Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)"— Előadás másolata:

1 Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Készítette: Farkas-Szebeni Tamás

2 Európai Szén- és Acélközösség
Ez Európai Unió gyökerei az 1951-ben létrehozott Európai Szén- és Acélközösségig nyúlnak vissza. A II. világháború után Nyugat-Európa nagy része romokban hevert, a háború előtti rendszert nehéz volt visszaállítani. Az országok egymásra voltak utalva a javulás érdekében, ezért alapították ezt a szervezetet, hogy nyissanak egymás felé, segítsék egymást.

3 A 6 alapító állam Belgium Franciaország Hollandia Luxemburg NSZK
Olaszország

4 Kezdeti siker 1957-ben ez a hat ország aláírta a római szerződést, amely kibővítette az Európai Szén- és Acélközösség keretében zajló együttműködést, és megalapította az Európai Gazdasági Közösséget (EGK), valamint az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) az atomenergia fejlesztésében való együttműködésre.

5 A siker folytatódott Az EU egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és tőke szabad áramlását. Közös politikát folytat a kereskedelem, mezőgazdaság, halászat, valamint a regionális fejlesztés területén. Tizenhét tagállamban közös fizetőeszközt is bevezettek, az eurót; ezek az országok alkotják az eurózónát. Európai Uniónak november 1. óta hívják.

6 Bővítések 1973 – Dánia, Írország, Egyesült Királyság
1981 – Görögország 1983 – Spanyolország, Portugália 1995 – Ausztria, Svédország, Finnország 2004 – Málta, Ciprus, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Csehország, Szlovákia, Magyarország 2007 – Románia, Bulgária Horvátország

7 Az EU legfőbb intézményei
Európai Bizottság (végrehajtó szerv) Európai Parlament (törvényhozó hatalom egyik fele) Európai Unió Tanácsa (törvényhozó hatalom másik fele Európai Közösségek Bírósága Európai Számvevőszék

8 Földrajz Az EU területe 28 tagállamának területéből tevődik össze. Ez 4 422 773 km², amelyet mindössze hat ország területe múl felül. Legmagasabb pontja a 4807 m magas Mont Blanc az Alpokban. Az unió tájképét, éghajlatát és gazdaságát erősen meghatározza 65 993 km hosszú partvonala, amelyet hosszúságában csak Kanadáé halad meg.

9 Gazdaság 2006-ban az EU rendelkezett a Föld legnagyobb gazdaságával: GDP-je 13,3 billió USA-dollár volt – az Amerikai Egyesült Államoké 13. Az Európai Unió továbbra is jelentős kereskedelmi többlettel rendelkezik. Az EU gazdasága előreláthatólag tovább fog növekedni a következő évtizedben, amint több ország csatlakozik az Unióhoz – különösen, mivel az új tagállamok rendszerint szegényebbek az EU-átlagnál, s így a várt gyors GDP-növekedés segíthet elérni az egyesült Európa dinamikáját. A teljes Unió egy főre eső GDP-je azonban rövidtávon esni fog. Hosszú távon az EU gazdaságát jelentős demográfiai problémák fenyegetik, mivel a születés ráta alacsonyabb, mint ami a lélekszám fenntartásához szükséges.

10 Az Európai Unió zászlaja
A zászlót Paul Lévy alapötlete nyomán Arsène Heitz strasbourgi művész tervezte, és a Tanács 1955. december 8-án Gerard Slevin írországi főheraldikus javaslatára fogadta el a zászlót jelképeként. A tévhittel ellentétben a 12 csillag nem áll összefüggésben az Unió tagállamainak számával.

11 ? ? ? ? ? Mit jelképez a 12 csillag? az állatöv (zodiákus) 12 jele
12 hónap egy évben 12 óra egy óralapon 12 Olümposzi isten a tizenkét táblás törvény, a római jog egyik korai forrása 12 apostol a Kerekasztal 12 lovagja ? ?

12 Köszönöm, hogy megnézted az előadásomat! 


Letölteni ppt "Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések