A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási szakképzési programok
Advertisements

Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
KKK-k elemzése, különös tekintettel a műszaki területre Borsa Judit Halász Gábor Jobbágy Ákos.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Dr. Szöllősi Gábor PhD. egyetemi docens
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTÉSE
A felsőoktatási és a munkáltatói oldal együttműködése a mesterszintű képzési és kimeneti követelmények kidolgozásában Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi.
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
V. ETR konferencia április Fogalomrendszer: ETR & ETN Kodácsy Tamás etn at kodasoft.hu.
Fontosabb fogalmak Képesség :
MSc felvételi eljárás informatika képzési területen
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Mesterképzés az EKF-en
Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP /1
1 Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP / /1.0 A képzési programmal és annak megvalósításával kapcsolatos akkreditációs.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A megújuló tanárképzés
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Képesítési Keretrendszerek Európában
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Szakirány választás április Pénzügy és számvitel szak Választható szakirányok Pénzügy szakirány Számvitel szakirány.
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS május 4.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
MUNKAKULTÚRA – SZAKKÉPZÉSI MODELLEK Dr. Veres Pál PhD Nemzetközi, EU-s folyamatok a felsőoktatási program- és tantervfejlesztésben OKTÁV RÁCIÓ február.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi kimenetek összefüggései Az alapszakok KKK-inak elemzése BÖLCSÉSZETUDOMÁNYOK.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
A tanárképzés szerkezete
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma
2016. január 29. Dr. Szabolcs Éva egyetemi tanár Neveléstudományi Intézet Neveléstudományi mesterszak az ELTE Pedagógiai és.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Nappali mesterszakjaink
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András

Miért van szükség képesítési keretre? BF-ban új képzési szerkezet új fokozatokkal BF-ban új képzési szerkezet új fokozatokkal A szerkezet egyes ciklusainak egymásra építéséhez, illetve a képzésből kilépők alkalmazásához ismerni kell az egyes ciklusok végén elnyerhető fokozatok funkcióját, célját, tartalmát. A szerkezet egyes ciklusainak egymásra építéséhez, illetve a képzésből kilépők alkalmazásához ismerni kell az egyes ciklusok végén elnyerhető fokozatok funkcióját, célját, tartalmát. Ezek ismeretlenek mind a leendő hallgatók, mind a leendő munkaadók számára Ezek ismeretlenek mind a leendő hallgatók, mind a leendő munkaadók számára Külső értékelés számára referenciapontokat biztosít Külső értékelés számára referenciapontokat biztosít Egy képesítési keret alkalmas ezek rendszerszerű kezelésére, elrendezésére

Milyen jellemzőkkel rendelkezzen a képesítési keret? Az európai felsőoktatási térségben egyre erőteljesebben jelent meg a kimenetek jellemzésére a kompetenciák, tanulási eredmények (learning outcomes) alkalmazása. Szakértői javaslat a felsőoktatás-politika számára: Magyarországon is legyen kimenetek felőli képzésszabályozás, a kimenetek legyenek kompetenciákkal jellemzettek. Magyarországon is legyen kimenetek felőli képzésszabályozás, a kimenetek legyenek kompetenciákkal jellemzettek.

A kompetencia-alapú kimeneti szabályozás előnyei a társadalom (a hallgatók, a szülők, stb.) számára könnyen érthető az „eredmény”; a társadalom (a hallgatók, a szülők, stb.) számára könnyen érthető az „eredmény”; a munkáltatók számára ismertek a „termék” tulajdonságai; a munkáltatók számára ismertek a „termék” tulajdonságai; a magasabb szintek (ciklusok) tervezői egyértelműbb bemenetre tervezhetik, építhetik a programokat; a magasabb szintek (ciklusok) tervezői egyértelműbb bemenetre tervezhetik, építhetik a programokat; nemzetközileg könnyebben összehasonlíthatók az egyes fokozatok (végzettségek, szakképzettségek); nemzetközileg könnyebben összehasonlíthatók az egyes fokozatok (végzettségek, szakképzettségek); a képzők (tudományos műhelyek, iskolák) számára nagyobb szabadság a megvalósítás módjában, a helyi sajátosságok, szakmai hangsúlyok megjelenítésében. a képzők (tudományos műhelyek, iskolák) számára nagyobb szabadság a megvalósítás módjában, a helyi sajátosságok, szakmai hangsúlyok megjelenítésében.

