A kora középkor tudománya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A Biblia Isten szava.
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Ábrahám legnagyobb próbatétele
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
Vegyetek erőt! Folk Iván.
„Az asszonyok gyorsan eltávoztak a sírtól, félelemmel és nagy örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak. És íme, Jézus szembejött velük,
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Zsolt 6,3-5 Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim! Lelkem is csupa reszketés, és te, Uram, meddig késel? Fordulj.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
JÉZUS ÉS A HÁZASSÁGTÖRŐ ASSZONY
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
Úton böjtben.
Boldog 2014-et !.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
JÓ REGGELT !.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Itt vagytok ? Jó reggelt ! Álmos vagyok….
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
MOST ILLÉS NAPJAIT ÉLJÜK ÉS HÍRDETJÜK AZ ÚR SZAVÁT MA MÓZES SZOLGÁD NAPJA VIRRADT ÚJRA ÉS IGAZSÁGOD VÉGRE HELYRE ÁLL.
A görög és római kultúra
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Most Illés napjait éljük,
Az Úr, az istenek Istene szólt, felszólította a földet napkelettől napnyugatig. Sionból, szépsége koronájából ragyog az Úr, Istenünk eljött, nem hallgat.
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Barnett Newman: ( ) Ábrahám olaj, vászon 1949
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Iz Hallgassatok rám, szigetek, és figyeljetek, népek, a távolból! Az Úr hívott el engem az anyaméhtől fogva, anyám méhétől emlegette nevem. Olyanná.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Folyamodjatok az Úrhoz,
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Szombat? Úr napja? Munkaszüneti nap?
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Mt 19,16-30.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
50. Zsoltár.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.

Igeolvasás „11Ezért Mózes ezt mondta az ÚRnak: Miért tettél szolgáddal ilyen rosszat? Miért nem vagy jóindulattal hozzám, miért raktad rám ennek az egész.
„48Azután így szóltak hozzá a zsidók: „Vajon nem jól mondjuk, hogy samáriai vagy te, és ördög van benned?” 49Jézus így válaszolt: „Bennem nincsen ördög,
JÓ REGGELT ! 4.
Isten lakhelye.
Előadás másolata:

A kora középkor tudománya

A római birodalom I.e. 265-re az itáliai félsziget Julius Ceasar halálakor (I.e. 44) - az egész mediterráneumban katonai hatalom görög kultúra átvétele: görög tudósok mint szabadok vagy rabszolgák

Az átadott kultúra milyensége A legmagasabb szintű munkák görögök A kultúra alapvetően a létrejött értékek megőrzésére, továbbítására, értelmezésére ügyelt Kevés figyelem a továbbfejlesztésre Orvoslás Kevés matematika Sztoikus és Epiküreánus filozófia Dialektika és retorika Magas szintű episztemológiai, metafizikai, matematikai, természettudományos kérdések nemigen

Ismeretterjesztők és enciklopédisták Poszidóniusz (I.e. 135-51) Sztoikus Szíriai szülők, Athénban tanult Ciceró tanára, Lukréciuszra is komoly hatás Föld kerületnek kiszámítása Varro (I.e. 116-27) korai „enciklopédia” kilenc tudományról: nyelvtan, retorika, logika, aritmetika, geometria, asztronómia, zeneelmélet, orvoslás, építészet Ebből alakul ki a hét szabad művészet, a trivium és kvadrívium

Ciceró 106-43 Görög tanárok, majd tanulmányút Athénbe és Ródosz szigetére Sztoikus ée Platonista hatások Latin művek és a Timaiosz latin fordítása Isten - Természet -tűz megfeleltetése Makrokozmosz-mikrokozmosz kapcsolata Fennmaradt írásai miatt igen komoly hatás a középkori gondolkodásra

Az ezredforduló Lukréciusz (I.e. 55? ig) Vitruvius - építészet Celsus - orvosi enciklopédia Seneca - természetfilozófia, meteorológia id. Plinius (23/4-79) Észekolasz nemes, katona Természettörténet 20 000 adat kétezer könyvből, száz szerzőtől - tart. 72 o. éjfélkor kelt, egész nap dolgozott

Martianus: Merkúr és Filológia násza Geometria ismerteti Euklidész rendszerét, a platóni testeket, éghajlati övezetek, ismert világ ismertetése Aritmetika a tíz első szám jelentőségét tárgyalja, számelméleti alapok Asztronómia egyik legfontosabb középkori forrása Zodiákus, csillagképek Nap körül mozgó két belső bolygó Külső bolygók retrográd mozgása

A barbárok 250 után folyamatos harcok görög-római kétnyelvű kultúra háttérbe szorul Sok fordítás ekkor keletkezik Calcidius - Timaeosz fordítás (ez maradt fenn) Boethius (480-524) magas rang majd kivégzés Fordítja: Arisztotelész logikai munkái, Euklidész Elemek, kézikönyvek zenéről, aritmetikáról Kb. ennyi marad a nyugati kultórából!

