Városunk: Hatvan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
Világörökségünk A budai vár.
Készítette: Albert Krisztina
Készítette: Tóth Evelin
Beregszász.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Mondák, dalok útja Zsámbok.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Budapest mint világváros
Kalotaszentkirály.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Szendrő nevezetességei
Készítette: Kleri Dzsenifer
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Készítette: Greges Dániel
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs turizmusa.
Budapest turisztikai marketingje
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Budapest nevezetességei!
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Felvidék.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatása
DEBRECEN I. RÉSZ.
Története 1318-ban találkozunk a nevével először az okiratokban 1743-ban újratelepítik a települést 1838-ban az árvíz elmosta a település nagy részét.
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
Gyula város I. világháborús emlékei
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Dunajská Streda - Dunaszerdahely
Történelmi vonatkozások
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Készítette: Dóbiás Kinga
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Tevel (Bonyhádi kistérség).
Susann Nordströms Orkester - True Love
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Földrajzi helyzete Kütahya város Nyugat-Anatóliában
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Szalay Petra, Almási Lilla
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Városunk: Hatvan

Hatvan földrajzi elhelyezkedése Hatvan város Heves megye délnyugati részén, a Zagyva partján fekszik, a Hatvani járás és kistérség székhelye. Településrészek: Óhatvan (a város tulajdonképpeni központja), Újhatvan és Nagygombos.

A város története A legkorábbi leleteket az új kőkorból valók. A település első virágzása a korai bronzkorig tartott. A bronzkor két nagy magyarországi műveltsége közül az egyiket Hatvanról nevezték el. A bronzkor után a szkíták,a kelták,a roxolánok , aszarmaták és az avarok, majd a honfoglaló magyarok is hagytak itt nyomokat. Az 1170-es években premontrei szerzetesek telepedtek mega mai város területén. A település első írásos említse is tőlünk való 1235-ből.

A város történelme 1335 után , a visegrádi királytalálkozót követően a település jelentősége nagyban növekedett. 1544-től a város a törököknek adózott. A török várost komoly várrendszerrel vették körül. Hatvanba a 17-18. században az ország többi vidékéről leginkább jobbágyok települtek. Fő feladatuk a török időkben leromlott földek feljavítása volt. Főleg állatot tenyésztettek, de a szőlőművelést is újrakezdték. A város szervezete is újjáéledt:1687-ben újjászervezték a prépostság, 1689-ben postaállomást, 1693-ban vámhivatalt létesítettek, 1700-ben pedig már a plébánia is újra működött. Hatvan a Rákóczi –szabadságharc idején komoly szerephez jutott.

A város történelme Grassalkovich I.Antal herceg 1734-ben, kétszázezer forintért vette meg a hatvani birtokot. Korszerű majorságot hozott létre a város körül. 1762-ben posztómanufaktúrát is alapítottak a városban. A Grassalkovichok idővel rengeteg adósságot halmoztak fel, ezért az uradalmat 1827-ben zárgondnokság alá vették. Kihalása után a birtokok sorsa kérdésessé vált , több tulajdonosa is volt. Hatvan az 1848-49 szabadságharcban fontos hadászati szerephez jutott. 1849. április 2-án itt vívták a tavaszi hadjárat egyik győztes csatáját, majd július 12.után az oroszok főhadiszállása lett.

A város történelme A város komoly fellendülése 1867-ben kezdődött a Pest-Hatvan-Losonc-Zólyom-Besztercebánya-Ruttka vasút megépítése. A vasútépítés hatására Deutsch Ignác még 1867-ben,megvette a brüsszeli banktól a Grassalkovich család egykori hatvani uradalmát a teljesen leromlott állapotú kastéllyal. 1879-ben,amikor a király nemessé ütötte fiait,erről a birtokról kapták a „hatvani” előnevet. Hatvan első takarékpénztárát 1873-ban alapították. 1889-ben alapította a hatvani Deutsch család a Hatvani cukorgyárat,ami az időtájt Európa egyik legnagyobb cukorgyára volt. A dualizmus gazdasági fellendülésének hatására 1867 és 1914 között a város lakossága szinte megháromszorozódott. Az első világháborúban sok férfi elesett. A Hatvani Paradicsom konzervgyár létrehozását az 1920-as évek végén Hatvany Endre kezdeményezte. Az „Aranyfácán” márkanév még ma is népszerű.