A képesítési keret eredeti szerkezete Országos, törvényi szint Felsőfokú szakképzés… Alapképzés… …kimeneti Mesterképzés… jellemzői Doktori képzés… Szakterületi szint Képzési / tudományterület v …kimeneti Képzési ág / tud.ág jellemzői Intézményi szint Szak, …kimeneti jellemzői képzési (küszöb érték és tipikus szint) program… és tanterve

A képesítési keret 2. szintjének belső szerkezete 1. Bevezetés: a képesítési mutatók (KM) funkciója (Ez a rész minden területen azonos: a képesítési mutatók funkcióját mutatja be.) 2. A képzési terület/tudományterület jellege (Ez a fejezet ismerteti leíró jelleggel a képzési területet/tudományterületet, adja meg specifikumait, kiterjedését stb.) 3. A képzési ág/tudományág jellege (Ebben a fejezetben kerül bemutatásra a képzési ágnak megfelelő tudományág leíró jellegű ismertetése, specifikumai, kiterjedése stb.) 4. A képzési ág/tudományág ismerete és megértése (Ez a fejezet azt írja le, hogy az adott képzések hogyan vezetnek be a tudományág diszciplináris és módszertani ismereteibe, a tudományág logikájának, szerveződésének megértésébe.) 5.1 Szakmai ismeretek és egyéb készségek a képzési ágban 5.2 Szakmai képességek (ismeretek alkalmazása) a képzési ágban 5.3 Szakmai attitűdök és magatartás (átvihető képességek) a képzési ágban (pl. - probléma megoldó képességek, - kutatói képességek, - kommunikációs képességek, - elemzési képességek, - IT képességek, - személyes képességek) (Ezekben az alfejezetekben az 1., országos szinten maghatározott mutatók kibontása történik meg a képzési ág sajátosságainak megfelelően.)

A képesítési keret 2. szintjének belső szerkezete (folyt.) 6. Oktatás, tanulás és értékelés a képzési ágban (Ez a fejezet adja meg javaslatként azokat az alapvető feltételeket, amelyek az adott képzési ágban történő oktatáshoz szükségesek) 7. A képzési ág belső tagolódása, szakmai irányai (Ez a fejezet mutatja be, hogy egy képzési ág/tudományág milyen további belső szakmai irányokra bontódhat fel, milyen irányokban történő továbbhaladásra, szakmai tevékenységekre készíthet fel.) 8. A hallgató által elérendő tudásszint alapvető kritériumai (Ez a fejezet adja meg az országos szinten meghatározott mutatók képzési ciklusokra és képzési ágakra specifikált kimeneti mutatóit, minimumra és átlagos teljesítményre kalibrálva.) 8.1 Bachelor szint: Küszöb érték / Tipikus tudásszint érték 8.2 Master szint: Küszöb érték/ Tipikus tudásszint érték 8.3 Doktori szint: Küszöb érték/ Tipikus tudásszint érték 9. Formai előírások (Ez a fejezet adja meg ciklusonként a képzés kreditben meghatározott minimális mennyiségét, az időben meghatározott átlagos tartamát, illetve az oklevél megnevezését.)

A megvalósult szerkezet Országos törvényi rendeleti szint Felsőfokú szakképzés… Alapképzés… …kimeneti Mesterképzés… jellemzői Doktori képzés… A NBB kidolgozta 2004-ben Szakterületi szint Képzési/tudományterület …kimeneti Képzési ág / tud.ág jellemzői Szak, program szint Képzési ág, szak … kimeneti (alap-, mester-) jellemzői + képzési jellemzők MRK szak- bizottságai / dékánok Intézményi szint Szak kimeneti jellemzői (küszöb érték) és tanterve FeOI-k

