Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Advertisements

A május 26-i előadás összefoglalója
A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,
MGM Channel Csatorna a mozirajongók szórakoztatására minőségi mozifilmekkel és a mozizáshoz kapcsolódó egyéb tartalommal Széles műfajválasztékban kínál.
Könnyűzenei Lexikon Queen.
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
Harry Potter. Harry Potter kezdete  J. K. Rowling írta. Első kötete ben jelent meg.Az első kötet után a többi világ sikert aratott. A Harry Potter.
Az adaptációhoz közeledve – a műfaj problematikájához
Ki illik hozzád?.
MÉHES LÁSZLÓ ÉLETKÉPEK.
Az e-tanulás. •Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. –Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát,
Aki megváltoztatta a világot
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Fanfiction. fanfiction fan fiction „rajongói irodalom”,,fanfic’’ A fanfiction vagy fan fiction szó a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés.
Készítette: Zacsek Zsuzsanna 11/E
A Kelly család Grace, az édesapja Kell, és az édesanyja Lizanne.
2012 Comedy Central. Comedy Central – Alap információk Lead Az első hazai humorcsatorna Csatorna infók A 2008-ban induló Comedy Central a külföldön is.
TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső FÉNYCSÖVEK „Világító”
A víz-háborúk kora jöhet
Selyem Melinda Mercédesz
Orient expressz: első útjára október 4-én indult „Roi des Trains,Trains des Rois” (vonatok királya, királyok vonata)
Gárdonyi Géza meséi.
Nemes Nagy Ágnes Készítette: 9.A.
Szülővárosom bemutatása
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Krúdy Gyula: Szindbád Érettségi tételminta
A modern világirodalom
Logisztika bevezető elemek.
Taylor Swift. Teljes név: Taylor Alison Swift Született: december. 13 Műfaj: country-pop Hangszer: gitár Honlap:
Érdekességek Kattintásra.
Gyönyörű tényleg! Mint a festmény. Egy hely Kínában. Kattintásra.
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
Hirosima és Nagaszaki 1945.
Nemes Nagy Ágnes.
A da Vinci-kód Dan Brown amerikai regényíró ban megjelent regénye, mely az év legnagyobb könyvsikere volt az Amerikai Egyesült Államokban. A mű.
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Szigorlati képanyag a kiegészítő képzésben résztvevők számára. II
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Mi köze az MLM-nek a Kinizsi 100-hoz?
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Kelet-Közép-Európa értelmezése
3. A FILMELBESZÉLÉS KIALAKULÁSA
22. MAGYAR ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
A Hollywoodi Reneszánsztól az új Hollywoodig
5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
1.29 EURÓPAI POSZTMODERN FILM
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
1927-ben született az olaszországi Subiacoban, művészeti középiskolát végzett tól statisztált, 1947-ben harmadik lett a Miss Italia szépségversenyen.
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
A televíziózás története
Összeállította: Nikli Károly
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
13. FRANCIA LÍRAI REALIZMUS
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
7. NÉMET EXPRESSZIONIZMUS
Tündérkert (Erdély-trilógia I.)
A FILMMŰFAJOK. A FILMMŰFAJOK (zsáner) KIALAKULÁSA a filmek rokonsági csoportjai, melyek többnyire hasonló történeteket dolgoznak fel, hasonló konfliktusokat.
Tömegfilm és szerzői film
ál 3 A Törtek 4 (Törtvonal) (Ennyi Részt Veszek) (Ennyi Részre Osztom)
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Előadás másolata:

Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013 14. AMERIKAI FILM NOIR Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013

Az amerikai film noir kialakulása A film noir (franciául „fekete film”) egy filmstílus, amit elsősorban a hollywoodi bűnügyi drámák, krimik jellemzőjeként használnak. Főképp az olyan filmek jellemzőjeként, amelyekben kiemelt szerepet játszik az ambivalens erkölcs és a szexuális motiváció. Először Nino Frank francia kritikus alkalmazta a film noir elnevezést a hollywoodi filmekre 1946-ban.

Az amerikai film noir kialakulása Hollywood klasszikus film noir időszakát általában az 1940-es évek eleje és a késő 1950-es évek közé teszik. Ehhez a korszakhoz társítják általában a kontrasztos fekete-fehér képi világot, melynek gyökerei a német expresszionista fényképezésig nyúlnak vissza. Ugyanakkor a legtöbb történet és klasszikus noir szemléletmód a nagy gazdasági világválság idejének amerikai krimi-iskoláiból származik.

Az amerikai film noir jellemzői A film noir főszereplője többnyire egy rendőr, esetleg magánnyomozó, aki – bár erős, cinikus, rettenthetetlen férfinak tűnik – valójában kiszolgáltatott ember, akit a végzet asszonya irányít. A”femme fatale” viszi romlásba: bűnbe, gyilkosságba, esetleg halálba.

Az amerikai film noir kezdete Hivatalosan az első film noir-nak az 1941-es A máltai sólyom című filmet tekintjük, amely Dashiell Hammet azonos című regényének harmadik, legjobban sikerült adaptációja. Itt debütált Humphrey Bogart elegánsan cinikus magándetektív karaktere is, amely ma már a műfaj egyik kulcsfigurája.

Az amerikai film noir jellemzői Érdekes, hogy a narrációt sokan tekintik a műfaj legjellegzetesebb zsánerének – ahogyan a jazz-t és a neonban fürdő városi látképet is. Ezek a stílusjegyek azonban leginkább a 80-as évek nagy tisztelgései és műfaji paródiái miatt épültek be a mai köztudatba.

Az amerikai film noir jellemzői A flashback ugyan a legtöbb klasszikusban nem található meg (A máltai sólyom, A hosszú álom, A gonosz érintése, Kínai negyed), azonban az 1945-ös Mildred Pierce című filmnek köszönhetően ma már a műfaj egyik legjellemzőbb fogásának tekintjük. A film noir világában a kamera csak ritkán mozdul ki a nagyvárosból. Vannak azonban ez alól kivételek is (Orson Welles A gonosz érintése című filmjében például ez többször is megtörténik).

Az amerikai film noir jellemzői A máltai sólyom (1941, John Huston) Gyilkos vagyok (1944, Billy Wilder) Mildred Pierce (1945, Kertész Mihály) A hosszú álom (1946, Howard Hawks) A postás mindig kétszer csenget (1946, Tay Garnett) Kísért a múlt (1947, Jacques Touerneur) Alkony sugárút (1950, Billy Wilder)

Az amerikai film noir jellemzői Aszfaltdzsungel (1950, John Huston) Detektívtörténet (1951, William Wyler) Csókolj halálosan (1955, Robert Aldrich) A siker édes illata (1957, Alexander Mackendrick) A gonosz érintése (1958, Orson Welles)

John Huston : A máltai sólyom (1941) 01:37:00

vége