A döntés, a döntés folyamata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
ADATBÁZISOK.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A „MODULFÜZET” készítette B a l á z s T a m á s. - T U D J U K…, - M E R J Ü K…, - T E S S Z Ü K.
az általános iskolákban
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, aki tanítani sem tudja…
A tervezés mint menedzsment funkció
A stratégiai tervezés módszertana
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Fontosabb fogalmak Képesség :
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
Ellenőrzés - értékelés
V. A készletezés logisztikája
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A kormányzati stratégiai tervezés módszertana
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Teljesítményértékelés a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
A fejlesztő értékelés.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Operációkutatás eredete
Ellenőrzés, visszacsatolás
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Az elemzés és tervezés módszertana
A stratégiai tervezés folyamata
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
2. Döntéselméleti irányzatok
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
2014. november november november 18.1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Hatáskör modell 5. HAM.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Reflektív gondolkodás
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
Projektorientált matematikaoktatás
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Önértékelési projektterv
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
Szociális kompetencia
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 2. Az önértékelés végrehajtása 5
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

A döntés, a döntés folyamata . 2017.04.05.

•teljes informáltság adathalmazok nagysága miatt nem lehetséges A döntés fogalma Döntés: mindennapi élet állandó velejárója; jó döntés hozatala __feltételek, lehetőségek ismerete Döntés: választás a lehetőségek közül valamilyen célnak megfelelően (pl. vizsgára készülés) Klasszikus döntéselmélet: a döntéshozó teljesen informált és csak egy cél elérése a célja Valóság: •teljes informáltság adathalmazok nagysága miatt nem lehetséges •általában célok kombinációját akarjuk megvalósítani •döntést befolyásolják szokások, viselkedési formák 2017.04.05.

A döntés fogalma Döntés: „A döntés célirányos választás adott környezetben cselekvési változatok között, ahol a cselekvési változatok a döntési folyamatok döntést megelőző szakaszában cselekvési lehetőségekként vannak feltárva.” Döntés: A döntés egyszerre egy cselekvés (választás) és egy folyamat része. 2017.04.05.

A döntési folyamat szakaszai 1.A döntési helyzet felismerése 2.Helyzetfelmérés 3.Helyzetelemzés 4.Célkitűzések, kritériumok meghatározása 5.Alternatívák kidolgozása és értékelése 6.Döntés 7.Végrehajtás 8.Ellenőrzés 2017.04.05.

A döntési folyamat szakaszai 1. A döntési helyzet felismerése A döntéshozó azon megállapítása, hogy az általa irányított (befolyásolt ) rendszer működése, a folyamatok alakulása nem az ő céljának (céljainak) megfelelően történik. Döntési helyzet felismerésének esetei: - döntési kényszer ( nem célszerű megvárni), - figyelmeztető rendszerek használata, - külső problémajelző rendszerek használata, 2017.04.05.

A döntési folyamat szakaszai 2.Helyzetfelmérés: Ebben a szakaszban az információk összegyűjtése és elsődleges csoportosítása folyik. Fontos az információk teljes körűségének biztosítása. Ki kell derülnie, hogy melyik információ hasznos, melyik nem. 3.Helyzetelemzés: Át kell látni az adatok, tények közötti összefüggéseket, természetesen a döntési probléma szempontjából 2017.04.05.

A döntési folyamat szakaszai 4.Célkitűzések, kritériumok meghatározása: Az adott döntési szituációban konkretizálni kell a célt, hogy döntési kritériumokat lehessen adni. Ha lehet, a problémát részproblémákra kell bontani (rossz felbontás esetén a részproblémák megoldása nem alkalmazható az eredeti feladatra). Általában a rendszerek bonyolultabbak annál, hogy tevékenységük egyetlen céllal lenne kapcsolatba hozható →célstruktúra, célok hierarchiája létezik. 2017.04.05.

A döntési folyamat szakaszai 5.Alternatívák kidolgozása és értékelése: Meg kell találni, kifejleszteni és értékelni a lehetséges cselekvési alternatívákat. Kockázatvállalás ill. nem vállalás bizonyos lehetőségeket eleve bevehet ill. kizárhat a lehetőségek közül. Értékelésnél fontos a kimenetek számszerűsíthetősége: könnyebb a lehetőségek rendezése, sorrendbe állítása. Döntéshozónak általában világos preferencia-sorrendje van, ami lehetővé teszi számára a kívánatos kimenetek rangsorolását. 2017.04.05.

A döntési folyamat szakaszai Döntő szerep jut a modellezésnek ebben a fázisban. (Az alkalmazott modellek gyakran jobban meghatározzák a kapott eredményeket, mint a számszerűsítéshez használt adatok.) Modellek lehetnek: Normatív: optimális megoldás keresése a cél. Leíró: az alternatívák egy részhalmazát tekintjük. Ezek közül a legjobbat tekintjük, elégséges egy elfogadható megoldás megtalálása is. Kielégítő:időhiány, erőforráshiány, az optimalizáció nehézségei miatt gyakran szükségszerű, nem opt. modell. 2017.04.05.

A döntési folyamat szakaszai Megadni, melyek a választási kritériumnak leginkább megfelelő cselekvés(ek). 7.Végrehajtás, ellenőrzés: A kiválasztott megoldást át kell ültetni a valóságba. Tudni kell: kinek, mikor, mi kell csinálnia, hogy a döntés megvalósuljon. 2017.04.05.

Tervezés Nonformális tervezés: egy adott tantárgy követelményrendszerének megfelelő feladatmegoldáskor, akár egy tanulócsoport tanítására való felkészüléskor is, korlátok között működőképes lehet. A tanító „rutinból tanít”. A tervezésnek fejlettebb formája az, amikor a tanár a tanítási anyag egy részét egy nagyobb időegységnek, a tananyag mennyiségnek, az elérendő célnak alárendeli, és a biztosabb eredmény érdekében az időegységre, az előrehaladás ütemét papírra rögzíti. Formalizált tervezés: Az ismeretek mennyiségi növekedése, a műveltséganyag differenciálódása megkívánja az ismeretközvetítés átgondoltabb megtervezését. Ez a folyamat vezetett tantervek megjelenéséhez A pedagógiai szemléletmód fejlődésével a tartalom kifejlesztése egyre differenciáltabbá vált és a tantervekben helyet kaptak a nevelési célok mellett a nevelési feladatok, a követelmények és a módszertani javaslatok.

A koncepció és a stratégia fogalma A koncepcióban megjelölt cél az abban megjelölt elvek, elgondolások egymásutániságának a megvalósításával, a kapcsolódó feladatok megoldásával érhető el. A koncepció sajátja a cselekvési program, amely határidőket, felelősöket is megjelölhet. A határidő csúszása vagy a tervezett feladat elmaradása a megvalósítás folyamatában zavart okozhat. Újra kell gondolni a koncepciót, súlyosabb esetben új koncepciót kell készíteni. A stratégia: olyan elgondolásrendszer, amely tényfeltáráson alapul és a cél által megkívánt elvek szerint foglalja rendszerbe azokat a cselekvéssorokat, amelyek a cél eléréséhez vezetnek. A stratégia dinamikus részét, a taktika fogalmával jelöljük. A taktika teszi lehetővé, hogy a változó folyamatban, a megváltozott helyzetnek megfelelően, pillanatról pillanatra a helyzethez alkalmazkodva arra válaszolva jöjjön létre a cselekvés. A cél elérése taktikai harc eredménye

2017.04.05.