Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013"— Előadás másolata:

1 Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
9. OLASZ FUTURISTA FILM Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013

2 Futurizmus A futurizmus huszadik századi avantgárd művészeti irányzat volt. Filozófiája a jövőbe, a technikai haladásba vetett hitre épül, kulcsszavai a mozgás, dinamizmus,urbanizáció, militarizmus, nacionalizmus.

3 Futurizmus A futurizmus az avantgárd egyik legkorábbi, de gyorsan lefutó áramlata. A jövő felé forduló – és ezzel egyidejűleg a múltat élesen elutasító művészeti irányzatként, a dinamizmus és a sebesség kultuszát hirdeti. Kulcsfogalmai még: az erő, a veszély, a merészség, a lázadás, a küzdelem, a lendület, a technika és a zörej.

4 Futurizmus A futuristák magasztaltak minden egyéni megnyilatkozást, minden eredeti formát. Szembefordultak a könyvtárak és a múzeumok avíttnak tekintett kultuszával, és a modern, nyüzsgő nagyvárost dicsőítették.

5 Futurizmus Elnevezésének alapja (a ”jövő” jelentésű latin "futurum" szóból származó) olasz "futuro" szó. Elnevezője Marinetti.

6 A futurista fotográfia
A futurista fotográfia és mozgófilm Anton Giulio Bragaglia 1911-ben kidolgozott fotódinamizmusához kötődik, ami atmoszferikus módon a mozgás pillanatnyi, anyagtalan sebességét szinte transzparens módon ragadja meg, hogy „a dolgok belső esszenciáját” tegye láthatóvá.

7 A futurista fotográfia
Amennyiben a sebesség növeli a képek transzparenciáját és anyagtalanságát, úgy a megjelenő kép, az alakok és az események áttűnéseit és egymásba hatolásait, idézi elő.

8 A futurista fotográfia
1916-tól a fotográfia a mozgókép elterjedésével párhuzamosan ún. szuperimpressziókat kísérel megragadni. Egy sebesen mozgó test szépsége így elérkezik oda, hogy megszűntesse a kétdimenziós tér és az idő bármilyen dimenzióját, a mozgás érzetét keltve és rekonstruálva, újraalkotva azt.

9 A futurista mozgófilm Nem lehet a szó szoros értelmében vett futurista filmről beszélni, melynek elmélete és gyakorlata, vagy története és kikísérletezett technikája volna, röviden: nem létezik, és valójában soha nem is létezett futurista film. Tulajdonképpen egyetlen filmre volna érvényes ez a meghatározás: a Marinetti, Balla, Corra, Ginna és Settimelli által 1916-ban készített Vita futurista (Futurista élet) című alkotásra, ám ez nem maradt fenn.

10 Marinetti, Balla, Corra, Ginna és Settimelli: Vita futurista (1916)

11 Anton Giulio Bragaglia: Thais (1916)
00:35:14

12 vége


Letölteni ppt "Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013"

Hasonló előadás


Google Hirdetések