Zn >10-15 mg/nap ne legyen több.

A mediterrán diéta A Földközi-tenger térségében élők étkezési szokásait összefoglaló néven mediterrán étrendnek hívjuk, és bár az itt élők táplálkozásában számos eltérés felfedezhető, számtalan tanulmány bizonyította, hogy bizonyos megbetegedések (daganatok, magas vérnyomás, szív-érrendszeri megbetegedések, metabolikus-szindróma) előfordulási aránya itt alacsonyabb.

A mediterrán diéta alapszabályai 1. A diéta alapja a gyümölcsök, zöldségek, burgonya, gabonafélék, főtt tészta, rizs, szárazhüvelyesek és dió bőséges fogyasztása. Az évszaknak megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket kell előnyben részesíteni.  Az ételek elkészítéséhez minden egyéb zsiradékot mellőzni kell, helyette olívaolaj használható. A napi étrendbe mérsékelt mennyiségben építse be a zsírszegény joghurtot és sajtot.

A mediterrán diéta alapszabályai 2. Vörös húsok helyett hetente kétszer hal és egyszer szárnyas, illetve legfeljebb 4 darab tojás fogyasztása ajánlott (ha valaki a vörös húst szereti, havonta néhány alkalommal beépíthető). A napi desszert elsősorban friss gyümölcs, egyéb édességek ritkábban megengedettek. Mérsékelt mennyiségben (2-3 dl) ajánlott étkezés közben vörösbor fogyasztása. Rendszeres testmozgás (minimum egy héten háromszor 30 perc), káros szenvedélyek kerülése!

Helyettesítés Fehér liszt → teljes kiőrlésű, rozs, durum Cukros ételek → gyümölcs Cukros italok → tea, szőlőlé Krumpli → zöldség (nyers, párolt, főzelék) Fehér rizs → barna rizs Chipsek, kekszek → olajos magvak (nem sózottan) Disznóhús → hal (tengeri), csirke (bőr nélkül) Zsíros tejtermék → zsírszegény tejtermék Vaj, zsír, tejszínhab → margarin, étolaj, növényi hab www.hazipatika.com www.szivbarat.hu www.sulykontroll.hu www.102030.hu

TESTSÚLYCSÖKKENTÉSRE ALKALMAZHATÓ DIÉTÁK Nagyon alacsony kalóriatartalmú diéta (VLCD) Alacsony zsírtartalmú diéta Emelt fehérjetartalmú diéta Glikémiás index

Brilliant-Savarin Francia gasztronómus „Az asztal örömeit minden életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és minden nap lehet élvezni; ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek, s az utolsó, mely megmarad és vígasztal akkor is, mikor a többi örömünket már elvesztettük.” Brilliant-Savarin Francia gasztronómus