A város történelme A második világháború nagy változásokat hozott Hatvan életében. A lényegében porig rombolt város lakosságának nagy része meghalt,vagy hadifogságba esett. Az újjászervezés részeként Hatvant várossá alakították. A kommunista hatalom megszilárdulásával Hatvan kétirányú fejlődést mutatott. Egyrészt nagymértékű iparosítás, építkezések jellemezték a várost, másrészt a hatóságok szép számban tüntettek el a rendszer számára nem kívánatos személyeket (Pl.: Recskre).

Hatvan nevezetességei, látnivalói Kastély: A hatvani Grassalkovich-kastély a város főterének meghatározó épülete, egyben az egyik legrégibb épület is a városban. A kastély műemléki környezete a déli főbejárat és a római katolikus templom, illetve plébánia közötti parkosított terület.

Hatvan nevezetességei, látnivalói Hatvany Lajos Múzeum: Az 1969-ben, a korábbi sörház épületében alapított Múzeumot az 1970-es évek közepén úttörőnek és merésznek számító néprajzi és képzőművészeti kiállításai tették nevezetessé.

Hatvan nevezetességei, látnivalói Szent Adalbert Plébániatemplom: A hatvani Szent Adalbert-plébániatemplomot a város 1596-ban elpusztult, középkori templomának helyén építtették fel Grassalkovich I. Antal kegyurasága idején és túlnyomórészt az ő pénzéből. Ma a Kossuth téren, a Grassalkovich-kastéllyal átellenben, a várost átszelő 30-as főközlekedési út mellett áll.

Hatvan nevezetességei, látnivalói Városháza: A város egyik központi épülete a Kossuth tér 2-3 szám alatt található. A többször átépített épületben korábban a premontrei kolostor működött.

Hatvan nevezetességei, látnivalói Kossuth Lajos Általános Iskola:Ez az iskola a város legrégibb iskolája. 1894-ben építetett iskola épület homlokzatán mai napig is olvasható a „Hatvan a tanügynek” felirat.

Hatvan nevezetességei, látnivalói Bíróság: Az 1871. évi XXXII. Tc. életbe lépése után kezdte meg működését,mint „királyi” első folyamodású bíróság vagyis járásbíróság.

Hatvan nevezetességei, látnivalói Postapalota: Az első írásos források szerint már 1692-ben a budai kamara postahivatalt állított fel itt.

Hatvan nevezetességei, látnivalói Bajza: 1902-ben épült szecessziós stílusú egyemeletes épület. Először a polgári fiúiskolának adott helyet. Jelenleg Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola néven üzemel.

Hatvan nevezetességei, látnivalói Széchenyi István Római Katolikus Középiskola:Az újhatvani Gimnázium és Szakközépiskola 1967-ben nyitotta meg kapuit. A munkaerő piaci viszonyhoz igazodva képeztek itt közgazdászokat,gyors és gépírókat, több évig vasútforgalmi osztály is működött. Ma informatika, közgazdaság és ügyvitel szakágazatokon folyik a képzés.

Hatvan nevezetességei, látnivalói Damjanich János Középiskola, Szakiskola és Kollégium: A korábbi szakmunkásképző intézet története 1888-ra vezethető vissza. 1973-tól a mai, modern épületben zajlik az oktatás

Hatvan nevezetességei, látnivalói Újhatvani Római Katolikus templom: Az egyhajós, egy homlokzati tornyos, neobarokk stílusú templom Írsik László tervei alapján a Rákóczi Ferenc út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán épült és 1929 augusztus 20-án szentelték fel. Ferencrendi kolostor épült hozzá 1931-ben.

Hatvan nevezetességei, látnivalói Vasútállomás: Hatvan vasúti csomópont, a Budapest-Miskolc fővonal, a Hatvan-Szolnok és a Hatvan-Salgótarján-Losonc vonalak mentén. Az állomást 1867-ben kezdték el építeni majd az 1944-es bombázás után 1955-ben építették ujjá.

Szobrok és emlékművek Csak néhány példa a számtalan köztéri műalkotás közül. Fekete szobor ( jelenleg az óhatvani temetőben található) Grassalkovich Antal ( Kossuth téren található )

Szobrok és emlékművek Őrszem szobor Pestis szobor

Olvasókő Mi is valljuk az iskolánk előtti olvasókő feliratát „Időben tőle egyre távolabb, lélekben egyre közelebb”. Hatvani Könyvkirályok