A természetes mágia kialakulása

Odüsszeia X. ének – Kirké mágiája és Odüsszeusz ellenmágiája Növények, talizmánok, rítusok, amulettek

A Biblia - Ószövetség Lásd TT04.doc

Áron varázslása (Ex. 7:8-13) És szóla az Úr Mózesnek és Áronnak mondván: Ha szól hozzátok a Faraó mondván: tegyetek csudát; akkor mondd Áronnak: Vedd a te vesszõdet és vesd a Faraó elé; kígyóvá lesz. Beméne azért Mózes és Áron a Faraóhoz, és úgy cselekedének, a mint az Úr parancsolta vala; veté Áron az õ vesszejét a Faraó elé és az õ szolgái elé, és kígyóvá lõn. És elõhívá a Faraó is a bölcseket és varázslókat, és azok is, Égyiptom írástudói, úgy cselekedének az õ titkos mesterségökkel. 2 Tim. 3,8. Elveté ugyanis mindenik az õ vesszejét és kígyókká lõnek; de az Áron vesszeje elnyelé azok vesszejét. És megkeményedék a Faraó szíve és nem hallgata reájok, a mint megmondotta vala az Úr.

Illés mágusvetélkedése (1 Kir. 18) És elkülde Akháb mind az egész Izráel fiaihoz, és egybegyûjté a prófétákat a Kármel hegyre. És odamenvén Illés az egész sokasághoz, monda: Meddig sántikáltok kétfelé? Ha az Úr az Isten, kövessétek õt; ha pedig Baál, kövessétek azt. És nem felelt néki a nép csak egy szót sem. Józs. 24,14., Józs. 24,16. Akkor monda Illés a népnek: Én maradtam meg csak egyedül az Úr prófétái közül; míg a Baál prófétái négyszázötvenen vannak; 1 Kir. 18,4. Adjatok azért nékünk két tulkot, és õk válaszszák magoknak az egyik tulkot, a melyet vagdaljanak darabokra, és rakják a fákra; de tüzet ne tegyenek alája; én pedig a másikat készítem el, a melyet a fákra rakok, de tüzet én sem teszek alája. Akkor hívjátok segítségül a ti istenteknek nevét, és én is segítségül hívom az Úrnak nevét; és a mely isten tûz által felel, az az Isten. És felelvén az egész sokaság, monda: Jó lesz! És monda Illés a Baál prófétáinak: Válaszszátok el magatoknak az egyik tulkot, és készítsétek el ti elõször; mert ti többen vagytok, és hívjátok segítségül a ti istenteknek nevét, de tüzet ne tegyetek alája. És vevék a tulkot, a melyet nékik adott, és azt elkészíték, és segítségül hívák a Baálnak nevét reggeltõl fogva délig, mondván: Baál! hallgass meg minket! De nem jött szó, sem felelet. És ott sántikáltak az oltár körül, a melyet készítettek. Mikor pedig már dél lett, elkezdte õket gúnyolni Illés, azt mondván: Kiáltsatok hangosabban, hiszen isten! Talán elmélkedik, vagy félrement, vagy úton van, vagy talán aluszik, és felserken. És elkezdtek hangosan kiabálni és az õ szokásuk szerint késekkel és borotvákkal metélték magokat, míg csak ki nem csordult a vérök. 3 Móz. 19,28. Mikor pedig a dél elmúlt, prófétálni kezdtek egész az esteli áldozatig; de akkor sem lett se szó, se felelet, se meghallgattatás. Akkor monda Illés az egész sokaságnak: Jõjjetek én hozzám. És hozzá méne az egész sokaság, és megépíté az Úr oltárát, a mely leromboltatott volt. És võn Illés tizenkét követ, a Jákób fiai nemzetségeinek száma szerint, a kiknek az Isten azt mondotta volt: Izráel legyen + a te neved; Józs. 4,5., Józs. 4,20., 1 Móz. 32,28. És oltárt építe a kövekbõl az Úr nevében, és egy árkot húzott az oltár körül, a melybe két véka vetni való mag férne. És oda készíté a fát, és felvagdalá a tulkot, és felraká azt a fára; És monda: Töltsetek meg négy vedret vízzel, és öntsétek az égõáldozatra és a fára. Monda ismét: Tegyétek ezt még egyszer! És másodszor is azt tevék. Monda még is: Harmadszor is tegyétek meg! És harmadszor is azt mívelék; Úgy, hogy a víz lecsurgott az oltárról, és még az árok is tele lett vízzel. 1 Kir. 18,32. És a mikor eljött az esteli áldozás ideje, oda lépett Illés próféta, és monda: Óh Uram, Ábrahámnak, Izsáknak és Izráelnek Istene, hadd ismerjék meg e mai napon, hogy te vagy az Isten az Izráelben, és hogy én a te szolgád vagyok, és hogy + mindezeket a te parancsolatodból cselekedtem. 2 Móz. 3,6., 1 Kir. 18,19., 1 Kir. 18,24. Hallgass meg engem, Uram, hallgass meg engem, hogy tudja meg e nép, hogy te, az Úr vagy az Isten, és te fordítod vissza az õ szívöket! Akkor alászálla az Úr tüze, és megemészté az égõáldozatot, a fát, a köveket és a port, és felnyalta a vizet, a mely az árokban volt. 1 Kir. 18,24., 3 Móz. 9,24. Mikor ezt látta az egész sokaság, arczra borult, és monda: Az Úr az Isten! az Úr az Isten! 1 Kir. 18,36., 1 Kir. 17,24. És monda Illés nékik: Fogjátok meg a Baál prófétáit; senki el ne szaladjon közülök! És megfogák õket, és alávivé õket Illés a Kison opatakja mellé, és megölé ott õket.