A képesítési keret szakos szintjének jellemzői (alapképzés) a) az alapképzési szak megnevezését; b) végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölését; c) a képzési időt félévekben; d) az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek számát, ezen belül da) a képzési ág közös képzési szakaszához rendelendő kreditek minimális értékét, db) szakirány esetén a szakirányhoz rendelendő kreditek minimális értékét, dc) a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető kreditek minimális értékét, dd) a szakdolgozathoz rendelhető kreditértéket, de) az elméleti és gyakorlati ismeretek vonatkozásában a gyakorlati ismeretek minimális kreditértéket, df) a külső gyakorlati képzésben megszerzendő kreditek minimális értékét; e) a szak képzési célját és az elsajátítandó szakmai kompetenciákat: ea) a tudáselemeknek, a megszerzett ismereteknek, és eb) a személyes adottságoknak, készségeknek, valamint ec) a szakképzettség alkalmazása követelményeinek leírását; f) a képzési ágon belüli közös képzési szakasz általános kompetenciáit; g) a törzsanyag meghatározó ismeretköreinek bemutatását; h) az idegennyelv-ismeretre vonatkozó követelményeket.

A képesítési keret szakos szintjének jellemzői (mesterképzés) a) a mesterképzési szak megnevezését; b) a szakon szerezhető végzettségi szint és szakképzettség megjelölését; c) azon alapszakok megnevezését, amelyek teljes kreditérték beszámításával vehetők figyelembe a mesterképzésbe történő belépésnél; d) a képzési időt félévekben; e) a mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek számát, ezen belül ea) a kötelező és kötelezően választható tantárgyakhoz, eb) a szabadon választható tantárgyakhoz, ec) a differenciált szakmai anyaghoz, szakirányhoz rendelhető kreditek minimál értékét, ed) a szakdolgozathoz vagy diplomamunkához rendelhető kreditértéket; f) a mesterképzési szak célját és az elsajátítandó kompetenciákat: fa) a tudáselemeknek, a megszerzett ismereteknek, és fb) a személyes adottságoknak, készségeknek, valamint fc) a szakképzettség alkalmazása követelményeinek leírását; g) a végzettségi szinthez szükséges, alapképzésben megszerzett ismereteket tovább bővítő alapozó ismeretköröket; h) a törzsanyag meghatározó ismeretköreinek bemutatását; i) a gyakorlati ismeretekre vonatkozó követelményeket; j) az idegennyelv-ismeretre vonatkozó követelményeket; k) alapképzési szakon, szakokon megszerzett ismeretek mesterképzésbe való befogadásának speciális feltételeit.

Összegzésül 1. Az alapszakra és a mesterszakra vonatkozó általános kompetencia-alapú leírások elkészültek. 2. A képesítési keret funkcióját a Ftv. félreérti „147. § Értelmező rendelkezések: 15. képesítési keret: a többciklusú képzés egyes végzettségi szintjeinek minden képzési területre vonatkozó általános jellemzői” 3. A képesítési keret szakos szintjének, azaz a KKK-nak a törvényi definíciójához („18. képzési és kimeneti követelmények: azoknak az ismereteknek, jártasságoknak, készségeknek, képességeknek (kompetencia) összessége, amelyek megszerzése ese- tén az adott szakon a végzettségi szintet és szakképzettséget igazoló oklevél kiadható”)képest 4. A kormányrendelet lényeges szerepet ad a procedurális és tartalmi elemeknek. 5. Az elfogadott alapszakok esetében a kompetencia-megfogalmazások sok esetben csak „másolatai” az országos szintnek, a domináns szerepet az ismeretkörökre vonatkozó tantervi arányok játszották, és a létrejött KKK-k távolról sem egységesek sem elveikben, sem módszertani kidolgozottságukban. 6. A szakindítási előakkreditációs eljárások során a tantervek és a személyi háttér voltak az elbírálás fő faktorai. 7. Az eredeti koncepcióhoz képest jelentős eltérésekkel alakul ki a magyar képesítési keret, a kimenet szerepét erőteljesen csökkenti a kialakult alapképzési KKK-k erőteljes tartalmi-procedurális túlterheltsége. Szabályozási szemléleti kultúraváltás kezdődött, ami min évet igényel.

Köszönöm a figyelmet! Derényi András