FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabó Nikolett 11.a
Advertisements

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
3.tétel GDP,GNI.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Digitális nyomkereső (Milyen nyomokat hagynak elektronikus eszközeink a környezeten, illetve kik követik digitális lábnyomunkat?)
Fenntartható fejlődés
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Hogyan és miért vállalkozzunk?
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
A gazdasági fejlettség mutatói
Sopron Május 3. Lajtmann Csaba Reflex Környezetvédő Egyesület.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Környezetvédelem, Fenntartható fejlődés
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
Fenntartható fejlődés
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Az ökológiai lábnyom és számítása
Környezetértékelési módszerek
Az ökológiai lábnyom.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ökológiai lábnyom Készítette:Kupi Marcell
Ökolábnyom Készítette: Lugosi Alexandra
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Megújuló Energiaforrások
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Schmuck Erzsébet NFFT titkára.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Hírek május 30. Shanghai - Purple Mountain Hotel Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) ülést tartott az együttműködés elősegítése és az új.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Fenntartható fejlődés
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Globális problémák, diák szemmel
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi.
A fenntartható fejlődés
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Az alternatív energia felhasználása
Globalizáció és környezeti problémák
A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK a Méliusz Juhász Péter Könyvtár VII
Ökoiskola- vetélkedő március
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS? "A föld elég mindannyiunk szükségletére, de nem elég mindannyiunk mohóságára” Mahatma Gandhi FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS? 2013. február 21.

http://www.origo.hu/idojaras/20101115-okolabnyom-kornyezetterheles-kina-mar-tobb-mint-egy-foldet-elnek.html 2010. Ha minden földlakónak olyan életstílusa lenne, mint egy kínai állampolgárnak, akkor nem lenne elég az a mennyiségű táplálék, energia és élőhely, amelyet a Föld jelenleg kínálni tud. Kína ökolábnyoma 1,2 Földnyire növekedett. A kínai gazdaság növekedésére jellemző, hogy a nemzeti össztermék 1991-ben még 221 milliárd euró volt, míg 2005-ben már 2015,6 milliárd euróra rúgott. Ha az egész világ az amerikaiak életstílusát követné, 4,5 Föld kellene az igények kielégítéséhez.

FÖLD KARTA http://www.iskolanoverek.hu/index.php/shalom-nemzetkozi-halozat/shalom-dokumentumok/fold-karta 1987. Az ENSZ Környezetvédelmi és Fejlesztési Világbizottsága felhívása a egy új karta megalkotására, amely a fenntartható fejlődéshez szükséges alapelveket volt hivatott összegyűjteni. 1992. A Riói Föld Csúcs egyik befejezetlen témája volt egy Föld Karta vázlatának kidolgozása. 1994. Maurice Strong, a Föld Csúcs főtitkára és a Föld Tanács elnöke, valamint Mihail Gorbacsov, a Nemzetközi Zöld Kereszt elnöke, útjára indítottak egy új Föld Karta kezdeményezést, amelyet támogatott a holland kormány is. 1997. Megalakult a Föld Karta Bizottság a tervek ellenőrzésére és felügyeletére, miközben Costa Ricában létrejött egy Föld Karta Titkárság a Föld Tanácson belül. 2000. márciusában a Föld Karta Bizottság párizsi találkozóján, az UNESCO Központjában, elfogadták a Föld Karta végleges változatát.

Ökológiai lábnyom 2009. Az emberiség jelenlegi életszínvonalának fenntartásához 1,4 Föld erőforrásaira lenne szükség. Vagyis kevesebb, mint 10 hónap alatt elfogyasztjuk mindazokat a javakat, amiket bolygónk képes megtermelni és megújítani. A Global Footprint Network minden évben összegyűjti azokat az adatokat, amelyekből összeáll minden ország „ökológiai lábnyoma”.

Ökológiai lábnyom http://vallalkozas.hulladekboltermek.hu/zold_vallalat/okologiai_labnyom/ Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...). Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 6,1 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut.

Ökológiai lábnyom Az ökolábnyom összetevői: http://vallalkozas.hulladekboltermek.hu/zold_vallalat/okologiai_labnyom/ Az ökolábnyom összetevői: a fosszilis energiafogyasztásból (pl. kőolaj, szén) származó szén-dioxid kibocsátás elnyeléséhez szükséges terület, lakóterületek, élelmiszerek előállításához szükséges területek, erdőgazdálkodás területe, halászat által használt területek. A legfrissebb kutatás szerint (WWF: Living Planet Riport 2010), fejenként 2 hektár áll mindenki rendelkezésére, hogy kielégítse az előbb említett szükségleteket (fűtés, ház, étel, stb.).

Magyarország is jóval nagyobb lábon él (az 55 Magyarország is jóval nagyobb lábon él (az 55. helyet foglalja el a listán), mint ahogy az kívánatos lenne, s ahogy láthatjuk, ez nagyjából azonos a Földön élő összes nemzet átlagával. Mi magyarok is másfélszer nagyobb lábon élünk, mint ahogy kellene. Ez azt jelenti, hogy ha mindenki úgy élne a Földön, mint mi, 1,5 Földbolygóra volna szükségünk!

A Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) 2010-ben augusztus 21-re esett A Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) 2010-ben augusztus 21-re esett. Így a karácsonyi bejglit és a szilveszteri pezsgőt már gyermekeink elől csentük el a jövő évi éléskamrából… Jólét, vagy jól-lét??? Növekedés, vagy fejlődés?

Ökológiai lábnyom kiszámítása http://tavoktatas.kovet.hu/okolabnyom.html

1. Milyen gyakran eszünk állati eredetű ételt? Joó Szilvia Környezetmérnök, kutató-fejlesztő szakmérnök http://www.felsofokon.hu/kornyezetvedelem-es-kutatas-fejlesztes/2012/08/15/az-okologiai-labnyom-fogalma-szamitasa-lehetoseg-0 Az ökológiai lábnyom tehát az a föld - ill. vízterület, amelyre egy bizonyos emberi népesség és életszínvonal végtelen (tetszőlegesen hosszú) ideig való fenntartásához szükség lenne. A mérőszám értéke egyénileg is kiszámítható különböző tesztek segítségével. Az egyik legszínvonalasabbnak tartott angol nyelvű kalkuláció a következő kérdéseket teszi fel: 1. Milyen gyakran eszünk állati eredetű ételt? 2. Az elfogyasztott étel hányad része feldolgozott, csomagolt vagy importált? 3. A körülöttünk levőkhöz képest mennyi hulladékot termelünk? 4. Hányan élnek közös háztartásban? 5. Mekkora a lakás mérete? 6. Háztartás típus (lakás, családi ház, zöld ház) 7. Van-e elektromos áram az otthonunkban? 8. Hetente átlagosan mekkora távolságot utazunk tömegközlekedéssel? 9. Hetente átlagosan mekkora távolságot utazunk autóval? 10. Közlekedünk-e kerékpárral, gyalog vagy állati erő segítségével? 11. Mennyi időt repülünk egy évben? A számolás eredményeként megkapjuk ökológiai lábnyomunkat, valamint azt, hogy mennyi Földre lenne szükség ahhoz, hogy mindenki ugyanezen az életszínvonalon éljen. http://www.earthday.org/footprint-calculator http://www.glia.hu/okolabnyom/index.php Joó Szilvia

Neked mennyi az ökológiai lábnyomod Neked mennyi az ökológiai lábnyomod? Ha sok, akkor te magad hogyan tudnád csökkenteni?