Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt"— Előadás másolata:

1 II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt. Imre Kórház Endokrin és Anyagcsere ambulancia dietetikus Budapest,

2

3

4 Az egészsége táplálkozás 12. pontja: 1
Az egészsége táplálkozás 12 pontja: 1. változatosság: próbáljunk ki - új nyersanyagokat, - új elkészítési módokat, - új ízeket pl: hajdina, köles, táplálék kiegészítők , természetes ízek 2. csökkentsük a zsiradék bevitelt, kifejezetten a „rossz” koleszterinben és telített zsírsavakban gazdag zsiradékokat - nyersanyag válogatással konyhatechnológiával 1g szénhidrát, 1g fehérje 4,3kcal  1g zsír 9,1 kcal

5 3. Csökkentsük a só bevitelt: pl: zöldfűszerek, friss nyersanyagok használata 1g só 180*-os mennyiségű vizet köt meg natúr ízek felfedezése pl: vízbe zabpehely 4. Édesség max. heti 1-2x főétkezés befejezéseként, cukorral való édesítés mellőzése

6 5. Naponta fogyasszunk fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket, az alacsonyabb zsírtartalmút válasszuk Tej, kefir, joghurt:: gyorsan szívódó szénhidrát Sajt, túró cottage chees: kiváló fehérje és Ca forrás 6. Naponta többször együnk nyers gyümölcsöt zöldségfélét Gyümölcs: gyorsan szívódó szénhidrát Zöldcség: szénhidrát tartalom szerint nagy különbségek vannak

7 7. Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztát fogyasszunk, köretként burgonyát vagy párolt zöldséget A teljes kiőrlésű lisztből készült termékeknek a GI-e az ami alacsonyabb nem a szénhidrát tartalmuk A magasabb rost tartalom: - lassítja a felszívódást, - segít a koleszterin kiürülésében - telít - segít rendezi a székletet, ezzel erősíteni az immunrendszert - mint antioxidáns működik

8 8. Naponta 4-5 x étkezzünk. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk. A hormonrendszer működése nem alkalmazkodik az egyes személyek bioritmusához Egy-egy étkezés Vc emelő hatás kb 2-3 órára tart ki Nem kell éhesnek lenni, tudatosan be kell iktatni a napi 5-6 étkezést A többszöri étkezés segít - az anyagcsere gyorsításában - rosszul lét, esti farkaséhség megelőzésében

9 9. A szomjúság csillapítására legjobb a víz napi 1,5-2l folyadék fogyasztása javasolt testünk 60%-a víz, így nélkülözhe-tetlen a kellő folyadék fogyasztás A 100%-os gyümölcslé: gyorsan felszívódó szénhidrát 2 dl kb. egy uzsonnányi adag Alkohol: metformin hatóanyagú tabletta mellett nem javasolt 1g alkohol 7kcal Mediterrán diéta: száraz vörösbor 1-2dl

10 10. Nincsenek tiltott táplálékok csak kerülendő mennyiségek
10.Nincsenek tiltott táplálékok csak kerülendő mennyiségek. Figyeljünk az élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra Fő a tudatosság, - de nem vagyunk gépek ha „félreeszünk” ne koplaljunk rá, mert visszaüt - egy új nyersanyagnál mindig nézzük meg az összetételét, mert nagyon meglepődhetünk - vigyük magunkkal a következő étkezéseinket

11 11. Napi testmozgás. Az egészséges élethez is heti 3x30p
11. Napi testmozgás. Az egészséges élethez is heti 3x30p. IR: egy héten belül többször igen, mint nem A mozgás: - fokozza az anyagcserét  ttkg csökkentés - fokozza a sejtek inzulin iránti érzékenységét  alacsony BMI-jüeknek - boldogság hormon termelés - stressz levezetés Füst mentesség 12. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását.

12 Azonosságok I. A diéta sokak számára egy téves értelmezés alapján egy rövid ideig tartandó kúrát foglal magába. Azonban a görög eredetű diéta szó szabályozott életmódot jelent és mint ilyen átfogja és meghatározza mindennapjainkat.

13 diéta összeállításának
szabályait meghatározza: 1, Biológiai működésünk pl Inzulin érzékenység napszakos váltakozása 2, Aktuális állapotunk pl: IR 3, Antropometriai jellemzőink pl: Tm; Ttkg; kor; nem stb 4, Céljaink

14 Azonosság II. Probléma: Túl kevésnek v Túl soknak tűnik Köv: tarthatatlannak tartott diéta Kérdés: valóban a javasolt mennyiséget ettük? Probléma: Alacsony ch vagy kcal bevitel Köv: alapanyagcsere csökkenés Nem cél a ch mentesség Probléma: Egyhangú Köv: nem tartott diéta Megoldás: tervezés, új nyersanyag Probléma: kimaradt étkezés Köv: éhség vagy nem kívánt fogyás Megoldás: hosszú távú tudatosság

15 Különbségek Alacsony BMI-vel társuló IR-ban - Az un
Különbségek Alacsony BMI-vel társuló IR-ban - Az un. Jó zsiradékok szabadabb felhasználása: növényi olajok, olajos magvak, tejzsiradék salátára, reggeli szendvicskrémbe, 2 teáskanál olaj 10 ml = 90 kcal 10-30ml növényi tejszínnel kcal dkg dió kcal

16 30g szénhidrát mellett: - 10 dkg alufóliában sült csirke + 30 dkg cékla  200kcal - 1 dl joghurt + 4 dkg zabpehely g cottage chees  340kcal - 1 dl joghurt + 4 dkg zabpehely g cottage chees + 10g kókuszreszelék  400kcal dkg natúr marhaszelet + zöldbabfőzelék  500 kcal

17 A természet segítségül hívása: Táplálék kiegészítők fokozott jelentősége - Szénhidrát bevitel növelése: IR állapot korlátait figyelembe véve - fehérje bevitel: az aminosavak az izomzat építő kövei Testmozgás: Mozgásforma tudatos megválasztása

18 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések